Agricultura modernă fabrică plante care conțin lectine, pentru că sunt mai rezistente la dăunători. Dar, în același timp ne atacă sănătatea, declanșând boli autoimune: artrită, lupus, tiroida autoimună, oboseală cronică etc.
De ce e asta o problemă? Pentru că odată cu modernizarea, cerealele au fost introduse din abundență, schimbându-se astfel acid-alcalin al corpului. Cancerele evoluează mai repede ca oricând și cerealale cu gluten sunt extrem de dăunătoare. Acum 10.000 de ani când grâul nu exista în alimentație, specia umană avea o valoare echilibrată a ph-ului. Cerealele folosite în prezent nu mai au nimic în comun cu cele originare. Mai mult decât atât a apărut grâul modificat genetic al cărui consum mondial este ascendent.
Cel mai incriminat compus al grâului este glutenul, proteina ce irită sistemul digestiv, atât la om cât și la animale. