Ni se goleşte ţara, domnilor!

Banner Film Experience

ni se duc tinerii, domnilor!Stau şi mă gândesc: de ce naiba ne-am chinuit noi prin străini, crescând copii la telefon?! La ce bun sacrificiile atâtor mame din România care-şi ţin, cu greu, copiii la şcoli de specializare?!

Irina are vreo 50 de ani, a fost profesoară-n Bacău; de ceva timp îngrijeşte o bătrână în Italia ca să-şi ţină cei doi băieţi la şcoli. Acum, de curând, au terminat amândoi studiile: unul e inginer mecanic, altul expert bancar. După o perioadă de căutări, ţepe şi depresii, ambii au plecat în Anglia. Cel mare e zidar şi celălalt şofer!

Copiii noştri!
Crescuţi cu speranţa că vor trăi mai bine decât noi!
Au terminat şcoli, au trecut examene grele, au privit viaţa cu ochi strălucitori, cu încredere!

Mulţi, prea mulţi consideră că sunt iresponsabili, că nu ştiu pe ce lume trăiesc, că nu se implică politic şi social! Dar această lume, în care au venit fără voia lor, ce le oferă?! Sărăcie şi lipsuri! E suficient să ne gândim la alocaţia pentru copii, în valoare de 10 euro în România şi de peste 100 euro în mai toate ţările europene.

Copiii noştri cresc cu grija că li se termină acuarelele, că nu sunt bani pentru cărţi de citit, că dacă li se dezlipesc din nou pantofii, trebuie să aştepte o lună, nici gând să se poată apropia de cursuri de înot, de vioară sau de dans, precum semenii lor din alte ţări vecine.

Ştiu că nu vor putea merge în excursiile care costă prea mult pentru buzunarul părinţilor, învaţă să reziste şi devin tineri. Gândesc că vor munci şi le va fi mai bine! Dar convingerea lor se spulberă repede!

Dau interviuri, lasă CV-uri, şi descoperă în scurt timp că nu-i vrea nimeni! Puţinele oferte de muncă cer: experienţă minim 3 ani, două limbi străine, atestate, doctorate, certificate de orice fel! Proaspeţii absolvenţi îmbătrânesc brusc!

Angajatorii, pe de altă parte, ştiu că cei ce doresc să se angajeze ar fi în stare să accepte orice: şi oferă muncă la negru, contracte pe termen de 3 luni – astfel, taxele plătite vor fi minime – iar uneori, uită să plătească!

Sunt copiii noştri! Se luptă cu o societate care le cere totul, dar nu le oferă nimic! Dimpotrivă, majoritatea tinerilor se simt storşi de vlagă, scârbiţi de viaţa care ar fi trebuit să le fie frumoasă. În curând, la prima ocazie, vor pleca din ţară unde văd cu ochii! Mulţi au deja rude sau prieteni prin Italia, Germania, Anglia!

România are 5 milioane de pensionari necăjiţi, aproape 5 milioane emigranţi şi restul…Din acest rest, ni se duc tinerii, domnilor!

Vor întemeia familii prin Scoţia, prin Belgia etc, vor cumpăra case acolo, vor face copii ce vor fi cu adevărat fericiţi şi nu se vor mai întoarce.

Pentru că nu vor ierta niciodată că ţara în care s-au născut i-a alungat!

Articol scris de Liliana Angheluță/foto Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

142 Responses

 1. român verde says:

  Citind aceste comentarii nu m-am putut abține sa nu vărs o lacrima…deși nu sunt un tip plangacios. Si eu, ca multi alții am plecat. Nu știam ce va fi, cum va fi atunci, știam doar ca trebuie sa ies din golurile financiare și sufletești în care fusesem aruncat de sistemul corupt. Am descoperit afara o societate occidentala ghidata după reguli stricte implementate adânc încă din copilarie, pentru a fi respectate ad literam. Dar aceasta societate sub aparenta stare de bine nu are un liant sufletesc și o creștere, o implinire a vieții launtrice. Este clădita pe calcule de profitabilitate și index financiar, iar oamenii sunt indivizi, unitati. Copiii mei studiază aici, dar vor trebui sa cunoască neapărat dimensiunea sufletului uman, pentru a nu deveni….roboti.Sau oameni care trăiesc bine în occident pentru ca urmează foarte bine reguli.
  România prieteni și frati, trebuie văzută în dimensiunea ei spirituala. Aceasta dimensiune ni s-a lasat descoperita de cand ne-am nascut noua, tuturor celor care o purtam permanent in suflet, oriunde ne-am afla. Aceasta dimensiune trebuie neaparat impartasita si copiilor nostri. România nu este nicidecum parlamentul guvernul, guta, salam, curve, manele, cocalari. Nu, România e tara noastră unde am deschis ochii în aceasta lume, e tara care acum geme și ne cheamă cu glas tainic sa o scuturam de păduchii care s-au așezat pe ea. Fratilor, sa cautam sa auzim limbajul tainic al tarii noastre, și vom ști exact ceea ce avem de facut.
  Nu va amăgiți ca afara e mai bine. Da, e mai bine pentru corp, e mai bine pentru noi, cei care am fost umiliți și am avut răni sufletesti, pentru ca afara dacă muncim nu suntem supuși aceluiași tratament ca în tara. Da, din aceste considerente, cei care o duc bine afara, considera ca e mai bine.
  România are o sacralitate care nu exista în tarile în care noi am plecat fratilor. Ne gândim ca ar fi bine ca, copiii noștri sa nu se mai întoarcă în tara în care nu le-a putut oferi bomboane, acuarele, carti, o viata ca afara. Prea bine, dar sufletul lor va creste asa cum a crescut sufletul vostru când erați ca ei, la sânul tarii? Vreți sa fie si ei doar niște oameni care urmează reguli și trăiesc bine?
  Sa ne întoarcem așadar fratilor, atunci când va veni momentul, pentru ca acest moment va veni, și sa mai scriem în istoria tarii o pagina glorioasa. Dar pana atunci sa fim uniți și sa dam mana cu mana, căci romani suntem toti.

 2. dumitrescu elena raluca says:

  o mare realitate,dar vede si aude cineva din aceasta tara ,sunt preocupati de cum sa fure ,ce sa fure ,sa promovam alte lucruri ,nu invaratura ,iar cei ce invata ce viitor sa iaba aici ,pleaca,normal la o viata mai buna

 3. todea says:

  buna dimineata si bine v-am gasit! am facut o scoala militara m.a.i., licentiat in drept, masterat in drept, la nici 50 de ani deranjand ,,lumea buna cocotata pe jilturi” au ortat nota si printr-o comisie centrala m-au pensionat medical dar am trecut direct pe limita de varsta avand peste 25 de ani de militarie. Am facut contestatie in instanta dar cine sa ma contraexpertizeze decat tot ei? Ulterior mi-am facut reevaluare la clinica de specialitate cardilogie si nu am si nu am avut nici o afectiune de genul cu care am iesit, dar inapoi nu mai poti sa te intorci si iau pensie de limita de varsta, totodata lucrand cu CIM in presa, de vreun an, deoarece fiind invatat cu a munci nu am putut sa stau mult ,,sa tai frunza la caini”. I-mi place ce fac dar nu este ceea ce caut. Meseria mea de baza este mecanic auto ceea ce si pricep chiar daca am lucrat in viata altceva, totodata fiind si un ,,motorist” longeviv stiu sa repar 99% moto, asa ca ce credeti merita sa-mi ac iluzii ca as gasi ceva aara? Am 50 de ani , dar credeti ca as reusi ceva in domeniu? Mi-as pune toate diplomele in rama sau daca sunt amatori le-as dona sa le foloseasca altii daca s-ar putea. In Ro si daca esti in ,,sistem ” si nu joci cum se canta incercand sa fii onest si cinstit NU SE POATE pt ca te considera inadaptabil. Inadaptabil la ce ? La a te integra in mediul inractional? Cunosc ,,jegul” din interior, atat al statuluincat si al societatii si vreau sa lipsesc cat mai mult din societatea asta lasa, ipocrita, tradatoare, umila si snoaba cat mai mult, mai ales ca de cand lucrez in presa ca redactor stiu si mai mult necinstea , chiar si al celor la care unii le plang de mila ca sunt nevoiasi. Problema acestui popor este insasi mostenirea ADN-ul sau infestat. I-mi cer scuze dar asta este opinia mea formata in zeci de ani de munca cu asa zisul ,,popor suveran”, dar numai suveran nu este.

 4. Sanyi says:

  Totus este ceva interesant in fenomenul de a parasi Romania. Eu locuiesc in Cluj si vad pe zi ce trece constructii de case si blocuri noi peste tot, oare pentru cine se construiesc eceste locuinte daca pleaca tinerii din tara? Cu siguranta ca nu pentru pensionari. Ceea ce inseamna ca avem tineri care prefera o bucata de paine acasa decat cozonacul strainilor si nu de putine ori cu sudoare in amestec cu lacimi amare. Eu prefer sa raman, iar voi, Dumnezeu sa va ajute acolo unde sunteti sau veti merge, insa sa nu uitati un lucru, cel mai bine este acasa.

  • Aquiahora says:

   Bună dimineața! Așa este, sunt mulți tineri care preferă să stea acasă, ceea ce este minunat, dar să nu uităm că orașul Cluj este dezvoltat, oferă locuri de muncă, se trăiește relativ bine. Nu toate orașele din România sunt așa, în cele mai multe vedem sărăcie, iar tinerii sunt nevoiți să plece.

  • Victor says:

   Din pacate la noi se construieste fara nici un plan: mult, prost si haotic. Cei care construiesc isi inchipuie ca vor da lovitura pe piata imobiliara si nu se gandesc la altceva decat la castig.

 5. Alina says:

  Fiecare cu parerea sa! Oricum e cumplit sa te descurci intr-o lume nebuna, nebuna in care cei nesimtiti ajung in frunte… si avem destule exemple

 6. Dana says:

  Astea sunt urmarile tuturor celor care nu au condus, ci au distrus cu buna stiinta,cu avantajele aferente pentru ei si care continua fara nici o grija sa ne desfinteze ca stat.

 7. GETODAC 35 says:

  Tara se ”goleste” de mult…Problema e, ca acum, incepe cu adevarat se se cunoasca ,ca se goleste! Adica vorbim deja de ordinul milioanelor…
  Daca acest fenomen de golire a tarii continua,inseamna ca in Romania sunt aceleasi conditii,implicit aceleasi motive de a parasi tara de vreo 25 de ani incoa’ .Iar unii sunt atat de suparati,incat renunta si la cetatenia romana…nu mai continui..Salutari !

  • Victor says:

   Sa nu uitam ca in anii comunismului a avut loc o explozie demografica, asa ca acum are de unde sa se goleasca. Asta este, populatia nu poate sa creasca oricat, vine vremea cand trebuie sa scada.

 8. Livia says:

  Iubesc nespus de mult tara mea,ROMANIA.Nu acelasi lucru il pot spune despre cei care ne-au condus dupa 1989…

 9. geodezia says:

  Hotii si netrebnici au furat tara si copii ne pleca afara de ne rup inimile hotii si nenorocitii sa se infunde unii pe altii in puscarii ca nu se mai satura furind

 10. geo says:

  Acelasi lucru l-am simtit 10 ani in urma! Am luat decizia de a parasi tara si, dupa 10 ani de sacrificii, am satisfactia a ceea ce am realizat! De intors in Romania , nici vorba; doar in vacante (desi imi iubesc tara si va ramane mereu in inima mea)! Concluzia: ii inteleg perfect pe tinerii care sunt pusi in fata unei decizii cruciale- raman in tara sau imi caut norocul in alta parte???? Responsabila, in opinia mea, ptr situatia creata e doar clasa politica care se alterneaza in a lua decizii tot mai gresite! Patriotismul pe burta goala nu valoreaza o ceapa degerata!!!

 11. Eu 2 says:

  frumos si, din pacate adevarat! Am ales sa plec de curand, eu care, acum 2-3ani pe cand inca aveam suportul parintilor sa imi termin studiile la intrebarea “Ai pleca?!” Spuneam sus si tare ca nu, niciodata! Si iata, am plecat! Pot spune ca am fost un student bun, am participat la proiecte, am fost in strainatate pentru schimb de experienta si tot ce a fost necesar ca dupa ce termin studiile sa am o sansa sa fiu angajata de catre o companie din domeniu! Si da, am avut norocul fata de colegii mei sa lucrez intr-o asemenea companie! Companie mare, renume international, inceput de cariera bun! Fiind la inceput, sacrificii “trebuiau” facute : lucrez 10-11 ore, platita 8, sa mai faci o parte din treaba altora,etc. O doamna mai sus mentiona ca suntem lenesi, noi tinerii! Vedeti cr inseamna sa ai o sansa in plus fata de altii?! Sunt invidioasa pe cei mai in varsta, ati avut parte de anumite restrictii intr-adevar, dar in acelasi timp ati avut parte de un ajutor de care eu sau poate copii mei ( nu am inca) nu vom avea parte! Si as intreba ce ar fi facut mai mult?! Ce ai mai sacrifica?!
  Eu am incercat! 3 ani! Si…am renuntat! Am plecat, am luat-o de la 0! Am facut un curs, muncesc, sunt apreciata, am satisfactie pentr munca depusa! Pentru ca masteratul facut acasa nu e recunoscut aici…in toamna voi incepe unul aici si voi incerca sa ma angajez in domeniul in care m-am pregatit! As vrea sa ma intorc cand sunt aici, departe, dar cand ajung in vacanta acasa ma razgandesc pentru ca momentan nu am pentru ce!

