Mont Saint Michel – între clopote şi valuri

Banner Film Experience

În partea de nord a Franţei, la graniţa dintre regiunile Normandia şi Bretagna, izolat şi fascinant, se înalţă muntele Saint Michel.

Parte din Patrimoniul Mondial Cultural şi Natural, atrage peste 2 milioane de turişti anual.

Motivele? Sunt două: credinţa şi natura.

Sf. Mihail este unul dintre cei mai veneraţi sfinţi ai creştinismului, iar aici, chiar pe acest munte, el a apărut de trei ori episcopului de Avranches, Auberto, cerând insistent să i se construiască o biserică pe aceste stânci.

Era anul 708. Episcopul o construi imediat, lăcaşul rămânând de-a lungul secolelor miraj pentru pelegrinii sosiţi aici din întreaga lume.

Abaţia în care se va transforma ulterior această biserică va fi extrem de importantă în istoria timpurilor, iar călugării benedictini vor tutela serviciul spiritual.

În jurul turnurilor sale care zgârie cerul se formă treptat o întreagă localitate tocmai pentru a putea primi şi servi pelegrinii.

Acum e totul modern, bineînţeles, restaurante, baruri, hoteluri şi pensiuni care asigură condiţii optime. Străzi înguste, pline de prăvălii micuţe, souveniruri şi de-ale gurii.

Fascinantă este însă mareea!

Cea mai mare din Europa, 14 metri.

Şi cea mai rapidă, ţinând cont că terenul ascuns de apele mării este în plan drept.

Zice-se că apa revine cu viteza unui cal în galop.

Un spectacol natural uimitor.

Deşi pretutindeni există avertizări, deşi gărzile au grijă permanent, se mai întâmplă ca un şofer neatent să-şi parcheze maşina într-un loc prea îndepărtat de ţărmul real; va descoperi în scurt timp că maşina se află în mijlocul apelor. La fel de ciudat este şi când diverse ambarcaţiuni rămân brusc înţepenite în mijlocul nisipului; oamenii coboară din bărci, din şalupe şi nu au altceva de făcut decât să scruteze orizontul, în aşteptarea viitoarei maree care să-i deblocheze.

Nisipurile purtate de mareea puternică se adună în jurul digului construit în 1880, dig ce facilitează transportul spre insulă.

Pentru a nu deteriora aspectul unic al locului, s-a decis înlocuirea digului cu pasarele, astfel încât, treptat, rezidurile adunate la baza muntelui să poată fi înlăturate.

Muntele Saint Michel atrage ca un magnet: stânci, biserici străvechi, spectacol al naturii, păsări ale mării, scoici şi pescari!

Şi nu-ţi dai seama ce anume se aude mai tare: sunetul clopotelor sau al valurilor!

Articol scris de Liliana Angheluță / foto de Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

18 Responses

 1. Aghinitei Maria says:

  Parte din Patrimoniul Mondial Cultural şi Natural, atrage peste 2 milioane de turişti anual.
  Muntele Saint Michel un loc cu un farmec deosebit, in nordul Frantei Face parte din Patrimoniul Mondial Cultural şi Natural si atrage peste 2 milioane de turişti anual. Are o istorie veche un loc legendar : legenda spune că unui episcop de Avranches cu mult timp în urmă, i s-a arătat arhanghelul Mihail care i-a poruncit să construiască pe muntele Tombe o mănăstire. Am fost interesata de mareea care are inaltimea de 14 metri, f. rapida, datorita reliful plat si de aceea sunt averizari pt. soferi sa nu parcheze pe terenul dide pe plaja, ca sa nu fie surprinsi de fluxul rapid . Un loc minunat ce trebuie vizitat !

 2. Agache Lucica says:

  Muntele Saint Michel se afla in nordul Frantei .Este un loc plin de farmec si istorie straveche.Este un loc legendar ,protejat de UNESCO scaldat de apele Golfului St.Malo din La Mache.Vin vizitatori din toate colturile lumii.
  Manastirea de pe Saint Michel a fost redeschisa chiar daca este proprietatea Statului fiind administrata de catre Centrul National al monumentelor istorice din Franta.

 3. Rodica Granpier says:

  O bijuterie arhitecturala incepand de la strazile pietruite la casele medievale si pana la turnurile subtiri si turlele dantelate ale abatiei.

 4. Rodica Granpier says:

  Credinta si natura ….minunile vietii !

 5. Aghinitei Maria says:

  Muntele Saint Michel esrte in nordul Frantei, in Patrimoniul Cultural. Un loc cu un farmec deosebit, cu istorie veche si am fost interesata de mareea care are inaltimea de 14 metri si f. rapida, datorita reliful plat si de aceea sunt averizari pt. soferi sa nu parcheze pe terenul dide pe plaja, ca sa nu fie surprinsi de fluxul rapid .

