Muzeul Satului sau la ţară…cu metroul!

Banner Film Experience

muzeul satuluiPoate că una dintre primele noastre destinații ar trebui să fie cea către rădăcini, către adâncurile memoriei noastre ancestrale.

Într-o lume grăbită, dependentă zilnic de conectări internet, într-o lume în care te depăşesc deseori grijile şi gândurile, nu ar fi rău să ne curăţăm un pic sufletul într-o oază de verde şi…lemn.Pentru că din lemn sunt construite majoritatea caselor din Muzeul Satului. Din lemn şi lut. Cu pricepere de ţăran obişnuit să reziste, să trăiască frumos, chiar dacă viaţa nu i-a oferit mereu ce-i mai bun.

Muzeul a fost înfiinţat de către Dimitrie Gusti în 1936, în inima Parcului Herăstrău; < Micul Paris> cum era numit Bucureştiul, îşi scotea lumea bună la plimbare pe aleile acestui parc. Au fost transferate aici case de la începutul secolului trecut. S-au dezmembrat şi s-au remontat cu mare grijă pentru autenticitate…Case zdravene din zona Braşov, dar şi bojdeuci din Moldova…Bisericuţe de lemn, mori de vânt, teascuri uriaşe pentru struguri sau pentru obţinerea uleiului din seminţe… 

O lume încremenită în simplitatea ei: vase pictate, linguri de lemn, războaie de ţesut, pluguri, ştergare de cânepă şi porţi maramureşene. Mi-a plăcut mult un coş uriaş din răchită; amplasat la gura unui rău, pe vremuri spăla toate cuverturile miţoase ale satului. Privind în jur, înţelegi că viaţa nu-i chiar atât de complicată, uneori ne-ar trebui puţin..sau poate ar trebui să ne mulţumim cu mai puţin. Nu vom pleca de aici cu mâna goală, în faţa muzeului sunt nenumărate tarabe cu suveniruri: mici obiecte din lut, căniţe pictate, linguri sculptate sau împletituri, tablouri cu flori realizate din seminţe de dovleac…o mulţime de lucruşoare ieftine cer să fie cumpărate.

Şi, dacă ieşind, vom mai zăbovi prin Herăstrău la vreun restaurant tradiţional, dacă vom mânca o tochitură cu mămăligă sau nişte sarmale…o să ajungem să credem că nu e rău deloc să fii român!

Trebuie doar să luaţi metroul până la staţia Aviatorilor!

Acolo e o altă lume întreagă!

Articol scris de Liliana Angheluță


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

15 Responses

 1. Bogzoiu Daniela says:

  Foarte frumos!! O sa mai astept putin ca băiețelul meu sa mai crească si inteleaga mai bine lucrurile si apoi o sa-l ducem cu siguranta, cred ca este foarte important pentru copii sa inteleaga trecutul si valorile noastre.

 2. (puiu)barbalata mirela says:

  Am vizitat Muzeul Satului din Bucuresti acum multi ani; eram copil dar tin minte ca mi-a placut foarte mult, imi aducea aminte de casa bunicilor. Mi-ar place sa mai ajung in Bucuresti (cu sotul) si sa pot vizita Muzeul Satului. Acum, desigur, l-as privi cu alti ochi….si inca ceva…tot de bunici mi-ar aduce aminte, dar din pacate ei nu mai sunt…

 3. Frumos ! Inca mai vad cand merg la tara ,oalele de lut,prosoapele cusute la mana , mileurile , si daca altadata nu le apreciam ,acum ,mereu cand vad la vre-un vecin al parintilor mei ,aceste lucruri , cer sa mi le vanda .Le cumpar cu mare drag !

 4. ghelbere elena says:

  Acum au inceput sa ne placa casute din chirpici, odaile decorate de mileuri cusute sau crosetate cu migala, cuverturile tesute in razboie. Ne place numai sa privim ca nici unul dintre noi nu cred ca s-ar incumeta la locuiasca intr-o casa luminata cu lampa.

 5. Aghinitei Maria says:

  Muzeul Satului infiintat de Dimitri Gusti in 1936 este cu ADEVARAT O CONSERVARE A CASELOR DIN TOATE COLTURILE ROMANIEI! Muzeul Satului este un obiectiv ce nu trebuie ocolit de niciun vizitattor al Bucurestiului. Casute specifice din toate zonele tarii sunt autentice, si inzestrate cu toate obiectele necesare unei gospodarii de la tara. Merg des aici, caci este si un loc de relaxare si ai ce vedea !

 6. Agache Lucica says:

  Muzeul Satului a fost infiintat in anul 1936 in inima Parcului Herestrau.Vazitand acest muzeu raminem uimiti de frumusetea obiectelor expuse.Gasim aici vase pictate,stergare de canepa ,linguri de lemn,pluguri,razboi de tesut si porti maramuresene.
  Vizitind muzeul ramanem uimiti de frumusetea obictelor expuse.Nu vom pleca cu mana goala daca vom vrea sa cumparam cate un suvenir.In fata muzeului sunt tarabe cu lucrusoare care te indeamna sa le cumperi.Avem si unde poposi pentru a lua o gustare buna,gandindu-ne ca nu este greu sa fii roman.

 7. Rodica Granpier says:

  Pe malul lacului Herăstrău, chiar în mijlocul capitalei României, vizitatorul de pretutindeni are bucuria de a întâlni un „sat” adevărat, cu monumente şi artefacte din sec. al XVII-lea, până la începutul sec. XX; construcţii reprezentative provenite din importante zone etnografie au recăpătat o a doua viaţă la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

 8. Agache Lucica says:

  Muzeul satului este locul unde sunt pastrate cu sfintenie valorile noastre stramosesti.
  Aici sunt traditiile,aici sunt obiceiurile din strabuni,aici putem spune ca se afla o lume intreaga.
  Oricine face o vizita ramane impresionat.

 9. Aghinitei Maria says:

  Muzeul Satului este un obiectiv ce nu trebuie ocolit de niciun vizitattor al Bucurestiului. Casute specifice din toate zonele tarii sunt autentice, si inzestrate cu toate obiectele necesare unei gospodarii de la tara. Merg des aici, caci este si un loc de relaxare si ai ce vedea !

 10. suzana suzy says:

  obiecte ale strămoşilor noştri, şi le-am reeditat pentru că este păcat ca tradiţia să se piardă

 11. roman ovidia says:

  sunt singurele locuri unde se prezinta traditiile si obiceiurile stravechi

 12. suzana suzy says:

  Muzeul oglindeste mai bine decât orice altceva bogăția și varietatea de viață țărănească.

 13. Bontas Mihaela (Sofica) says:

  Am fost si ma duc la Muzeul satului impreuna cu copiii mei cu drag de cate ori avem ocazia. Aici vedem lucruri unice, care de fiecare data, chiar daca le-am mai vazut, ne incanta privirile. Un loc superb, plin de istorie.

 14. Lamiita Durac says:

  Par povesti desprinse dintr-o alta lume . Acesta era firescul stramosilor nostrii , sanatos, simplu frumos . Intr-una din zile de curand , a fost o defectiune in zona mea de cateva ore la reteaua electrica . A fost un dezastru in viziunea mea , fara internet, fara tv … Ma intreb ce faceam daca se prelungea spre seara aceasta defectiune ???????

 15. spuma says:

  traditiile si meleagurile romanesti sunt frumoase

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 + sixteen =