 12. Descult dar demn says:

  Foaie verde de dudau O sa fie si mai bine…

 13. Povestea mea says:

  Sal tuturor am 33 de ani,casatorit,am 3 fetite de 2,4 respectiv 6 ani.Imi aduc aminte cu bucurie de copilarie si viata pe care am avut o pana la 18 ani acasa(am terminat liceul) ,am plecat in13 iulie 1999,dintr-o zona defavorizata(acolo oamenii si au dat seama mai repede ca viitorul nu mai exista)si am lucrat de atunci in Ungaria,Portugalia,Spania,iar acum Norvegia.In fiecare tara am fost considerat pt munca mea si mi am gasit locul,am fost apreciat si m am simtit ca acasa,pentru ca acasa poate fii oriunde.In tot acest timp am venit in Ro o data la 2 ani,asteptand sa vad schimbari,in bine, care insa inca le mai astept.Aproape intotdeauna cand am avut de-a face cu dragi nostri functionarii (schimb de Passport,buletin,certificate de nastere la copii)platiti din taxele noastre m-am confruntat cu adevarate bestii la cam toate ghiseele(femei acre trecute de 45 de ani,care se cred stapane de sclavi, care te trateaza cu o atitudine sfidatoare) care mi-au adus aminte ca sunt roman. Slava Domnului ca nu am ajuns pe la doctori,sau patroni sa ma milogesc pt ceva ca nu stiu ce ar fii fost,iarasi Slava Domnului ca,fetitele mele s au nascut in Spania (insa au cetatenie romana,ca nu te scapii usor de ea) si au avut parte de o nastere normala,cu profesionisti adevarati(nu,nu e o expresie manelista) nu de spagarii nostrii care ragnesc in salile de nastere (hai få impinge ca ti a placut sa stai cu cracii desfacutii acum 9 lunii)Am acum un job care mi ar permite sa lucrez afara si sa stau in tara, insa motivele pe care le-am enuntat mai sus ma impiedica(am enumerat doar cateva,mai sunt si altele,tiganii,interlopii,nesimtirea,prostimea si indiferenta clasei politice etc.).Niciodata nu o sa imi para rau de alegerea ce am facut- o,mi am ajutat prietenii si rude sa ajunga afara, iar acum va incurajez pe totii sa nu va mai las@ti calcati in picioare,cautati pe Google eures oferte de munca in Ue,pt Alexandra cauta pe net dsb.no unde poti sa iti echivalezi studiile in Norvegia (Eu lucrez la o firma care construieste tunele si se cauta geologi)invata limba norvegiana si te vei simti realizata si apreciata. Multe salutarii Ionut

 14. Lena says:

  asteptati cam multe de la stat, ce-ar fi sa puneti mana si sa faceti singuri ceva…Cred ca nicaieri nu te ajuta statul prea mult. Multi din cei ce au studiat(pe bani)- e clar ca lucreaza ca soferi daca nu stiu limba si habar n-au defapt de meserie…

 15. Semiramida says:

  Suntem niste orfani infiatí de europa, mama Romania este un parinte denaturat care nu isi ingrijejte copii, ce pleaca in lume dupa un trai mai bun. Cred ca ar trebui decazuta din drepturi parintesti! Cu regret…mama a trei copii si 4 nepoti aflati in UK

 16. Nicoleta says:

  Pentru un anume “Nicu” : Cine ti-a soptit ca esti sluga in strainatate ? Prost ai mai fost dumneata informat, din stiri de la TV pe semne. Eu, de exemplu, am devenit sefa in strainatate, se poate oriunde prin munca si efort. Si am cunoscut doctori, ingineri, profesori, informaticieni, avocati, medici romani in strainatate. Sluga ramai dumitale pe plaiuri mioritice, sluga unui sistem corupt si huligan si imbuibat de stiri cum ca te duci in strainatate sa te umilesti. Unii se duc la studii si raman pentru ca acolo li se recunoaste adevarata valoare, nu usi inchise in nas pentru ca stiu si pot prea mult !

  • peet says:

   lucrez de ceva ani in strainatate, si da suntem slugi, chiar daca ne platesc bine, dar ca medic sa lucrezi 12-14 ore pe zi, iar garzile de cate 30 ore , fara sa ai liber ziua urmatoare, da inseamna sclavie, oameni fara viata personala, niste roboti care umplu buzunarele managerilor de spitale care nu sunt interesati decat de propriile interese. Din astea ca tine care au ajuns sefe in vreun domeniu am intalnit, am vazut cum se trag de sireturi cu cate un Chefarzt si au protectie si promovare asigurata.

 17. Sorin says:

  In vremuri in care exisenta si dreptul la o viata normala in tara ta,este grav afectata de politicienii infractori se impun masuri extreme.Acestia sunt vinovati de crimele petrecute in spitalele romanesti,de chinurile celor in virsta cu pensii de mizerie,de traumele copiilor crescuti de neamuri care nu isi vad parintii cu anii,de ruinarea tarii,de instrainarea bogatiilor tarii etc.As putea enumera multe nelegiuiri facute de acestia,dar sunt sigur ca le stiti toti ,ideia e ca toti ar trebui acuzati de tradare de tara si crime.Inchisoarea pe viata ,este un verdict prea blind pt aceste gunoaie.Ceausescu a platit cu viata pt mult mai putine lucruri negative.Intrebarea e, ei cind urmeaza sa plateasca?Am vazut multe comentarii pe net in care tineri intrebati,ce ar face in cazul unui razboi,raspund ca avind arma in mana prima data ar “vizita”niste politicieni.Nu stiu daca asta este o gluma spusa de ei,o solutie sau de fapt realitatea.Voi ce credeti?Gindirea asta a tinerilor este de fapt o gindire sanatoasa patriotica?

 18. George says:

  Buna,am citit mai tot ce sa scris aici si am vazut diferite opinii,va inpartasesc din propria me-a experienta si astept cit mai curind sfaturi si incurajari ca incurin clachez.Sint de doi ani in Germania lucrez ca rigipsar pe satierele nemtesti.Am venit din tara la o firma nemteasca cu gindul si ferm convins ca nemti sint ffffoarte corecti dar in prima luna nu am luat nici macar un euro,ok am aflat despre un roman care avea oameni la munca din nou dupa o luna nici un ban (acasa sotia minca inpreuna cu cei doi copii piine cu ceai) am trecut prin clipe fffoarte grele incit nu mai puteam sa vorbesc cred ca mai aveam putin si inebuneam sau nu stiu ce se intimpla.Am dat peste un ungur care ma luat la el si cind in prima zi de lucru m-ia dat 100 de euro sa am de mincare pe o saptamina iam zis ca numi trebuie ca am 10 euro si imi ajung (cu gindul cind iu salariul sa am cit mai multi bani sai trimit acasa)am lucrat la el cam nou luni in care omul a fost fffoarte corect.El lucra cu o firma ,firma respectiva nea angajat cu 9 euro pe ora fara macar sa stim acest lucru (brutu),ca el sa lasat de meserie ,in momentul asta lucrez tot cu aceiasi firma dar ca persoana fizica,nu am indurat nici unde atitea jigniri atita batae de joc si atita desconsideratie fata de emigranti din partea muncitorilor nemti care fac parte din aceasta firma.Apropo de sclavi in strainatate sint un adevarat sclav facut indirect sau direct de situatia din tara,imi aplec capul pentru ca copii mei sa nu duca lipsuri ,dar pina cind ca nu mai rezist mult si isbugnesc si fac vre-o prostie pe care o voi regreta mai incolo.Sint un meserias foarte bun si apreciat ca meserias ,unde doamne iartama ati gasit voi oameni care va apreciaza ca oameni si nu ca forta de munca eftina?Poate ma intrebati de ce suport toate astea?penru familie ,penru copii .Sami asigure cineva in tara un salariu de 15-20 milioane lei ca vin miine acasa dar cind am fost de paste acasa si am intrebat prieteni daca au de munca si miau spus ca nu si ma rugau sa le fac si lor loc aici ,cum sa te intorci?Cei care cred ca am parasit Romania penru ca sintem lasi se inseala amarnic,sar la scandal cind spune cineva ceva urit despre tara mea sau la adresa romanilor sint cu trupul aici dar cu sufletul acasa la mine ,si cred ca nu sint singurul.Ma bucur mult ca am cui sa mai imi deschid sufletul si sa ne impartasim din experiente bune sau rele .Seara buna tuturor.

 19. delia says:

  Am crescut in Romania, am desenat harta tarii, invatatorul ne spunea ca seamana cu un buchet de flori iar Dunarea este panglica ce il impodobeste. Aveam un respect deosebit pentru oamenii de valoare, poeti, arhitecti, ingineri, matematicieni, etc… Aproape toti au murit in mizerie. Mi se rupe sufletul uitandu-ma la mama mea, care a muncit o viata si acum nu isi permite sa se interneze, in primul rand ca nu are bani de dat, in al doilea rand ca are o gramada de prietene care odata intrate in spital, cu bani cu tot dati, au murit. Am plecat sa sterg babe la fund, ce sa ii spun copilului meu? Nu luam revista asta, nu avem bani de jucaria asta, nu mergem in concediu, tata e stresat ca nu are bani, eu la fel, nu risipi mancarea ca am dat bani pe ea, ce vezi la tv nu e adevarat, 70% din ce vezi oriunde in tara asta nu e adevarat. Dar acum sunt o straina pentru el. Ce era mai bine sa fac? Sa stau in tara fara nici o speranta, sa inebunesc zi de zi, an de an, muncind si facand eforturi disperate sa supravietuim, nu sa ne relaxam sau ceva, sa ii spun copulului meu, atat pot eu face, mai mult nu iti pot oferi, nu te uita la colegul ca tatal lui e director, are valoare. Si cand vine dl director si deschide gura, si isi demonstreaza valoarea, care e nonvaloare, copilul meu ce va gandi? Asta e valoarea!

 20. Adelin says:

  Sunt multe natiuni ,sarace la origini, care intr un anume moment al istoriei -de regula zbuciumate -aleg sa emigreze masiv ,suedezii polonezii,burii din Africa de sud ,irlandezii ,italienii samd si nici un popor din astea nu a pierit ,ba la unii le merge chiar foarte bine acum ,problema adevarata e demografia si disparitia clasei de mijloc , nu facem deloc destui copii si acesti copii care totusi se nasc sunt destinati sa munceasca neconditionat pentru pentru altii ,pentru companii rapace care ucid din start mica sau media initiativa …

  • Victor says:

   Nu asta e problema ca nu facem destui copii, ca degeaba ii faci daca sunt lipsuri. Copii se fac cand poti sa le asiguri conditii, altfel problemele se inrautatesc. Acum se vorbeste de depopularea Romaniei, dar in deceniile comunismului a avut loc o explozie demografica. Acum populatia scade si are de unde sa scada. De crescut nu mai putea sa creasca, fiindca s-a ajuns la un colaps. Comunismul a favorizat lichelele si a persecutat elitele. Rezultatul este un popor plin de mediocri care nu se descurca sa traiasca in propria tara. De aia emigreaza multi in tarile altora, care s-au descurcat sa-si puna lucrurile la punct.

 21. Stefan says:

  Lumea e cum suntem fiecare dintre noi…….din păcate! Dumnezeu să ne ierte pentru lașitate, prostie, dar și pentru naivitatea(legată tot de prostie) că vom fi fericiți într-un loc străin. Fericirea nu înseamnă doar bunăstarea materială ci și cea sufletească. Asta o demonstrează cu prisosință faptul că, toți cei care pleacă, sunt chinuiți de dorul de casă și revin….măcar pentru o ultimă vizită în locul în care s-au născut.Bătrânii noștri, care nu și-au părăsit țara, au spus: “Nicăieri nu e ca acasă!” sau “Ce mai este ca la casa omului!”. În trecut, oamenii își trimeteau copii la studii, în occident, tocmai pentru a se întoarce și a face ceva util și frumos pe pământul țării lor….Pentru cei care se gândesc să plece definitiv, dând vina pe țară, le spun că țara ar fi putut fi mult mai bună, dacă ei erau mai buni și dacă luptau aici, acasă, pentru țară și pentru viața lor. Altfel, hoțul neprins e negustor cinstit și nici nu pleacă din țară. Eventual o fură cu totul și-o desființează. Cât de fericit poți să fii, oricum te-ai numi și oriunde ai fi, știind că ți-au murit sau îți mor părinții, copii, frații și surorile, de necaz, neputință și sărăcie acasă, că iești tratat ca un sclav, deși, de cele mai multe ori ești mai deștept, mai harnic și mai bun decât cei care te robesc ?????! Iadul nu poate avea altă imagine decât aceasta!

 22. Florin says:

  Vrajeli cu iubire de neam si tara … Haideți toti “afara” ca de munca este si bani se fac …sa ii cotropim si noi pe alții…
  Ce revoluții si manifestații … Veniți “afara” intr-un sistem bine calculat , si lăsați-i pe maneliști , patroni si parlamentari …
  Viata e scurta … Nu va gândiți ca tre sa faceti ceva măreț … In istorie nu intrați …
  Hmmmm auZi vrăjeli … Război , protest ,

 23. ALEXANDRA says:

  JOS PALARIA, DOAMNA ! Ati spus tot ce as fi vrut eu sa spun. Am terminat Facultatea de Geologie si Geofizica si nu ma pot angaja din cauza pilosilor. Desi sunt femeie chiar ma gandesc foarte serios sa plec din tara, sa risc, pentru ca aici mor de foame. TRAIM INTR-O TARA TRISTA FARA PERSPECTIVE SI FARA VIITOR. NE ZBATEM SA FACEM SI NOI O FACULTATE LA GANDUL CA VOM TRAI MAI BINE SI CAND TERMINI ITI DAI SEAMA CA AI FOST DOAR UMPLUTURA PENTRU PILOSI SAU MAI RAU, DACA NU AI PILE TREBUIE SA TRECI PRIN PATUL VREUNUI PROFESOR, DACA REFUZI NU VEI AJUNGE SA TE ANGAJEZI IN DOMENIU…VA SPUN SINCER CA ATAT CAT VOI TRAI IN ACEASTA TARA NU VOI FACE COPIL SI NEPOATEI MELE II VOI SPUNE SA NU FACA FACULTATE CA NU ARE ROST — ITI IROSESTI CEI MAI FRUMOSI ANI DIN VIATA, NU INVETI MAI NIMIC SI DUPA CE TERMINI NICI NU TE ANGAJEZI…. TEAPA IN STIL BALCANIC…. TRIST…SI MAI AU TUPEU TURISTII STRAINI SA INTERBE ” DE CE SUNT TOTI ROMANII ASA DE TRISTI?” OARE DE CE ?

 24. Mary says:

  Am citit comenariile,eu de 8 ani sunt plecata ,nici o secunda nu m _am gandit sa raman ,nu asta a fost scopul cand am plecat de acasa si mi-am pupat parintii in pragul usii,am zis ca ma duc sa fac bani si ma intorc ,si asa am facut ,mi_am luat un apartament ,nu mi_am facut o vila cu 14 camera sa platesc piatra ,mi_am facut strictul necesar ,am tot ce are nevoie omul la casa lui ,un om cu minte ,in schimb vad multi romanasi bucurosi ca au scapat la bani ,sparg tot ce produc ,stau prin occident pe sociale ,se bucura pe alocatiile copiilor ca sunt mai mari ,da nu se uita la copiii de langa ei ca-s ca niste legume ,nu stiu cum arata o gaina ,un porc ,pui de gostat toti ,ai duc la inot ,au uitat vremurile cand inotau in rauri si toata lumea era a lor chiar daca acasa ai astepta un bot de mamaliga .Ma intreb care e fericirea adevarata? Oare nu eram mai fericiti si mai apropiati pe vremea lui Ceausescu cand intunericul lumanarii ne apropia si in loc de tv cu leduri ni se citea opoveste?Astept cu nerabdare sa merg acasa ,cu toate ca am facut bani multi aici ,sunt nefericita ,cand calc pamantul de acasa incepe sa mi circule sangele in vene ,daca toti s_ar multumi cu necesarul si nu si0ar dori mai mult tot mai mult,daca dupa ce ar face acel necesar s-ar intoarce acasa sa puna umarul la ridicarea Romaniei ,probabil ar functiona ,oare nu suntem egoisti?Oare uitam privirea parintilor cand plecam si in gandul lor se intreaba daca e pt. ultima oara? Privirea copiilor cu ochii rosii de plans ,care au uitat cand si0au vazut parintii ultima oara,toti aveam cate ceva acasa ,da se pare ca dupa 5 minute va trece ,o sesiune de shopping la mall e mai pretioasa decat toate lacrimile dinlume ,o seara placuta!