 6. Agache Lucica says:

  Abatia in care se transforma aceasta biserica va fi extrem de importanta,iar calugarii benedectini vor tutela serviciul spiritual.Credinta si natura atrage milioane de turisti anual.Totul este un spectacol uimitor.

 7. Lupu Nicoleta says:

  un loc care este o placere sa-l vizitezi

 8. Aghinitei Maria says:

  Muntele Saint Michel un loc cu un farmec deosebit, in nordul Frantei cu istorie veche si am fost interesata de mareea care are inaltimea de 14 metri si f. rapida, datorita reliful plat si de aceea sunt averizari pt. soferi sa nu parcheze pe terenul dide pe plaja, ca sa nu fie surprinsi de fluxul rapid .

 9. roman ovidia says:

  Este un loc legendar şi un monument istoric extraordinar de frumos protejat UNESCO scăldat de apele Golfului St. Malo din La Manche. Legenda zice, că unui episcop de Avranches cu mult timp în urmă, i s-a arătat arhanghelul Mihail care i-a poruncit să construiască pe muntele Tombe o mănăstire.

 10. Agache Lucica says:

  Este o stanca granitica de 78 m inaltime,unde se manifeste cel mai reprezentativ fenomen de flux si reflux.Moint Saint Michel atrage peste 2 milioane de turisti anual,face parte din Patrimoniul Mondial Cultural si Natural.Acum totul este modern,restaurane,baruri,hoteluri si pensiuni.
  Totul este un spectacol uimitor.

 11. Agache Lucica says:

  Muntele Saint Michel este situat in partea de nord a Frantei,la granita dintre regiunile Normandia si Bretagna.Izolat si fascinat atage multi turisti datorita credintei si naturii .
  Aici Sfantul Mihail este cel mai venerat sfant al crestinismului.Totul este un spectacol natural uimitor si modern.

 12. roman ovidia says:

  Le Mont-Saint-Michel este o stâncă granitică (78 m înălțime) în Golful Saint-Malo (NV Franței) din Marea Mânecii, unde se manifestă cel mai reprezentativ fenomen de flux și reflux: în timpul fluxului este insulă, comunicația cu teritoriul continental fiind întreruptă, iar în timpul refluxului devine peninsulă, o limbă de nisip ieșind de sub ape.

 13. roman ovidia says:

  Călătorului care dorește să viziteze Mont Saint-Michel venind cu automobilul, acesta îi apare la început ca o mică piramidă stâncoasă înconjurată de o întindere netedă nesfârșită. Pe măsură ce te apropii, deslușești din ce în ce mai multe detalii. Ajungi pe șoseaua care duce direct spre Munte și îți parchezi automobilul. Anunțurile de pe panourile de la intrare te avertizează că fluxul va începe la ora cutare, dar te liniștesc comunicându-ți că automobilele, parcate corespunzător, nu vor fi în pericol să fie înghițite de ape.

 14. roman ovidia says:

  Legenda Muntelui spune că într-o noapte de octombrie a anului 708, episcopul Aubert de la Avranches dormea un somn frământat de vise. Ca și în nopțile trecute, Sfântul Arhanghel Mihail i-a apărut în vis, poruncindu-i să îi construiască un sanctuar, pe vechiul munte Tombe, în mijlocul golfului. Și, pentru ca episcopul să nu mai uite, cum o mai făcuse, Arhanghelul și-a pus degetul de lumină pe capul episcopului Aubert, marcându-l pentru totdeauna.

 15. Agache Lucica says:

  Muntele Saint Michel atrage ca un magnet stanci,biserici stravechi,spectacol sl naturii,scoici,pescari si pasari ale marii.
  Nu-ti poti da seama ce se aude mai tare-sunetul clopotelor sau al valurilor.Este vizitat de turistii de pretutindeni,atat pentru frumusete cat si pentru autenticitate.

 16. Goleanu Anisoara says:

  Un alt taram francez mult vizitat de turistii de pretutindeni!Pentru frumusete, pentru autenticitate,pentru tot ce inseamna Muntele Saint Michel!

 17. roman ovidia says:

  Incepand cu data de 24 iunie 2001 la cererea lui Jaques Fihey, episcop de Coutances si Avraches, Fraternitatile monastice din Ierusalim, doua comunitati de calugari si calugarite, asigura din nou serviciul divin permanent si primesc pelerini.manastirea de pe Mont Saint Michel a fost redeschisa, chiar daca ramane proprietatea Statului si este administrata de catre Centru National al monumentelor istorice din Franta.

 18. Lupu Nicoleta says:

  un loc frumos si linistit pentru reculegere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 1 =