Ne-am cam lăsat pe tânjală, folosim pentru condimentarea mâncărurilor doar leuştean, mărar şi pătrunjel, puţine gospodine se-ncumetă să-ncerce şi alte arome, deşi anumite plante sunt folosite în ţara noastră de foarte mult timp.
Ne-am obişnuit cu prafurile din pliculeţe, cu chimicale gata să dea un parfum hranei, ştim că nu e bine, dar continuăm să asimilăm tot ce oferă piaţa afacerilor, doar – doar să fim în rând cu lumea.
Corect şi sănătos ar fi să ne cultivăm singuri câteva plante aromatice, ghivecele ne-ar fi la îndemână mereu şi mâncărurile pregătite vor avea cu adevărat un gust nobil. Ca să nu mai vorbim că aromatizarea hranei poate substitui sau reduce consumul de sare, dăunător pentru cei care suferă de hipertensiune arterială.
Melisa, coriandrul, măghiranul, în atenţia noastră:
Măghiranul – cunoscut şi ca origan – este o plantă folosită de mii de ani datorită parfumului deosebit, era considerată leac pentru toate bolile în Evul Mediu.
Se foloseşte la salata de roşii, peste pizza, carne, brânzeturi şi ouă. Dă savoare preparatelor cu sos de roşii, dar condimentează şi cartofii natur.
Măghiranul este o plantă bogată în proprietăţi medicinale, este antibacterică, diuretică, calmează durerile şi tusea. Infuzia de frunze stimulează digestia, calmează durerile abdominale şi ajută la menţinerea echilibrului nervos.
Melisa – cunoscută şi ca roiniţa – este asemănătoare mentei ca aspect şi are un parfum de lămâie, delicat.
Se foloseşte pentru a condimenta omlete, salate, peşte, marmelade şi fructe.
Infuzia de frunze calmează durerile abdominale, elimină balonările şi ajută digestia.
Această plantă are, însă, un efect extraordinar asupra îmbunătăţirii memoriei afectate de Alzheimer sau de accidente vasculare.
Calmează durerile menstruale şi are efecte terapeutice asupra bolilor hepato-biliare.
Coriandrul – este o plantă aromatică folosită pentru a condimenta preparate pe bază de carne, peşte, legume sau diferite lichioruri. Dă un parfum deosebit şi biscuiţilor, gustul este delicat, de lămâie. Face parte dintre ingredientele care stau la baza pulberei de curry.
Valenţele sale terapeutice sunt impresionante: reduce colesterolul, păstrează sub control nivelul diabetului, al tensiunii arteriale, este antibacterian şi antifungic.
Practic, este suficient să mestecăm câteva frunzuliţe, zilnic, pentru a da un plus de vigoare şi sănătate organismului nostru.
Articol scris de Iuliana Zamfir