 25. ion romanul says:

  Si generatia pasoptista au fost plecati in Franta si nu numai, dar s-au intors si au facut revolutia de la 48 si au schimbat tara. Au invatat, si-au schimbat mentalitatea si au reusit sa faca ceva schimbari si in tarile romanesti.

 26. romanul says:

  intelegerea politici mondiale pe planul transferari genelor dintr-o parte a lumi in alta, poate este pentru noi Romanii un lucru greu de inteles, insa acceptarea pe teritoriul unui stat a tuturor religiilor pentru noi este ceva democratic ,economia nationala a unei tari este efortul tuturor numai ca economiaROMANIEI este efortul numai si numai al câtorva CARE AU MAI RAMAS . DACA UNDE SANTEM NASCUTI NU NE PUTEM SCHIMBA GANDIREA ,DE CE CREDEM CA IN ALTA PARTE NU SANTEM DECAT NISTE SCLAVI .
  Avem o istorie bogata ,insa chiar credem tot:pe vremuri: toti o spunem dar nu ne cunoastem imnul .,. cititiva….. propria….. istorie ……ROMANI.

 27. roman ovidia says:

  noi ne facem soarta asta pe care o descriem cu atata lux de amanunte toate adevarate.Ii credem pe cei ce ne mint frumos si celor care incearca sa ne arate ce se poate trai si altfel le intoarcem spatele si-i umilim.Ma-ntreb ce minte sa ai sa ceri experienta minim 3 ani cand copilul abia a terminat o scoala. Angajeaza-l si daca-i bun il pastrezi daca nu afara

 28. Agache Lucica says:

  Este destul de dureros sa ne gandim la cate sacrificii sunt supuse mamele pentru a-si creste si educa copiii,fiind crescuti cu speranta caci poate lor o sa le fie mai bine.Au terminat scoli,au dat examene grele dar cu atat au ramas,fiind nevoiti sa paraseasca familia.pe toti cei dragi ducandu-le dorul prin alte tari,cand in aceasta tara avem pur si simplu de toate dar nu are cine sa sa gestioneze bine.Nimeni nu-si da seama ca ramanem din ce in ce mai putini.

 29. Arkan1 says:

  In primul si in primul rand,ca geolog deci cu studii superioare,ar trebui sa stii ca nu exista ,,salar,, ci salariu.
  In al doilea rand ,legat de bucovineni.Au tot dreptul sa se simta si sa fie superiori moldovenilr.Prin prisma civilizatiei,nu altceva.Nu prea apar violente in Bucovina,dar in Moldova sunt pline stirile.
  La fel si cu oltenii.Superioritatea Banatului Bucovinei si Ardealului sta in civilizatie.Civilizatie impusa de multe ori cu forta de catre austrieci.Oltenii cand au incercat sa-i colonizeze austriecii,s-au refugiat in paduri si s-au facut lotrii.Deci,criteriul este nivelul de civilizatie.
  Si mai am o intrebare: de ce numai voi astia cu porniri migratoare va intitulati ,,pamanteni,, ,,europeni,, etc, dar nu romani.Voi astia sunteti doar niste cantitati neglijabile,niste tradatori de neam.Inca o data iti spun, Stefan cel Mare a luptat si sute de mii de moldoveni au murit pentru ca sa poti sa te nasti tu,o mica lepra.Ca daca nu se simtea moldovean, ci pamantean,tu nu faceai azi de pomana umbra pamantuluiDrum bun si calatorie sprancenata.Ai doar grija sa nu te ia in catarea unui AK vreun arab care sa iti ia viata mizerabila.

  • Victor says:

   Bucovina face parte din Moldova. Romanii sunt toti cam la fel, nu-s unii superiori altora, sunt doar unii mai laudarosi si increzuti decat altii. Ardelenii n-au avut nici un merit ca a venit peste ei regimul austroungar si a dezvoltat economia regiunii.

 30. dragos says:

  Salutari, tuturor… gandul meu e lung… a plecat de la ceva scurt, si pana la urma s-a revarsat in toata splendoarea sa. Cei ce simt ca au puterea sa-l citeasca, sper ca nu o vor face in zadar si sper ca vor gasi ceva morala sau idei bune printre randurile mele si le multumesc anticipat pentru rabdare.

  Domnule Arkan – de ce anume va plangeti? De ce anume credeti ca doar maramuresenii si svabii sunt altfel, iar moldovenii si oltenii sunt neamuri proaste – migratoare? Pentru ca cel mai probabil va numarati printre primii si dara nu printre ultimii. Nu are rost sa aduceti injurii la adresa vreunui neam din tara asta, pt ca toti suntem acelasi neam – asta e prima piedica pentru o tara unita: uitam ca suntem tot un neam si ne aratam cu degetul – uite moldoveanu, prost si sarac, dar si umil, in stare sa faca orice ii spune altul. Si asta asa este – ca moldoveanu e prost – dar muncitor. Pentru ca vrea sa arate ca munceste, ca vrea, ca poate, face o gramada pentru nimic si e luat de prost. Si in Bucuresti si oriunde se duce – chiar si in alta tara. Sunt moldovean (din Iasi) si nu imi pare rau ca sunt luat de prost – eu muncesc pentru ca vreau sa muncesc, ii ajut pe altii pt ca asa doresc si imi iau suturi in fund cand nu apuc sa-mi termin munca mea datorita ajutorului dat si muncii in plus – si atunci ma enervez, ma sec, ma stresez. Ba chiar mi-am dat demisia de la un job pentru ca “ai lucrat mai mult decat trebuia – nu trebuia sa stai 2 ore peste program”, dupa ce aceeasi sefa imi freca ridichea ca nu fac munca destul de repede. Ca la urma sa primesc replica “eu cred ca cine nu lucreaza, chiar si pentru a lua niste bani, e un lenes” – poti sa ai curajul si demnitatea sa-i spui unui om care a stat la munca 2 ore in plus, zi de zi, caruia i-ai reprosat acest lucru, ca este lenes? Si pentru ce am plecat, pe langa toate acestea? Pentru a-mi termina facultatea si a avea norocul sa-mi gasesc un job in domeniu. Sa-mi continui ideea inceputa mai sus – uite olteanul, prost si mandru. Uite ardeleanul, incet si molcom. Uite… si asa mai departe. Sa nu mai punem la socoteala acele neamuri, in speta bucovinenii, care-s de o mandrie neincapatoare – care nu-s moldveni, nici ucrainieni… is romani bucovineni. Ei sunt altceva – un neam mai presus de restul romanilor, dar tot romani. Si uite ca, dintr-un mare bucovinean, un prieten de-al meu a reusit sa-si calce pe mandria prosteasca de bucovinean si sa spuns: ba, nu suntem decat niste laudarosi care au avut noroc. Avem ce vine (padurea) si cate ceva pe ici pe colo, avem bani asadar, si de asta nu ne place sa fim bagat in aceeasi oala cu restul moldovenilor, care, in mare parte, sunt saraci. Si nu pt ca nu ar munci, ci pt ca, din pacate, clima le trage cea mai mare bataie la fundul gol si isi bate joc de munca loc an de an – seceta sau inundatiile (mai mult prima). Si uite asa uitam ca suntem un popor, care ar trebui sa ne ajutam unii pe altii, nu sa ne aratam cu degetul si sa ne dezicem unii de altii din te miri ce.

  Inca nu am plecat din tara, dar vreau sa o fac, din multe si varii motive. Nu ma plang nici de societatea romana, ca n-are ce sa-mi dea si nici vreo obligatie sa-mi dea, dar totusi imi ia – desi nici acolo nu are vreo obligatie sau drept. Nu am plecat inca din tara intocmai pentru ca nu vreau sa spal vreo baba la cur sau sa zidesc vreun zid – sunt geolog si vreau sa “geologesc”. Da, de multe ori imi trece prin gand ca as putea sa plec si sa fac si altceva (ceva care, cand eram mic, mi-as fi dorit sa devin – nu doar sa plec cu ochii inchisi si sa fac ce se nimereste), doar sa iau un salar decent si sa traiesc intr-o lume decenta. Si imi este greu sa fac acest pas, pentru ca, spre norocul meu, iau un salar decent in romania, din care putem trai eu si sotia mea. Jobul presupune sa fiu plecat de acasa jumatate din timp, asa ca oriunde in alta tara m-as duce tot aceasta viata as avea. Sper doar ca mai decenta.

  Si da, imi pare rau ca inaintea mea au plecat multi fara sa stie nimic, fara sa-si doareasca nimic, doar bani mai multi si atat – indiferent de mijloace. Si din varii motive au cautat calea cea scurta si au furat si au jegmanit si au facut de ras tara si poporul. Dar cu toate aceastea m-am dus in strainatate, chiar acum vreo cativa ani, si am sustinut in fata tuturor ca sunt roman, desi am ajuns in acele tari la fff scurt timp dupa ceva intamplari tragice provocate de romani. Si am incercat sa-i fac pe oamenii pe care i-am intalnit sa vada si sa inteleaga ca, la fel cum in acele tari exista criminali, hoti si violatori, la fel sunt si in Romania. Si ca, la fel cum ei, cei pe care ii intalneam, sunt oameni muncitori si darnici si buni, la fel sunt si eu si nu caut sa-i fur, desi poate in sufletul lor au trait cu frica ca oricand voi putea pleca din casa lor cu ceva mai mult decat venisem. Si m-am bucurat sa le pot pleca din casa cu exact ceea ce am venit – hainele mele, sa le multumesc de gazduire, sa le platesc pretul la care ne-am inteles si sa le demonstrez ca, intr-adevar, venisem in tara lor doar pentru a studia – o chestie de necrezut pentru multi romani pe care i-am intalnit acolo.

  Si da – m-am simtit ciudat atunci cand sotia mea m-a intrebat “oare cum de altii au putut sa plece si sa se descurce, chiar daca nu au stiut limba tarii in care pleaca, chiar daca nu stiuau ca-si vor gasi de munca, chiar daca…” – si m-am simtit ciudat in exact aceeasi masura ca si ea, pt ca amandoi cunoasteam raspunsul la aceasta intrebare: am si avem niste asteptari de la mine, de la noi, sunt un domn si ma tratez ca atare. Nu vreau sa plec intr-o alta tara doar pentru a lua un salar mai mare, ci si pentru a trai mai bine, mai echitabil. Vreau sa plec pentru ca vreau sa traiesc intr-o lume decenta, nu pt ca vreau sa traiesc decent. Si aici, in tara, traiesc decent, aleg sa frecventez doar acele locatii unde nu e plin de cocalari, manelisti sau alte fete dubioase. Aleg sa nu ii bag in seama atunci cand ii intalnesc. Aleg sa nu le dau apa la moara. Dar o mai buna alegere ar fi sa ajung undeva unde acestia sa nu existe. Si, in aceeasi ordine de idei, cand am fost intrbat tot de ea, sotia mea, “cand vom ajunge in ……., vrei sa stam in diaspora, printre romani, sau aiurea”, raspunsul a venit iute si fulgerator: “aiurea”. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar multi dintre cei care se strang la un loc in strainatate sunt dintre cei pe care ii evit in tara mea. Unii poate sunt muncitori si oameni de buna credinta, insa valorile, per total, lasa de dorit. Si de aceea doresc sa plec undeva unde voi fi doar eu si nevasta mea, iar pentru cei ce ii voi intalni, voi fi doar un alt cetatean al acelei tari, nu un venetic.

  Da, foarte multi spun “de ce nu faceti” – dar de ce voi, ce care spuneti “de ce nu faceti” nu ati facut voi, daca ati stiut? Din exact acelasi motiv din care nici eu nu fac, sau multi altii. Eu nu stiu, si de aceea nu fac, dar as urma pe cineva care stie si care imi prezinta incredere. Iar in acele zone in care stiu sa fac, ori imi este frica sa fac deoarece as intalni foarte multe contre, ori am facut si am fost ridiculizat. Si atunci am lasat-o balta. Chiar mai sus am citit 2 raspunsuri care spuneau de a crea un partid. Eu nici nu stiu de aceasta optiune. Dar la ce bun – nu vreau sa fiu om politic. Dar daca ati venit cu ideea si ati pretins-o de la cei ce au fugit, voi, pt ca sunteti mult mai intreprinzatori, pune-ti-o in valoare si sa va aud peste vreo cativa ani ca ati reusit. In aceeasi ordine de idei – de ce la alegerile locare din ultima vreme foarte multi s-au ferit de candidatii independenti, cei care nu aveau nici un nume, care nu tineau de nici un partid? Din aceeasi frica a romanului: ca ala de langa mine m-ar putea fura. Pai cum, candideaza el, asa, independent? Pai sigur a facut vreo manarie de a reusit sa candideze, apoi daca-l votez, cu siguranta are sa faca si mai multe manarii. Si uite asa ne ducem pe ….. si de asta plecam din tara.

  Mai este un singur lucru pe care vreau sa-l spun: eu sper sa prind acea vreme, chiar si pe patul de moarte, cand nu va mai fi “Romania” sau “Franta” sau mai stiu eu ce… ci toti, de pretutindeni, vom spune “sunt pamantean”. Si sa spunem asta fara a fi nevoiti sa ne diferentiem de altii – adica sa o spunem intainte sa existe “sunt martian” sau “sunt lunatic”, pt ca in acel moment deja se va crea alta schisma. Ci sper ajungem sa spunem “sunt pamantean” si cu asta sa avem totul – sa stim ca toti, de pretutindeni, suntem oameni si trebuie sa avem grija unii de altii si, in primul rand, de Pamant. Dar acest gand este prea departe iar oamenii, prin ADN-ul lor, vor putea spune acest lucru doar atunci cand vor avea ceva fata de care sa se diferentieze.

