Una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale începutului de mileniu este depresia. Fie că este diagnosticată, fie că nu, dar îi recunoaștem semnele, depresia este dușmanul insidios al vremurilor pe care le trăim.
Depresia ușoară ne afectează atât fizic cât și nervos, modificând modul în care percepem realitatea și mai ales felul în care reacționăm la ceea ce ni se întâmplă.
Un mod de manifestare a acestui tip de depresie, pentru care cei mai mulți nu ajung la medic este insomnia, care netratată devine de-a dreptul chinuitoare, afectând calitatea vieții, randamentul profesional și personal și bucuria de a trăi.
Nu degeaba se spune că cine doarme bine trăiește mult.
Dacă ești în căutarea unui remediu eficient în combaterea insomniei și nu vrei să apelezi la medicamente de sinteză, plantele medicinale cu efect calmant te pot ajuta cu adevărat fără să producă efectele negative de care te temi.
Ne-a convins de acest lucru Anca Daniela Raiciu, doctor în științe farmaceutice care ne prezintă calitățile deosebite ale passiflorei și valerianei, adevărate comori ale medicinii alternative:
’’În 2011 passiflora a fost desemnata planta medicinală a anului de către un grup de cercetători de la Universitatea din Wurzburg. În stările de agitație nervoasă și de insomnie, passiflora actionează ca sedativ, reducând anxietatea și inhibând acțiunea anumitor neurotransmițători.
De asemenea, valeriana ajută la tratarea diverselor tipuri de tulburări emoționale, și calmează dureri și afecțiuni, fiind folosită încă din antichitate ca remediu pentru insomnie. Aceasta echilibrează sistemul nervos, fiind folosita ca remediu în caz de palpitații, insomnie, astm, angoasă, stres și anxietate, dar și în caz de oboseală cronică sau suprasolicitare intelectuală.
La adulți, tinctura de valeriană înlătură dificultatea de a adormi, scade numărul de treziri nocturne și favorizează somnul profund, fără vise.’’
Introdu în consumul regulat salata de valeriană, o plantă pe care o vei găsi în supermarketuri, întrucât este un bun antioxidant și are proprietăți laxative și diuretice, ajutând și sub această formă la combaterea stresului și a insomniilor.
Articol scris de Adriana Caranfil