  Va urez tuturor numai de bine si va multumesc celor ce ati avut puterea sa imi cititi gandurile pana la capat.

 31. Arkan says:

  Serios?Tara e de vina?
  Nu domnilor! NU tara e de vina , ci voi lasii care ati fugit,si noi prostii care am ramas.
  Ati plecat la mai bine?Pai mai binele ala a fost muncit de oamenii de acolo,care atunci cand le-a fost greu nu au procedat ca si voi si nu au dat bir cu fugitii din tara!Am citit povestile lacrimogene de pe aici.Sunt exact ce sunt.Niste povesti!Povesti scrise de puturosi care au preferat sa spele la cur babe ,iar unul dintre motive a fost ca , pot veni in tara s se faleasca la vecini si cunoscuti cu masina smechera pe care si-au luat-o din spalatul de cururi.Iar ,,acasa,, sunt tot niste paria ,niste auslanderi.
  Lasitatea v-a facut sa plecati din Romania,spiritul de popor migrator si lenea.Mai veniti prin tara si vedeti ca sunt judete cu 0 somaj, ba cu deficit de locuri de munca.Aaaaa..in Romania vrei sa fi angajat director ,ca doar ai diploma de la Spiru Haret,diplaoma la care te uiti cand vii de la al doilea job,ala de spalator de vase.
  Nu generalizez,dar majoritatea celor pe care ii cunosc afara asa sunt.
  Dar nu pot sa inteleg de ce ne jigniti pe noi cei din tara , spunand ca aici au mai ramas curvele,tiganii si oligarhii.Va iubiti tara,asa cum patetic o declamati?Veniti aici cu experienta de afara si FACETI CEVA!
  Dar ,asta este doar un vis.Cand veniti de afara va comportati tot ca niste ghiolbani,tot pe jos aruncati din masina gunoiul, tot incalcati legislatia pe drumuri,tot niste neciopliti ati ramas.Afara?Afara va cacati pe voi cand se uita un politist la voi.Aici?Aici sunteti ,,citizen,, starin si nu se poate lega de tine militianul spagar.
  Dati-mi voie sa va spun ca imi e scarba de cei ca voi, de fariseismul si de marlania de care dati dovada.Va dau o dovada de ROMAN de valoare care a facut ceva pentru Romania: Bogdan Aurescu.Putea fi oriunde in lume.Dar el este in Romania.Asa ca puteti pleca toti ,numai asa se curata tara asta de putori.
  Toto respectul pentru maramureseni care lucreaza afara si isi fac case frumoase in tara.pentru ei si copii lor.Tot respectul pentru svabii banateni care desi sunt de alta etnie,si au plecat definitiv in patria lor,revin cu dragoste si dor in Romania si FAC ceva pentru ea.Nici un pic de consideratie pentru oltenii si moldovenii cu porniri de popor migrator.Se intorc in morminte Stefan si Mihai Viteazu.EI nu au ales sa plece in tarile calde cand a fost greu in tara.Au ales sa faca ceva pentru ea.Daca nu erau strabunii vostrii care nu au fugit ca niste lasi,voi nu ati fi existat azi,sa dati lectii de falsa morala si fals patriotism.
  Inainte sa mai veniti cu povesti lacrimogene demne de Acasa Tv, priviti-va in suflet,si vedeti daca nu cumva stramosii va blesteama.

  • Cristian says:

   Bai nene,
   Arkan roman cu nume de otoman…
   lasitate era daca ramaneam acolo, poate peste ani i-mi parea rau ca nu am plecat.
   Si cat sa mai induram nesimtirea unor analfabeti care au ajuns patroni peste noapte si pentru ca sistemul le permite sa ne umileasca?.si i-mi dau seama ce fel de om esti daca ai cunostinte care vorbesc peste hotare asa urat de Romania.
   Mie niciodata nu mi-a fost rusine de tara mea si am sa ma laud cu ea peste tot pana cand o sa ma intorc….
   Pentru ca o s-o fac.
   Sincer as vrea sa te respect dar nu pot cand cad ce mentalitate cretina ai.

  • CatalinaM. says:

   Draga Arkan,

   Emani ura, frustrari, agresivitate verbala prin toti porii, nu esti tu in masura sa judeci si sa dai cu bata in altii care au ales sa muneasca cinstit in strainatate, si inainte sa i jignesti, mai bine te ai intreba ” ce ai facut tu pentru Romania ? “, cu o astfel de gandire si analiza nu pot sa cred ca poti aduce progres si vizionarism societatii.

  • LAURENTIU CIRNU says:

   Draga Arkan,

   Tu știi cine a investit cel mai mult în Romania ?…Sunt aia pe care tu ii consideri lași !!! Iti imaginezi cum ar fi arătat acum Romania fără acei bani?..Noi am participat decisiv și la vot..nu a fost o alegere buna..dar din doua rele l-am ales pe ala mai mic…Noi am dus greul financiar…noi am trimis ghiozdane la copii…și muncim pe brânci !!! Avem în suflet și purtam o durere pe care tu nu ai cum sa o înțelegi și nici nu iți doresc asta !!!In țara ne-am luptat cu morile de vânt..prea multi trădători peste tot..am cedat acolo dar luptam aici..E nevoie de educație în țara e singura modalitate ca sa reușim cu toții !!!Nu mai pierdeți timpul cu telenovele și becalisme..votați inteligent și nu va mai lăsați călcata demnitatea în picioare,luptați pentru pădurile care se taie sub ochii voștri si nu mai băgați zâzanie intre cei de aici și cei din țara..suntem același sânge si vorbim și simtim la fel..romaneste

 32. marius says:

  Rezultatul democratiei.Nu reusiti sa-l intelegeti.mai vor trece ani si ani…si veti uita

 33. Calin Nebunu' says:

  Ce-i aici fratilor, uniunea diasporicilor anonimi ?
  Ce e cu chestia asta??? Voi astia care v-ati dus in tarile foste imperii sa slujiti burgul de acolo ??? De ce daca aveti empatie nu reveniti in tara, sa puneti osu’ la munca, sunt convins ca bruma de avere de acolo v-ar permite sa va lansati in “paradisul fiscal” din romania … Romania e o tara saraca doar pentru cei de jos pentru cei bogati este un paradis fiscal fie ca va convine sau nu! Asa ca sfatul unui om cu familie care trage aici in tara si isi bate capul cum sa isi hraneasca nu numai mintea ci si spiritul, veniti inapoi, luati pamanturile care stau in paragina de la cei care, ca si voi au plecat, puneti mana de faceti o afacere si abia apoi hai sa discutam despre cat de bine e intr-o tara ca UK sau Fr sau ES, tari care au napadit pe altii 😉 pana atunci MUCLES !

 34. Kinder says:

  Este intr-adevar greu de gasit in Romania dar consider ca daca stii sa te lupti pentru tine si esti sigur de cunostintele pe care le ai, este imposibil sa nu realizezi ceva.

  Mai ales in Anglia, nu trebuie sa te limitezi la a fi zugrav sau sofer mai ales cand ai acele studii si esti tanar si ambitios. Te lupti pana reusesti. Intr-adevar era mai greu inainte de a se ridica restrictiile dar acum sunt mult mai multe sanse.

  Indiferent unde esti, lupta si ai fi surprins de ce poti realiza.

  Romanul s-a cam invatat sa se planga si sa se complaca…

 35. oprisiu ana says:

  Asa este !!!! E adevarul care ne goneste in strainatate……

 36. Ma doare sa citesc ceea ce eu daja traiesc! Dureros adevar!

 37. Gina Bradea says:

  Asa este, din pacate. Sotul meu a trebuit sa plece din tara, mi-am crescut copiii singura. Am avut o casnicie la distanta, mai bine de jumatate din cei 23 de ani, in total. Acum, cand ma apropii de 50 de ani, am plecat si eu din Romania, sunt prea batrana, am prea multa scoala, prea multa experienta, nu vorbesc engleza, nu am cunostinte avansate de IT, nu arat 90-60-90… nu ma mai angajeaza nimeni. Doar fetita ramane in Romania, face facultatea acasa, nu vrea nimic din strainatate. Baiatul lucreaza si el cu noi. Au fost ani grei. Nici acum nu e usor. Suntem tristi, dezradacinati, ne e dor de casa si parinti. Trimitem bani, dar nu are cine sa ne imbratiseze parintii, sa le dea o cana cu apa. Noi dam o cana cu apa strainilor. Si multi dintre ei nu stiu sa aprecieze asta, ne dispretuiesc…. Offffffffffffffffffffffffffffffffffffffff.

 38. iuliana vele says:

  Ma bucur ca mai sint oameni pe care preocupa situatia tarii noastre.Ma uit cu tristete la stirii in fiecare zii si ma framanta gindul,oare pina cind mai rabdam robia asta,Oare pina cind mai toleram,si dam mina libera la furt la excrocarii,Oare cind punem pumnul in masa si strigam cu inimile secate de dor:AJUNGE !Vedeti ca am ales un presedinte,dar si el randul lui a ales aceeasi consilieri penibili care se militeaza pt excrocerii cianurizare la Rosia Montana,exploatarea gazelor de sist,deci incet-incet trebuie sa dam seama ca noi nu asta am vrut nu pt asta am dorit schimbarea.In noaptea de Craciun,in tv romana pe postul B1 am auzit urmatoarele:-se discuta in studio despre profetiile lui Arsenie Boca despre viitorul Romaniei,unde el a prezis urmatoarele.:Intr-o noapte Romania va fii ocupata de trei tarii:Ungharia Rusia si Bulgaria.A doua zi in aceste tarii v-a izbucni un foc care va cuprinde aceste tarii. Romanii din diaspora nu vor mai putea reintoarce in Romania.Ca ce inseamna asta sa decida fiecare in parte.M-as bucura daca nu stiu prin ce imprejurimi dar toti in acelas timp ne-am intoarce in patrie si sa punem umarul sa inbunatatim traiul acasa prin forta noastra,ca se poate cum am stat o zi intreaga flamand si insetat in ploaia torentiala la rind la vot,mii si nicidecum nu am cedat haideti sa ne mai organizam odata,sa fuga aceea din tara la care nu-i place cinstea,omenia,dreptatea.Degeaba tot trimitem bani acasa,ca cu ei rezolvam nevoile pe moment si problemel raman se adincesc,si ne vom trezi ca ne-au dezmostenit.Stiti ce au zis massoni evrei dinParis in 1910?:*ocupati Ungaria si Romania ca este prada usoara§Cine conduce azi aceste tarii?Evrei,si zeci de mii de evrei au dobindit cetatenie in aceste tari;Ei stau bine mersi in functii mari cu salarii uriase si vind resursele noastre si noi tanguim in lume ,si plingem amarul pe ici colo.Trebuie sa luam decizia,si Inpreuna incurajind unul pe altul

 39. LEONTE INA says:

  Trist!

 40. suzana suzy says:

  Credeti-ma, noi ne facem soarta asta pe care o descriem cu atata lux de amanunte toate adevarate.Ii credem pe cei ce ne mint frumos si celor care incearca sa ne arate ce se poate trai si altfel le intoarcem spatele si-i umilim.Ma-ntreb ce minte sa ai sa ceri experienta minim 3 ani cand copilul abia a terminat o scoala. Angajeaza-l si daca-i bun il pastrezi daca nu afara.S-a umplut serviciile de nepoti, amante si tute.

 41. Goleanu Anisoara says:

  Speram ca noua conducere a tarii va remedia acesta situatie.Ar trebui sa fie o prioritate!

 42. Nykc says:

  Aceasta este o constatare de fapte. Rezolvarea problemei a țări România este ca toți di diaspora Română care vor să se întoarcă în România prin referendum alesă o persoana de Români intelectuali și cu un C. V. Impecabil să conducă interesele României și a Românilor.

 43. Aghinitei Maria says:

  Aghinitei Maria `Asta-i tara in care traim, asa au crezut ca meritam si noi i-am votat si i-am lasat sa-si bata joc de tara. Tinerii nu au nici un viitor si lor nu le pasa, conturile sunt enorme si atunci… Rusine !

 44. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  un articol foarte bun, care cuprinde realitatea asa cum e ea.

 45. Ovidiu Tomuletiu says:

  Articolul ar fi bun fiindca situatia de la care se pleaca e cumplit de reala. Concluzia insa e gresita. Nu tzara este de vina pentru plecarea tinerilor ci de vina sunt toti cei care ne-au condus in ultimele decenii, din vina carora Romanica este acum o colonie depopulata, cu o populatie imbatranita si disperata…

 46. Viorel says:

  Desigur ca asa se doreste, sa plecam cat mai repede si sa-i lasam pe Oligarhii Politicieni sa jefuiasca ce a mai ramas…..
  Nu, o noua revolutie este exclusa…Baietii destepti abia asteapta, sa ajunga iar la putere fara nici un efort, iar cei din strada sa plateasca “Daunele”….Nici macar cu protestele nu va fi mai bine, s-au specializat ai nostri cu toate, cu filmarile cu arestarile, cu amenzi penale usturatoare, cu provocarea demonstrantilor, cu filajul si cu confectionare dosarelor, iar mai apoi cu arestarile pentru huliganism si ultraj…etc, etc…
  Suntem constransi sa actionam subversiv, cu lovituri mortale la limita legalitatii, ca in vremea Partizanilor, cu sabotarea masinariei infernale a Oligarhilor de Partide…..
  Exista solutii….In momente de criza se impun masuri radicale…altfel nimic nu se va intampla!!!
  Fara actiune, tara ramane doar a LOR, a Oligarhilor….!!!!!!

 47. Anuska says:

  Mda…”ni se goleste tara domnilor”, ne pleaca copiii ! Raman in urma suflete pustiite si parjolite de dor.Fetita mea,frumoasa mea copila pleaca peste ‘mari si tari” sa munceasca pentru un salariu decent, care sa-i permita visul de a-si face o casa.Eu n-am mostenit pamanturi, n-am primit nimic in dar, am muncit si mi-am crescut cei 2 copii singura.N-am “avere” de lasat, poate doar niste rate de platit pana la varsta pensionarii…:)
  Si-atunci…copii pleaca, Copiii nostrii crescuti “cu cheia gat”, invatati de mici sa se descurce singuri.Pleaca .Raman mamele, singure,planse si necajite,dar cu speranta ca lor-copiilor , le va fii mai bine .Guvernantii nostrii le-au pus camere de luat vederi in salile de sustinere a examenlor de bacalaureat.Atat.Si-au rezolvat problema invatamantului romanesc, si-a viitorului copiilor nostrii.Beizadelele lor in schimb…..

 48. Camelia says:

  Imi vine in minte un banc, sugestiv as putea spune :
  “-Salutare Dorel, e faci ? Ai terminat jurnalistica?
  -Da, si termin anul acesta si masterul
  -Bravo, felicitari. Acum da-mi si mie un Big Meal, te rog”
  Cam asa e in tara noastra. Nu conteaza ce facultate ai terminat. Sau daca ai terminat una. Pentru niste banuti, te duci si sa maturi strada. Sunt tanara, si ma gandesc cu groaza la momentul cand ma voi desprinde de parintii mei. Sunt in invatamant si ma gandesc cu groaza ce soarta le voi oferi copiilor mei dintr-un salariu din care , practic, iti poti permite sa platesti datoriile statului. Intr-adevar, se poate trai bine in Romania. Exista si salarii de 1000 euro. Dar hai sa fim seriosi, cati muncesc intr-o companie care ofera acest salariu? Sau ce trebuie sa faci sa ajungi sa muncesti acolo ? Pe cine “sus-pus” trebuie sa cunosti sa poti pune piciorul intr-o companie de genul ? Imi iubesc tara, pacat ca tara nu ma iubeste pe mine .

 49. katty says:

  Si eu ma regasesc in aceea povestire scrisa de Nea Ilie de la scularie,….si mi-a placut mult finalul,…..”O iert. Si in adancul sufletului meu ma rog pentru ea. Caci mi-a fost draga si am iubit-o asa cum nimeni altul n-a facut-o. Pe ea. Pe România!”,,…..ei bine nea Ilie,…eu am sa ma intorsc in tara mea,.si eu sunt plecata din tara de 7 ani,..si sti de ce?Mia-m da seama ca bani nu sunt totul,..si ca familia este importanta,..copii,..si tara noastra in sinea ei,.asa cum este ea,.maltrata si haituita de toti,.inclusiv de politicienii nostri care nu fac nimik ptr ea,…isi bat joc de noi,..de ea de Romania noastra draga si frumoasa,…odata cu decesul tatalui meu acum 3 saptamani,.mi-am dat seamma si mai mult de ce este mai important in viata asta,..asa urata si cateodata nedreapta,.imi iubesc tara,.oricat de saraca este.Imi iubesc Romania mea.

 50. George Popica says:

  Doamna. Nu mai dati vina pe tara, ca nu ea este de vina. Romanii sunt de vina pt ca in 24 de ani de cand a cazut comunismul lui Ceausescu, romanii nu au fost in stare sa faca un partid de minim 25000 de membri raspanditi in toate localitatile tarii, astfel incat sa nu fie furat la nici o sectie de votare la alegeri. Au plecat cu milioanele. Romanii primesc ce li se cuvine. O natie care nu stie si nu vrea sa lupte pentru aceasta tara, care are toate bogatiile si potentialul pentru a duce un trai mai bun ca la straini, nu merita aceasta tara. Asta e viata. Dezinteresatul, deznadajduitul, nepasatorul, profitorul cumaprat ieftin, cel care nu reuseste sa razbata dincolo de patratica lui asta primeste. Nu mai dati vina pe tara. Sincer sa fiu ma simt insultat sa aud asta. Si recunosc ca uneori nu ma regasesc a fi roman cand ma uit in jurul meu. Pai ce credeti ca daca am stat pana acum pe pamantul asta asta ne este garantia ca si vom continua? De-a lungul istoriei au fost nenumarate lumi , civilizatii care au disparut intr-un mod sau altul. Poporul roman nu va ganditi ca beneficiaza de vre-un privilegiu diferit. Niciodata nu a venit din partea strainilor, doar din interiorul poporului care lupta pt continuitatea lui.

 51. Foxcrawl says:

  Cam de-aiurea cu ce se intampla. Totusi dupa ani buni am ajuns la concluzia ca plecatul prin strainatati nu rezolva nimic pentru tara,,,eventual doar pentru cei plecati dar la schimbul instrainarii. Solutia ar fi ca populatia sa fie unita si sa-si schimbe mentalitatea: la fiecare gafa a politicienilor, sa iasa la protest, dar nu asa vreo 2-3 amarati cu berea in mana. Doar asa se instaureaza democratia adevarata, prin protest masiv, si nu asteptand DNA-ul sa rezolve lucrurile,,e imposibil fiindca sunt prea multi hoti si avem doar un singur DNA 🙂

  • ALEXANDRA says:

   dumneavoastra chiar nu stiti ce vorbiti !…. sa iesim in strada la proteste si ce sa facem? in conditiile in care politia este platita de politicieni si politia este la picioarele politicienilor, in conditiile in care suntem masacrati cand iesim la proteste(batuti cu salbaticie cu batele sau dusi la sectie si umiliti), in conditiile in care jandarmeria face cordon la intrarea in Bucuresti pentru a opri autocarele cu protestastari ( si asta o stiu de la o colega care toata facultatea a facut naveta Bucuresti- Targoviste)…. TREZESTE-TE ROMANE ! TRAIM IN DICTATURA !

   si am tot citit mesaje si vad multa lume care le bate obrazul celor care au plecat din tara, ca trebuiau sa stea sa lupte, sa schimbe tara…. rusine sa le fie lor! stau si dau sfaturi altora, dar ei nu au schimbat nimic pana acum…. am terminat o facultate si de doi ani MA LUPT cu pilosii pentru a ma angaja si nimic… ma lupt cu morile de vant! si am fost si sunt umilita pentru ca toti ceilalti care au terminat aceasi facultate ca mine au RAMAS IN ROMANIA, DAR NU AU LUPTAT CI AU PREFERAT SA DEVINA CASIERI LA METRO SAU ALTCEVA….daca acesti destepti care au ramas in tara ar fi lasat mesaj/e pe cat mai multe site-uri cu se intampla, poate cand m-am interesat de facultate vedeam unul din mesaje si nu mai eram acum aici…om cu facultate am ajuns sa imi amanetez telefoanele pentru a traii….prin urmare mai lasati-ne cu gargara asta ca va faceti de cacao…. oricum in tara asta romanii sunt ” fiecare pentru el” si tiganii “toti pentru unul si unul pentru toti ” ACESTA ESTE DE FAPT MOTIVUL PENTRU CARE NU EVOLUAM — NU AM INVATAT SA FIM O COMUNITATE…. un tigan daca se angajeaza si este bine acolo si afla ca se fac angajarii isi anunta rudele, prietenii etc ; un roman daca afla tine pentru el… traiesc in sectorul 5 si stiu ce spun pentru ca in fata blocului vezi taxi-uri, masini de la Vel Pitar si Agricola…. muncesc impreuna, traiesc impreuna… pe cand romanul e genul — sa nu afle vecinul, sa nu stie vecinul ce facem noi; eu am o masina mai bengoasa decat a vecinului ; daca vecinul a facut / are eu de ce sa nu am?

 52. Cristian Iacob says:

  Am plecat din Romania de doi ani si lucrez in meseria pentru care m-am pregatit (in fapt, am mai multe calificari, toate obtinute pe banii mei). De ce am plecat? din motivele enumerate mai sus. Si mie imi pare rau ca nu am plecat mai de mult – am avut multe ocazii – dar am sperat ca lucrurile se vor indrepta.

 53. Un roman says:

  Din parcare! Din parcare va scriu, cu lacrimi in ochi, dragi concetateni. Am citit toate postarile anterioare si din nou am cazut in cazanul incins al realitatii romanesti. Iubesc Romania si as fi dispus oricand sa ma jertfesc la randul meu,pentru ea (Romania), asa cum au facut-o strabunicii, bunicii si chiar parintii nostri. Da, as fi dispus sa mor pentru tara mea, stiind ca, copiii nostri vor invata intr-o zi in scoli adevarate, cu dascali pregatiti dar si stimulati pentru ceea ce fac. As muri pentru Romania, pentru ca intr-o zi copiii nostri, daca vor fi capabili, sa ocupe orice functie pe care o vor dori, fara a se tine cont de numele parintilor, statutul social, apartenenta politica s.a.m.d. Si as muri in fiecare zi, din nou, stimati concetateni pentru ca intr-o zi, sa avem doctori buni si devotati in spitale, sa existe medicamente fara a mai fi nevoiti pacientii sa le cumpere, dupa ce o viata a contribuit la sistemul de sanatate.
  Si as mai muri odata stimati concetateni, pentru Romania, tarisoara noastra, pentru ca copiii nostri, sa-si poata creste copiii sub ochii lor, fara a mai fi nevoiti sa plece de langa ei in alte tari ,batjocoriti si tratati inuman in conditii inumane. Ma intreb mereu, de ce? De ce eu si copilul meu, trebuie sa stam despartiti luni de zile? Si tot eu imi raspund: pentru ca statul roman nu se ingrijeste de cetatenii lui si pentru ca eu sa pot asigura copilului laptele zilnic, sa aiba caldura si sa nu stea in strada ci sub un acoperis, sa aiba hainute, si pentru ca el sa aiba conditiile minime de trai, pe care statul roman nu i le poate asigura. Probabil, stiu eu…cetateanul roman… in speta, copilul meu, cere prea mult…
  Va salut!

 54. Gianina says:

  Cum poti sa traiesti si sa iti educi copiii intr-o tara in care manelismul, spaga,snobismul si prostia sunt ridicate la rang de calitati???
  Atata vreme cat banii rezolva orice problema in Romania, nimic nu se va putea realiza pentru o evolutie pozitiva..
  Noi cei care am plecat din Romania, am platit cu varf si indesat…nu suntem vinovati ca cei ce au ramas nu au schimbat nimic, noi am incercat si incercam in continuare, suntem insa priviti ca niste alieni…
  Cum sa nu dai spaga la primarie , sau la politie, sau la doctor??(pentru noi acestea sun lucruri absurde). Sistemul vostru este bolnav, toata lumea stie sa faca de toate, dar ‘toate’ aproximative…
  Cum sa ma intorc sa imi cresc copilul intr-o societate in care nu e nevoie sa inveti la scoala , e suficient sa ai parinti influlenti ?!
  Tara in care traiesc mi-a permis sa traiesc intr-o societate unde daca meriti, reusesti!
  Unde sistemul medical este excelent, scolile sunt pe merit, iar bancile se supun statului (nu invers), iar impozitele mele servesc si pentru a ajuta saracii sau batranii!!!
  Individualismul este lasat la o parte iar interesul comun primeaza!!

 55. veronica says:

  Eu nu ma consider sluga printre straini…din potriva!!Lucrez ceea ce am studiat si sunt ff apreciata la locul de munca!! Am trei copii si nici gand sa ma intorc in tara chiar daca uneori mi-e dor….cu mentalitatea si guvernantii din tara mi-e lehamite!! Asa ca…

 56. Anastasia Zamfir says:

  Domnului de la scularie
  Jalnic mod in a , argumenta de ce? De ce nu facem nimic sa fie altfel, atat ne-a ramas? Sa ne anesteziem frustrarile, neputintele si lasitatea cu o perceptie ca suntem fii unei mame usuratice pe care o negam in fata lumii intregi si in interiorul nostru, vorbind orice limba in afara de cea materna.Eu inca cred in ” intoarcerea fiului risipitor” , doar ca am devenit un popor cu acest statut si sa ne fereasca Dumnezeu sa vrem sa ne intoarcem intr o zi si sa nu mai avem la ce, sa ne trebuiasca viza pentru Israel.

 57. victor says:

  Daca as putea da timpul inapoi, as pleca din tara in care bodegile,farmaciile si sclavismul sunt in continua crestere , unde stirile de la ora 5 , curvele siliconate si toate croncanitoarele care se ridica la rang de muzicieni si artisti sunt promovate de la nivel prezidential pana la opinca , unde doar micii cocalari au diplome si cei ce au creier sunt lasati in spate si as putea continua la nesfarsit , as pleca cu mult mai inainte decat am facut-o deja fara nici un regret.

 58. Parascovia Romanciuc says:

  Am 40 de ani de doi ma tot chinui sa plec in Germania e greu e foarte greu nu am pe nimeni sa ma ajute acolo,dar ma lupt poate totusi plec

 59. Lary says:

  nu mai am mult si fac 50 de ani si astept raspunsul pentru a pleca din tara, ca aici nu am loc…..in halul asta ne-au adus politicienii ce conduc azi Romania…..

 60. Lupu Anca Gabriela says:

  Din nefericire, si eu imi voi finaliza studiile in acest an si ma gandesc cu groaza la ce ma asteapta. Iubitul meu a finalizat studiile acum 2 ani, si de atunci isi cauta de munca pe domeniul lui, ceea ce mi se pare normal. Nu ne dorim sa facem facultati pentru a ajunge paznici, sau mineri. Din nefericire, nu a reusit sa isi gaseasca. Peste tot cere experienta 5 ani….
  Noi tinerii, ne dorim sa muncim, dragi politicieni!

  • adriana.caranfil says:

   Faptul ca tinerii nu-si pot gasesc de lucru in tara lor este o drama nationala! Liliana Angheluta o descrie foarte sugestiv. In tot timpul astia policitienii ”dorm”, la fel de sugestiv…

   • Cristian Iacob says:

    Faptul ca tinerii nu-si gasesc de lucru este o drama internationala. Toate firmele din lume cauta sa angajeze specialisti nu incepatori, sunt multe functii care necesita o vasta experienta, in care nu pot fi angajati incepatori.

    • dragos says:

     ohh, da, si asta ti se pare o chestie normala. Ca pentru acea pozitie cu vasta experienta, de multe ori aplica persoane care “doar au” experienta, in nr. de ani, dar nicidecum cunostintele pe care le-ar putea avea multi dintre tinerii din urma, ce din pacate nu poseda un nr. de ani munciti. Si problema mai mare este ca acele persoane beneficiaza de o gramada de cursuri de pregatire, care nu fac altceva decat sa ii invete sa faca ceea ce se presupune ca ar trebui sa stie dupa 5-10 ani de experienta, aceleasi cursuri de care ar putea beneficia un tanar, care pe deasupra si-ar si putea insusi acele cunostinte. Chiar zilele acestea lucrez cu o astfel de persoana, dedicata, vorbareata, dar care din pacate este doar atat – dedicata si vorbareata. Vrea sa dea impresia ca stie, insa pt un ochi abil nu este foarte greu sa vada in spatele acestei fatade. Din pacate, ochiul abil este al meu si nu este locul meu sa spun cat si ce stie omul, dar ceilalti fata de care persoana in cauza raporteaza cam pun botul la spusele sale. Ceilalti care ar fi trebuit sa aiba mai multa experienta decat mine, un pusti de 27 de ani si 2 ani juma’ experienta, care, asa cum s-a spus in multe reply-uri si in articol, incearca sa faca ceva. Iti doresc bafta, domnule Cristian.

 61. Soleil says:

  Salutari si felicitari celor care au scris aici!
  Si eu am plecat din Romania cand aveam 26 de ani. Am crezut ca ma voi intoarce dupa ce voi termina studiile in strainatate…La inceput familia ma incuraja sa ma intorc, acum mama imi spune ca ar pleca si ea daca ar fi mai tânara. Nu am ramas din motive financiare, ci pentru ca m-am atasat de lumea de aici; de oridine, de respect, de serviciile sociale foarte bune. Desi am studiat 20 de ani in Romania si am ajuns in final profesoara, consider ca e de preferat sa fii brutar intr-o tara care te respecta, decat profesor acasa. Poate ca unora le pare trist ceea ce spun. Nu a fost usor sa ma despart de tara ( ma refer la despartirea profunda, sufleteasca), dar ma bucur ca am luat aceasta decizie.
  Numai bine tuturor!

  • Liliana Angheluţă says:

   Mulţumim, Soleil!

  • Nina W says:

   Aveti mare dreptate doamna, in cateva randuri ati spus tot. Nu poti intelege diferenta dintre Romania si “alte tari ” referitor la respect , ordine si la felul cum fiecare om este tratat , decat daca ai vazut cu ochii tai si nu poti sa intelegi cum ai acceptat atatia ani sa fii calcat in picioare cand se poate si altfel .

 62. Didi Voicu says:

  Voiam sa spun atat de multe,dar deja tot ce imi propusesem s-a spus.
  Ramane doar atat; sunt fost militar si fost profesor,plecat de doi ani,de disperare.Sofer.In curand ma voi stabili cu totul afara.Copilul meu va face facultate tot aici.Nu ma mai intorc.

 63. Liliana Angheluţă says:

  Toate cele bune, domnule Lucian! Vă mulţumesc!

 64. ela says:

  Articol tendentios si nedocumentat.
  Sunt mai multe solutii de a ramane in tara si multi o fac:
  1. lucrezi pentru straini dar stai acasa – cu nivelul de tehnologie de azi se poate, si se poate mult mai bine din Romania decat din alte tari – am facut asta la o firma lodoneza ce a ales Romania tocmai datorita conditiilor tehnologice net superioare celor de la ei acasa (da multi au uitat sa fie mandrii de ce avem, las ca vin strainii si fac reclama catre alti straini si o sa ajungem sa-i injuram ca ne iau pamanturile roditoare, aerul mult mai curat si alte avantaje pe care noi nu le-am stiut pretui)
  2. cauti sa lucrezi pentru firme romanesti care pot schimba ceva – nu la stat la loc caldut, ca nu e loc de toata lumea, ci acolo unde poti pune osul la dezvoltarea tarii
  3. te izolezi in bula construita de stat protector de pe vremea comunismului si astepti sa-ti pice mana din cer – pe urma injuri pe cei care nu-ti dau sau cei care schimba putin cate putin sistemul
  Bani si munca facuta cu sens exista oriunde in lume – omenni dedicati in schimb sunt foarte putini oriunde ai merge. Daca nu esti in locul potrivit incearca sa vezi daca poti schimba ceva, daca poti face tu ceva mai bine.

  Iar celor care considera ca maturator la capatul lumii e un job mai potrivit decat economist aici doar pentru ca primul iti permite sa iei o masina bengoasa inseamna ca aveti o problema foarte grava la sistemul de valori dupa care va ghidati si eu personal ma bucur ca plecati din tara si as prefera sa nici nu va intoarceti – astfel copii mei vor creste intr-o societate unde astfel de exemple vor fi din ce in ce mai putine, multumesc.

  • Bogdan says:

   Nu toți pot munci de acasă pentru firme străine doamnă Ela. Dacă am face-o am fi nevoiți să mâncăm biți și să ne teleportăm în vizită la mama mare. Ar fi un gest frumos dacă ați împărtăși cu noi informațiile firmelor care într-adevăr fac ceva în România. După cum vedeți mai există și tineri pregătiți, cu chef de muncă și dorință de schimbare. Faceți-le o favoare. Eu după 13 ani de cătănie mi-am luat traista în băț cu nevasta și trei copii și după cum au zis și alții, îmi poate rău că nu am făcut-o mai demult.

  • ich says:

   1. jobul descris de tine este pt un numar FOARTE mic de persoane.
   2. ce inseamna la tine sa cauti sa lucrezi pt firme care pot schimba ceva?? O firma este facuta pentru a avea succes (profit), se lupta oricum cu statul care o jupoaie prin nush cate taxe…
   3. te referi la cei care lucreaza la stat – bugetarii (in administratie publica, d.ex., aici nu ma refer la doctori, profesori, etc). Deci un procent iarasi, MIC.

   In ce realitate traiesti? Nu se duce nimeni “sa mature” la capatul lumii pt o masina bengoasa. Cei care se duc “sa mature” sau sa fie ingineri sau doctori sau zidari sau orice meserie cinstita in strainatate o fac in primul rand pentru ca acolo “la capatul lumii” sistemul (statul, societatea, oamenii) este CIVILIZAT. Esti tratat ca o fiinta umana, nu ca un vierme, in relatia cu statul respectiv, nu dai spaga peste tot, sistemul medical si cel de invataman si chiar si cel juridic FUNCTIONEAZA. SI nu in ultimul rand, salariile (chiar si pentru un maturator) sunt indeajuns, in sensul ca chair si un salariu mic iti permite sa te hranesti normal, sa iti cumperi o masinuta la mana a 2-a, sa te duci cateva zile pe undeva in concediu.

   Comentariul tau arata ce ochelari de cal ai, nu esti in stare sa te gandesti in afara cerculetului micut care include lumea ta. Marea, MAREA, majoritate a oamenilor nu se incadreaza in contextul tau, si desi au cu totul alte situatii, ii judeci prin prima vederii tale foarte inguste.

  • gabriela says:

   o,dar tu doamna vorbitoare in vint(ca ceva concret nu ai spus )de ce faci umbra pamintului degeaba ?dubitez ca copiii tai vor avea ceva bun in viata cind sint crescuti de o bestie .

  • Nina W says:

   Ma intreb Ela , tu ce faci in Romania , cum iti castigi existent , ai copii , o situatie materiala foarte buna , pentru ca la felul cum pui problema situatia ta materiala este mai mult decat satisfacatoare , nu ai grija zilei de maine si asta iti lasa timp pentru filozofie !

 65. Lucian L says:

  Cand ii aud pe cei ce ii jignesc pe cei ce au avut curajul sa plece si sa isi ia viata in maini ma tot intreb de ce oare numai romanii sunt atat de plini de ura si prejudecati la adresa tuturor. Am stat in strainatate ceva ani iar acum m-am intors sa imi iau familia si sa emigrez pt totdeauna. Si asta nu este vina tarii noastre care este f frumoasa ci a acestor generatii de politicieni, de tigani, de interlopi, de functionari, de manelisti, de ptitipoance si de oameni care considera ca totul se face cu bani si relatii in zona neagra si gri. Cand vad blocurile gri, saracia, lipsa de speranta de viitor, batranii bolnavi, copii care viseaza la o prajitura si tinerii care isi cauta un loc de munca care nu apare fiindca nu are cine sa il ofere, sau daca li se ofera niste salarii de mizerie care nu le permit nici sa se intretina pe ei daramite sa intretina o familie. Nu este normal ca sa muncesti doar ca sa ai bani de paine fiindca asa ti se impune. Eu am plecat fiindca am vrut sa pot sa am bani destui cat sa traiesc ( nu sa dau lovitura ca altii in Romania ), am vrut sa pot sa ma gandesc pozitiv la viitorul meu si al copiilor mei, am vrut ca la batranete sa nu ma gandesc din ce imi voi plati painea si medicamentele dupa o viata de cotizare la clasa politica autohtona. Si vad aici cum unii ii acuza pe cei ce pleaca si le zic ca ar fi putut face si in Romania ceva. Cunosc f multi oameni cu sufletul curat, cu o gramada de studii facute pe bune, dar care nu au avut norocul sa se nasca in o familie bogata sau influenta politic care nu au reusit oricat au incercat. Si intr-o zi au decis sa traga linie si decat sa fie victimele sistemului din ro mai bine sa incerce sa isi faca o viata afara. Si acum dupa multi ani toti sunt fericiti si au familii fericite, nu fiindca afara sunt covrigi in coada cainilor ci fiindca afara daca vrei sa muncesti si esti f bine pregatit pe un domeniu ti se ofera sansa de a arata ce poti si de a avea un trai decent. Fata de romania unde acest lucru este un vis irealizabil. Si suntem acuzati apoi ca nu suntem patrioti. Toti cei de afara se gandesc cu nostalgie la locurile de unde provin, mai vin cateodata in vizita si chiar citesc preasa din ro si sunt la curent cu tot ce se intampla mai mult ca cei din tara. Fiindca intotdeauna stau cu dorul in suflet si cateodata o lacrima de dor le picura, dar stiu ca din pacate Romania nu mai este tara lor decat in amintiri si doar prin rudele de acolo care le mai sunt in viata. Cand vor muri acele rude se vor duce si ultimile lianturi. Fiindca din pacate cu totii cand am plecat am sperat ca ne vom face un rost undeva si atunci cand romania isi va reveni economic vom reveni “acasa “. Din pacate majoritatea am pierdut sansa ca ceva va mai fi vreodata bine in tara copilariei noastre. Probabil ca in 10-20 de ani dupa ce batranii vor muri multi din ei romania va fi cam depopulata, aici o sa mai ramana doar pitipoancele, interlopii, politicienii, tiganii si batranii ( acestia din urma saracii nu pot fugi ). Si puteti sa ma chemati rasist, dar daca ati vedea ce fac tiganii in Europa si in orice loc ajung, v-ati da seama de ce avem reputatia asta peste tot. Dar in ro tiganii sunt votanti, care nu platesc impozite si au un trai mai bun decat romanii. Si culmea ca tot ei sunt persecutati. Romanii au cele mai putine drepturi in o tara care nu mai este a lor. Tinerii dupa ce termina o scoala, cu un sistem de invatamant terminat, nu au de ales decat ori sa joace cum li se canta ori sa plece din Romania. Si credeti-ma ca nu se mai intorc. Fiindca vor vedea afara cum este sa fii apreciat pt mintea ta, pt bunul tau simt si pt lucrurile care in Romania esti condamnat si injurat daca le posezi.
  Va urez sa aveti o viata asa cum va doriti si tuturor celor care se gandesc sa plece, va zic sa aveti doar curaj de a va lua viata in propriile maini si de a nu ii lasa pe altii sa va manevreze. Plecati in strainatate si daca aveti inima curata va veti integra si veti avea o viata la care in Romania poti doar visa. Pt cei care vor imbogatire rapida si scurtaturi pentru a face bani, ramaneti in Ro ca aici probabil va veti indeplini visele.
  Toate cele bune.

  • George Popica says:

   Lucian, de ce nu ati fost uniti? aveti toate drepturile cetatenesti sa faceti un partid, aveti drept de vot, sa fiti uniti, sa castigati alegerile in mod democratic, era de ajuns sa citesti legea 14/2003. de ce nu ati facut un partid? minim 25000 membri, nu milioane cati ati plecat. Nu va fura nimeni voturile daca in toate sectiile de votare aveti oameni integri devotati partidului care cu acte semnate dovedeau puterea multimii. 70% absenteism, putea sa fie ale voastre voturile. De ce nu iesi din patratica ta? Ce te impiedica sa fii activ sa candidezi tu sau restul roamnilor cinstiti in locul actualei clase politice. Este aceasta clasa batuta in cuie pe functii, nu sunt alegeri democratice?

   • daniela says:

    IMI PARE RAU,DAR NU SE VEDE IMAGINEA DE ANSAMBLU CE REZULTA DIN ACEASTA PLECARE ! se gandesc numai la ei si la imediata lor vecinatate, nu la intregul ce i cuprindea.

  • George Popica says:

   Nu astepta mai bine de la clasa politica actuala ca nu mai vine. Daca pui problema asa , ia-ti la revedere de la Romania, ca spatiu geografic. Nu va mai exista.

 66. angela mamier says:

  înteleg tristetea românilor din românia ,dar cedeti-ma ca nici aici nu sunt câinii cu colaci în coada
  multi sosesc ,putini reusesc
  aici in sudul frantei este un somaj de 13 la suta ,fata de 9 la suta în restul tarii
  extrema dreapta a ajuns la putere si s-ar putea ca in trei ani ,franta sa aiba la putere un partid care detesta strainii,îi va da afara
  daca marile puetri sunt în plin cataclism economic,tarile mai mici se “clatina”
  eu zic,ca e o minune ca unii au gasit o solutie ,cu orice pret”,daca pentru moment ,tranzitia spre o adevarata democratie este lunga
  acesti emigranti revin în tara ,unii ramân si investesc experienta lor bogata care va servi româniei
  francezii sunt plecati si ei ,caci nu sunt slujbe nici pentru ei …avem un fiu care a gasit servici
  londra,deci e plecat definitiv(facultate de stiinte politice)
  gurile rele spun ca ar fi teribil daca acesti 2 milioane de francezi plecati în lume s-ar întoarce si ar pretinde slujbe ..;ar fi 2 milioane de someri în plus …
  traim vremuri seismice ca atare nu e momentul sa propun patriotismul unei persoane care moare de foame,de plictis,de devalorizare ,oricine are dreptul sa spere la o viata mai buna ,ori sa traisca din aceasta fantasma …aici ,multe fete cu doctorat se bucura sa fie casierite la Carrefour,femei de servici etc … politica nu le mai rezolva pe toate , e o functie onorifica,un titlu devenit caragialesc peste tot în lume…cei care sunt disperati sa faca totul pentru a se auto-depasi prin orice mijloace ..;existenta este absurda,spunea camus…sisif era fericit caci a ales sa-si fie dumnezeu,sa nu plânga lânga zid(obstacol) ci sa-si ia soarta în mâini,pe umeri si sa caute sa o învinga cât de greu i-ar fi …voyager c’est exister ..;brancusi,cioran,eliade,ionescu si multi altii nu ar fi existat fara acest minunat instinct al auto-depasirii de sine … suntem cetateni ai lumii dela socrate încoace … frontierele sunt doar în mintile fricosilor,ele nu au nici un sens …europa fara frontiere salveaza suflete în acest moment ,daca în românia nu au din ce trai ..;dar acestia sunt adevarati campionii ai curajului..;bravo lor ..;fac publicitate pozitiva româniei ,nu avem de ce rusina

  • adriana.caranfil says:

   Angela, iti multumim ca ne-ai impartasit din experienta ta!

   Invatam unii de la altii…

   Personal, gasesc ca ai dreptate si exprimi un punct de vedere extrem de echilibrat.

   Iti doresc…viata usoara de s-ar putea!

  • daniela says:

   cine a mai ramas aici -numai oamenii batrani, bolnavi si copii -ce ar putea ei sa faca pt ac tara ?
   si acolo unde altii s au dus -vor uita in timp si de tara si limba romana si alte lucruri ce tin de cultura. si deci cei ascunsi ce tin puterea lumii si au atins scopul -au dus Romania la disparitie totala. bvo voua kre ati plecat asa -de bn ,de rau !

 67. Calin Mircea Bloj says:

  Dragă prietene Dumas de România, te dai mare naționalist, dar Dumas, din câte îmi amintesc din copilărie, era francez. Un avatar cu un nume românesc era mult mai potrivit în cazul ăsta. Dar să trecem peste acest aspect nesemnificativ.
  Recunosc fără nici un fel de reținere că nu am fost niciodată un naționalist. Nu am avut nici un motiv. Da, istoria măsluita a lui Ceausescu proslăvea strămoșii, dar în final dacă e să fim obiectivi, oricine a vrut să vină peste noi, a venit, ne-a cucerit și a făcut ce a vrut; indiferent că s-au numit otomani, austro-ungari sau ruși. Există o excepție: polonezii, pe care i-a oprit cumva Stefan cel Mare.
  De ce ar trebui să-mi fie rușine? Pentru că de când mă știu am făcut parte din “generația de sacrificiu”. Au trecut 25 de ani (un sfert de secol) de la așa zisa revoluție. Nu mai sunt comuniștii și securistii la putere; sunt copii și nepoții lor.
  Nu, nu mi-e rușine că am plecat. Regret doar că nu am făcut-o mai repede și am pierdut mult prea mulți ani acolo. Nu, nu mi-e rușine pentru simplul motiv că nu suntem sclavi, ne naștem oameni liberi și avem dreptul să decidem asupra destinului nostru. Și dacă tot vorbim de naștere, așa cum nu ne întreabă nimeni ce părinți vrem să avem, tot așa nu suntem întrebați unde am vrea să ne naștem. Dacă eu am avut norocul să am niște părinți extraordinari, nu același lucru pot să-l afirm despre loc. Poate în Burkina Faso era mai rău. Și vă rog să mă scutiți de argumentul cu frumusețile din România. Da, frumuseți naturale sunt o mulțime; doar că acelea sunt naturale. Deci nu e meritul oamenilor. Alte țări mult mai sărace din acest punct de vedere, și-au pus mult mai bine în valoare patrimoniul natural. Vorba unui clasic în viață: “Țară frumoasă, păcat că-i locuită”.
  Și încă ceva; nu toți cei care pleacă, pleacă pentru bani, deși la marea majoritate ăsta e mobilul. Există și categoria celor care s-au scârbit de tot ceea ce reprezintă la ora actuală societatea românească: mizerie socială, politică, țigănie, mită, manelism.
  “Succesuri” tuturor optimiștilor care cred că vor schimba ceva. Eu mi-am pierdut orice speranță și am plecat la 47 de ani. Toate cele bune.

 68. crys says:

  Mda, si eu am plecat din tara de un an de zile, insa nu voi regreta niciodată ptr ca am incercat tot ce era posibil omeneste sa fac sa raman, viata nu mi-o pot da ptr tara ptr ca am de crescut un copil, si jur ca regret enorm vietile pierdute la revolutie in zadar, nu cred că cei ce au murit si-au dorit acest prezent.

 69. Dumas de Romania says:

  Ne zbatem intre prostie si neintelegeri, noi oamenii acestor pamanturi, noi cetatenii acetei tari, noi stapani ai locurilor in care traim, suntem azi lipsiti de acea elementara mandrie, de acel curaj care candva ne caracteriza.
  Ne trezim dimineata si ne plecam capul, mergem la serviciu gandindu-ne ca e bine totusi ca avem unde merge, plecam in strainatate pentru ca uitam ca asta e tara noastra, ca numai noi toti putem sa o facem asa cum trebuie.
  Ne nastem romanii dar ne pierdem pe parcurs orice idee de nationalism, orice dorinat de a ne implica, de a fi uniti, de a e sacrifica bunastarea prorpie pentru bunastarea tarii.
  Suntem acum decat o umbra a stramosilor nostri, stramosi pe care i-am uitat, pe care ii renegam zilnic prin atitudinea noastra, prin prostia crasa cu care aceptam sa fim condusi catre nimic.Am uitat sa fim noi insine, sa fim mandri, sa fim onesti, sa fim curajosi si sa fim romani.
  Sa ne fie rusien ca ne aceptam soarta, sa ne fie rusine ca plecam cand am putea lupta sa fie bine, sa ne fie rusine ca in loc sa facem ceva ne plangem si ne tradam tara.

  • gabriela says:

   tu ,probabil nu stii ce inseamna dupa ani si ani de munca in fabrici chimice din rominia comunista sa treci in rominia capitalista ,sa nu poti pune piine pe masa la copii .Eram multi dintre noi ca nu facusem altceva decit munca si ajunsesem la virste de 30-40 ani cu copii mici ,de crescut sa nu stim incotro s-o luam .Ne rusinam ca nu putem minca ,ne uitam unii la altii simtindu-ne umiliti in fata vietii fara sa avem vre-o vina .Sau vinovati eram ca nu stiam sa fim smecheri ,hoti etc ,stiam doar sa cautam de munca ,munca ce nu reuseam sa gasim in rominia .Dar tu poti sa lupti in tara ,fara sa dai indicatii la altii care au luptat mult inaintea ta cu multa onestitate si cistigau lacrimi privind la copii care ar fi vrut sa aiba piine in toate zilele ,un biscuite si o bombonica .

 70. nicu says:

  Am ajuns sa ne plangem din orice rahat.
  Cine vrea bani si trai bun sa puna mana sa munceasca, nu sa ceara ajutor social.

  • Lu khass says:

   Vorbele tale sunt atat de goale incat nimeni nu s-a catadicsit sa -ti dea replica. Nici eu. Doar atat am vrut sa-ti spun!

  • nekident says:

   Esti putin limitat, Nicule, in Romania trebuie sa furi sau sa inseli statul ca sa ai bani.

 71. Eu says:

  Însuși numele”Nea Ilie de la Scularie” spune multe.
  Despre o generație trecută prin multe,confruntata cu multe si chinuita rău.
  Chinuita de o democrație prost înțeleasa si de idealuri necunoscute,de rupturi dureroase si începuturi grele.
  Si eu am iubit-o si o iubesc încă pe cea pe care cu dragoste am aparat-o cu trupul si sufletul meu.
  Dar de intors nu ma mai întorc .
  Si îmi plânge sufletul,uneori,după ea,după Țara mea.

  • nicu says:

   atunci ramai unde esti, nu mai veni in tara. cei care vor sa faca ceva in tara, au initiativa, o fac si le iese bine. ideea e ca voi cei plecati oferiti celor din tara ideea asta idioata ca nu se p-oate. pune suflet in ce faci, si nu te mai plange atat.
   Prefer sa fiu asa cum sunt in tara mea alaturi de prietenii mei si familie, decat sa stau sluga la straini.

   • Nicu Contra says:

    Mai bine sluga la straini decit carne de tun la analfabeti cocotati in scaune parlamentare prin votul unei populatii care si-a pierdut complet orice urma de ratiune. Dupa cum vorbesti, se vede clar ca ai creierul spalat de doctrine nationalisto-populiste. Membru PRM sau PSD? Toti cei care am plecat, am facut-o pentru ca tara asta nu ne-a mai oferit perspective si mai presus de orice, nu ne-a mai oferit: SPERANTA. Si din nefericire, nu ne-am inselat. Dupa 24 de ani, sunteti in aceeasi situatie ca si in ’90. Aveti un Partid Stat care a monopolizat tot ce se poate si in curind va omori si bruma de Democratie care a mai ramas. Dar probabil ca pe tine nu te intereseaza. Esti de invidiat, amice. Tu probabil te-ai adapta si in Coreea de Nord.

    • Mihaela says:

     F frumos raspuns! si eu sunt de aceeasi parere…daca am plecat, n am plecat de placere…si daca am ramas aici unde am ajuns a fost pt ca nimic nu s a schimbat in Romania dupa atatia ani. Fiecare cu soarta pe care si o croieste singur….nu mai criticati pe nimeni ca nu putem sti circumstantele nimanui in amanunt!

    • gabi says:

     perfect adevarat

    • Eu si atat says:

     Sunteti plecati, spuneti ca nu mai veniti, dar va permiteti sa discutati pe o tema care este departe. Am o sora care, ca si voi, a preferat sa plece. I-am oferit o vreme variante, dar e greu, intai trebuie sa fii jos ca sa poti ajunge sus. E adevarat ca sunt multi care au spoliat tara, dar tot cu ajutorul propagandei externe pe care va laudati ca o cunoasteti. Preferati sa mergeti acolo unde vi se da, nu sa incercati voi sa creati. E tara in care si pentru care ma zbatsa razbesc pentru ca EU sunt ROMAN si imi doresc ca acei olimpici sa faca din tara care i-a creat olimpici ceea ce merita: o adevarata inima a Europei. Doar ca trebuie sa vrem si sa FACEM pentru realizarea vointei noastre.

 72. Nea Ilie de la Sculărie says:

  Mulțumesc pentru aprecieri și urare și le întorc în cel puțin aceeași măsură. Da, e producție proprie, l-am scris acum câțiva ani chiar în ziua în care am primit viza de emigrare. Nu e chiar zona mea de confort: scriu proză foarte rar iar activitățile cotidiene sunt cu mult departe de această zonă a scrisului — ceea ce s-ar putea să regret, dar am planuri pentru la pensie 🙂

  • adriana.caranfil says:

   iti multumim ca ne-ai impartasit sentimentele tale!

  • petra says:

   multi se regasesc in povestirea dumneavoastra …..imi place felul in care o faceti impartasiti aceste trairi , felicitari Nea Ilie de la Scularie !

 73. Nea Ilie de la Sculărie says:

  A fost cândva a mea. A mea și numai a mea. Nu țin minte când a început să se înfiripe dragostea noastră dar știu că m-am trezit deodată îndrăgostit lulea. Într-un fierbinte act petrecut noaptea, printre urlete și deliberări vocale, am îmbrațișat-o cu fața la pământ și am ținut-o așa, vreme de câteva minute până ce gloanțele nu au mai șuierat. Atunci am simțit că o iubesc, că îmi este aproape și că are nevoie de mine. Deși crescusem de mic lângă ea, n-am știut că o poate afecta atât de mult o simplă escapadă când mi-am permis să plec de lângă ea câteva luni. Dar mă iertase atât de frumos și amândoi am pus episodul pe seama curiozității mele adolescentine.
  De-atunci, relația noastră și-a ințelenit rădăcinile dezvoltând cele mai diverse legături. Eram sociabili și deschiși, ne întretineam atat noi cat si cu altii, ne felicitam pentru fiecare reusita si mai ales cand, dupa ani de sperante, eram si eu deja dita-i omul cu functie, cu bani, bine asezat, fericit si bine cocolosit langa ea, comportandu-ma asa cum tot ea m-a invatat. I-am fost aproape prin multe momente, atat fericite dar mai ales grele. Si nu m-am plans ca nu mi-a impartasit intotdeauna bucuriile si ca nu s-a aflat langa mine de fiecare data cand aveam nevoie.
  Mersul asta firesc al relatiilor pamantesti a facut ca relatia noastra, cu timpul, sa se uzeze. Incepusem sa fiu tot mai nerabdator sa cunosc si pe altele, iar ea se prefacea ca ar vrea sa cunoasca si pe altii. Probabil nu veti intelege gestul meu, dar in soiul asta de relatie naturala, prin nastere – cum ii spun unii – nu poti fi inchis. Ar fi nedrept si nu se cade ca un spirit cutezator si istet sa stea la umbra unei singure relatii pentru ca asa e natural. Numai ca din curiozitatea asta a iesi altceva. Nu ma intrebati cand s-a produs ruptura si cand a fost momentul decisiv. Cert e ca, intr-o dimineata, mi s-a nazarit in suflet dorinta de a o parasi. Nu stiu daca si ea simtea asta insa eram hotarat sa plec. Am cunoscut alta, mai mare si mai matura, mult mai voluptoasa si mai ofertanta, si desi nu pot spune cat din atentia ce-am primit-o e afectiune si cat e educatie mostenita, cert e ca am fost cu totul si cu totul cucerit. Asa se face ca am ajuns la divort.
  Nici nu banuiam cat bine puteam sa-mi fac departandu-ma de aceasta relatie (spuneti-i voi naturala, sau cum doriti). Fara sa banuiesc, ea suferea de multe boli care m-ar fi putut afecta si pe mine. Plangea asa, fara motiv, sau se speria asa din orice. Se uita ca zanateca pe camp la altele si le gasea cuviincioase si gospodine si nu facea nimic. Astepta tot timpul ca eu sa fac ceva. Numai ca eu incepusem sa obosesc. Aveam sa descopar ca nu avea tocmai demnitatea de care ar fi trebuit sa dea dovada atunci cand se confrunta cu alte semene de-ale ei, si nici nu ma lauda in fata lor. Pleca intotdeauna capul ca o proasta umilita si fara bani, fara mandrie si fara darzenie, fara sa ma cheme in ajutor si fara sa-mi aminteasca de ea, cea din noaptea cand o imbratisam ferind-o de gloante.
  Deveni speriata, haituita, murdara si neingrijita. De la o vreme capatase nise apucaturi stranii si chiar vulgare. Am auzit-o suduind si blestemand, injurand de mama si de Dumnezeu, ca un talhar nelegiut. Ba mai mult, dupa ce n-am mai putut si a trebuit sa-i spun ca plec, ca o parasesc, am vazut-o intretinandu-se cu altii cu care nici nu credeam ca va sta la brat. Relatii, da! Mai multe! Se vindea cand unuia cand altuia, pe te-miri-ce. Usuratica si fara de regrete, cu buzele invinetite de frig, cu degetele incarligate grotesc pe un chistoc, livida si fara de speranta, ma privi de pe marginea bordurii. Un bolid negru se opri si se deschise usa din spate: “Hai fa, urca!” se auzi din masina. Se prefacu ca e deranjata de interjectie iar vocea dinauntru masinii rase: “Hai, fă, odată că trece timpul și îmbătrânești!”
  O iert. Si in adancul sufletului meu ma rog pentru ea. Caci mi-a fost draga si am iubit-o asa cum nimeni altul n-a facut-o. Pe ea. Pe România!

  • adriana.caranfil says:

   Nea Ilie de la scularie! M-ai facut praf cu textul asta? Este propria ta productie? Pentru ca daca este, esti talentat domnule! Ar trebui sa ne mai arati si alte texte de-ale tale si alte puncte de vedere.Te astept cu ele, cu tot dragul…

   Sa-ti dea Dumnezeu sanatate!

   Cu prietenie, Adriana

  • morosan says:

   Cu siguranta si ea are nevoie de ajutor. Are nevoie de tine, de mine de noi toti, pentru ca daca ne-am hotari toti sa plecam , sa o parasim, am da dovada de lasitate in plus la intoarcere avem pretentii sa fim tratati ca niste invingatori ridiculizandu-i pe semenii nostrii care au ales sa ramana si privindu-i de sus cu superficialitate datorita banilor si culturii insusite pe alte meleaguri…….

   • Mariana says:

    Mare dreptate ai.
    Eu am o firma si de un an incerc sa angajez ,am angajat doar 6 si au rezistat 2 .
    Tuturor li se pare ca daca le ceri corectitudine ,fara alcool ,fara chiul e un efort prea mare.
    Uni chiar au inceput sa spuna ca nu vin la mine ca la mine se munceste.
    Concluzie;Lenea la noi e in floare .
    Cand toti v-om deveni constienti ca fara a muncii nu obtinem nimic

    • ALEXANDRA says:

     nu din cauza lenii pleaca lumea,ci din cauza faptului ca ii pui sa munceasca ca sclavii pe un salariu foarte mic…sa iti dau un exemplu : ai doua job-uri, unul agent de paza, altul femei de servici; salariul 800 lei…. ce om nebun ar alege femeie de servici tinind cont ca volumul de munca este mare si salariul mic? si aici nu este vorba de lene, este vorba de raportul munca depusa – salariu… este ca la piata cand unul reuseste sa isi vanda rosiile si altul nu… raportul calitate -pret este insuficient pentru ca acel om sa cumpere de la celalalt om cu rosii.

     • Roxana says:

      si ne intoarcem la guvernantii acestei tari , care pun taxe prea mari a.i. un angajator nu poate da un salariu bine meritat celui care munceste caci STATUL vrea dublu taxe, si i-am schimba pe d-nii guvernanti dar cand prostimea depaseste nr celor lucizi, cand batranii nostrii isi vand nepotii pe o galeata si un pui, noi, astia lucizi suntem infinit mai mici pe langa ei

    • dani says:

     Sarumana despre ce fel de job este vorba ? Eu unul nu chiulesc si nici nu ma dau in vant dupa bautura.Va intreb mai mult din curiozitate ca oricum eu sunt din Brasov si probabil dvs.din alt judet.Multumesc

  • Ana-Maria says:

   MA INCLIN……STIMATE DOMN !!!!

  • Eugenia Covaciu says:

   Mai mult decat articolul , comentariul lui “Nea Ilie de la Scularie” a facut impresie.E adevarat si mesajul transmis de articol dar in sinuozitatea comentariului lui Nea Ilie se regaseste cu adevarat caracterul… Romaniei.

   • Eu si atat says:

    Caracterul Romaniei? Romania suntem NOI, eu, dumneata, autoarea articolului si Nea Ilie. Daca acesta e caracterul dumneavoastra, atunci nu pot decat sa regret si sa spun ca voi lupta cu dumneavoastra pana la moarte. Si nu sunt vorbe. Cei ce ma stiu cunosc faptul ca incerc sa las in lume ceva putin mai frumos decat am gasit eu. Si din nefericire lupt cu oameni care intreaba “Dar de ce faci asta? Tie ce iti iese?” Am ajuns ca multumirea sufleteasca si multumirea celor din jur sa nu mai conteze. Am ajuns sa pretuim doar ce straluceste. Nu conteaza ca avem dreptate la intersectie in banala noastra Dacie, ne ferim din calea Mercedesului, pentru ca “cine stie cine e in masina?”. Am ajuns sa apreciem doar valoaerea monetara, mergem in strainatate sa muncim pe bani care nu intotdeauna sunt atat de multi, nu luam in calcul costul sufletesc – al nostru, al parintilor, al copiilor – costul moral care apare mult mai tarziu, fara sa fim cu adrvarat constienti de el. Da, e greu sa te ridici, mai ales dupa ce ai cazut, dar victoriosi nu sunt cei care doar aduna lauri ci aceia care stiu ce sunt laurii. Am ajuns sa ne plangem in orice moment de probleme, dar nu ar fi mai bine – e adevarat ca mult mai greu – sa gasim solutii? Sa nu mai asteptam intotdeauna sa ne ofere cineva, ci sa facem noi. In Romania de astazi, din nefericire, acesta e verbul care dispare cate putin in fiecare zi:A FACE!

  • Loredana says:

   Exact gandurile mele… si citez sfarsitul… “O iert. Si in adancul sufletului meu ma rog pentru ea. Caci mi-a fost draga si am iubit-o asa cum nimeni altul n-a facut-o. Pe ea. Pe România!”
   Si inca o iubesc! Tocmai de aceea ma voi intoarce. Nu intr-un an , doi… poate peste 10-20….

   • yoyo says:

    Si eu am fost plecata 6 ani,m-am intors cu speranta sa reusim sa facem bani si in tara dar e f greu sa reusesti pt ca “sistemul” nu te lasa…deabia am 5 luni de cand am venit si nu pot sa spun ca imi pare rau ca am renuntat la tot ce aveam acolo gandindu-ma ca am sa reusesc sa fac ceva in Romania,dar din pacate nu prea se poate face nimic…pt viitorul copilui meu o sa plecam iar si poate ne vom intoarce canva…mai bn sa nu stie cum arata o gaina decat o viata in saracie… 🙁

   • alex says:

    asa spun multi acum,ne vom intoarce odata si odata
    dar ce spun cei ce sunt aici acum de 10,20 ani. e cam asa Eu m-as intoarce maine acasa, dar unde?acolo nu mai am pe nimeni, prieteniile s-au spulberat, parintii nu mai sunt etc…….. in schimb aici am familia prietenii si un sistem sigur de sanatate, doar nu mai suntem tineri avem nevoie de siguranta,nu?
    c-am asta aud eu de la cei ce au ajuns prin tari straine cu multi ani inaintea mea.ma gandesc ca c-am asa voi spune si eu, copiii vor fi aici ……… iar acolo v-a fi doar Romania tara mea de dor ……

  • gabriela says:

   frumos

  • alicia says:

   Nea ilie….. esti autorul moral al degradarii “persoanei” a carei evolutie catre NIMIC o faci. Pentru mine …nu conteaza ca scrii frumos….cunosc tipul, ci faptul ca” din curiozitatea-ti adolescentina” ai impins-o catre pamant, iar ea, firava, n-a avut puterea sa ramana vericala. Nu ma incalzeste ca iti asumi acum oarece responsabilitate in ultima-ti fraza….. E fariseism curat. Dumnezeu sa te ierte!

   • Antirpostime says:

    Subscriu, am trait in mare parte aceeasi istorie, mai putin faptul ca ea a ajuns pe strada, cu altii. Am, cred ca, 70-80% parte din vina, restul sunt vrajeli ieftine, ma rog ca-n primul rand Dumnezeu sa ma ierte pe mine, dup-aia pe fosta sotie…

  • Ana Stirbu says:

   Sunteti genial,mai dorim postari!

  • Doina says:

   Foarte bun articolul, domnule ‘ Nea Ilie de la Scularie’. (mi-am amintit, citind numele, de piesa lui Emeric Imre, a carei fana sunt de mult, piesa pe versuri de Adrian Paunescu). Bine scris, trista povestea… Doar ca eu, cea care am plecat pe la 50 de ani, la fel ca una dintre doamnele care au comentat, cu prea multa scoala, fara sa am dimensiunile si varsta ideale pentru a obtine un post bine platit, refuz sa accept ca tara mea a ajuns doar o prostituata ce se vinde pe putin oricui…

   • Doina says:

    Nu sunt acolo doar manelisti si hoti, au inceput sa se faca drumuri, si moluri, Se fac fac filme ce iau premii, sunt copii olimpici chiar cu 10 euro alocatie (copii de care se ocupa pofesori inca dedicati), se fac descoperiri (de pilda un leac pentru cancer, sange artificial, etc), se fac operatii complicate pe creier sau pe inima, din cand in cand se naste cate un geniu care nu se pierde in noroi…Sunt multe motive pentru care unii am plecat… Sunt multe motive pentru care am fi ramas si noi, ca si cei care ne blameaza acum. Dar cred cu tarie ca nu suntem o natiune doar cu tare, ca avem si ‘bunele ‘ noastre, insuficient mediatizate… Si daca noi am plecat, sa stiti ca sunt straini care chiar construiesc in Romania (fara ca asta sa insemne ca ‘ne vindem’ pe nimic, pentru ca platesc taxe si impozite). Si sunt, dintre noi, si care s-au intors, incercand sa smulga ‘iubita’ din saracie.

    • MrAmStaff says:

     Doamna Doina, este foarte adevarat ca in tarisoara noastra se nasc din cand in cand genii ce cresc cu o alocatie rusinoasa de 40 lei pe luna, genii ce ne duc numele tarii pe podiumurile lumii in multe domenii, insa trebuie sa va aduc aminte ca pe langa ei se mai naste cate un pantofar care ulterior devine politician ! Politician care ulterior ne sfideaza pe toti si incepe sa umileasca un neam intreg fara ca macar o secunda sa aibe un proces de constiinta. Totusi, mie personal imi scapa ceva, cine se face vinovat pentru toate relele acestea ? Cine poarta vina pentru cei 25 de ani de tranzitie perpetua ? Personal am obosit cautand aceste adevaruri, am plecat din tara, am devenit mult, dar mult mai linistit in viata de zii cu zii, si nu cred ca cineva are dreptul moral sa ma condamne pentru decizia mea de a-mi aduce familia in afara tarii … ! Personal refuz sa-mi cresc copii ( 3 la numar ) intr-o tara in care toata lumea fura dar nimeni nu este condamnat pentru asta, intr-o tara in care trebuie sa ma injosesc sa dau mita unui medic pentru a-mi deschide usa cabinetului pentru un consult copilului meu, intr-o tara in care singurele modele pentru copii mei sunt Guta, Salam, Dragusanu, Nora pentru fiul meu samdpt, intr-o tara in care invatamantul este la pamant cu o promovabilitate la bac de sub 50 %, intr-o tara in care cei mai multi dintre noi ne trimitem copii in scoli mediocre pentru ca noi majoritatea nu avem puterea financiara de a ne trimite copii la Oxford sau alte institutii de prim rang la fel cum o fac mai toti politicienii nostrii “destepti” ! Refuz sa-mi cresc copii intr-o tara a carui viitor ne este amanetat ! Personal am o vorba care o tot spun din cand in cand: “Acum nici viitorul nu mai este cum a fost odata”. PS foarte bun articolul !

     • Mircea says:

      In voi, pasarile migratoare ne este speranta! Voi cunoasteti cum trebuie sa se munceasca si aveti habar de cum trebuie sa se respecte Legea.Voi aveti modele de tara pe care trebuie sa le impuneti!
      Va asteptam!

    • daniela says:

     nu cred k e asa d bine k s a inventat sangele artificial. si nu va mai invartiti in jurul subiectului “banii” -rusine sa va fie. altii au trait cu mai putin( se spalau la lighean, n aveau tv sau radio, etc) dar au fost mai darzi. knd ceva nu le placea la conducatori-guvernantii de azi -se uneau si se ridicau la lupta k sa poata schimba ceva. nu stateau sa se mai TARGUIASCA CU EI. NU NE PUTEM COBORI INTR ATAT INCAT SA NE TARGUIM PT TARA NOASTRA !
     nu doar sa iesim in strada, ci sa ne luptam ORGANIZAT, iar pesterile sa ne fie ascunzatoare…

  • petrut says:

   Pffff un fior m.a trecut in tot corpul dupa ce am citit aceasta poveste.

  • Andrei says:

   Nea Ilie, cu tot respectul pentru talentul dumneavoastra, sunteti un rebut.
   “O iert. Si in adancul sufletului meu ma rog pentru ea. Caci mi-a fost draga si am iubit-o asa cum nimeni altul n-a facut-o. Pe ea. Pe România!”
   nu trebuie sa o ierti tu ma! ca n ai de ce, tu esti vesnic dator. daca te rogi ce rezolvi? ti a fost draga? ai iubit o? tara tie ca MAMA, ma paricopitatule! “cum nimeni altul n-a facut-o” … cunosti toti romanii vad.
   dragostea de tara e ca dragostea de mama, orice ti ar face tot mama ta ramane, tara e ceea ce vrem noi sa fie numai ca sunt altii mai talentati, mai uniti si mai ambitiosi. avem nevoie de legaturi si comunicare.
   inteleg ca acesta e mai mult un act artistic, dar nici asa nu ti iert concluzia. nicioadata!!

   • Mihai says:

    E problema ta daca ierti sau nu pe cineva. Tine minte: din adevar, oricat de dur si neplacut, se naste dragostea care cladeste, din ura si nationalism fatarnic se naste ura si lene(mintala).

  • Tatiana Tarziu says:

   FRUMOASA IUBIRE
   URAT DEZNODAMANT
   DAR N’ATI MURIT NICI’UNUL
   MAI INCERCATI. SIIII…..HAI SA INCERCAM….CU TOTII

  • evagrina says:

   Foarte frumos,complimenti

 74. felicia marian says:

  da chiar asa aveti mare dreptate doamna !!!! si toti strainii rid de noi ne critica dar oare nu putem face nimic ?haideti sa ne intelegem sa ne unim toti romanii de peste tot sa mergem in tara noastra si sa facem ceva CEVA pt copii nostri altfel vom disparea !!!

  • Dan Petrescu says:

   …..nu este o vina si o crima , ca ne nastem pe pamintul asta ,ci ca permitem sa fim condusi de asemenea haimanale

   • Judex says:

    Domnul meu, dar n-am văzut pe nimeni să facă demonstraţii pentru asta. Ce să înţeleagă lumea din afară? Vor crede ceva firesc, că românilor le convine această stare, că în România se trăieşte ca-n rai, că la noi oamenii se mulţumesc cu ce au. Aţi văzut dvs. demonstraţii de zeci, sute de mii de oameni aşa cum se întîmplă frecvent în occident? Şi atunci, cu ce obraz să se ducă guvernanţii noştri la ţările bogate şi să le spună de la obraz; Aşa nu se mai poate domnilor faceţi ceva cu orientarea investiţiilor către ţara noastră, nu o mai faceţi pe mortu.n păpuşoi, că ieşim din Uniune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − five =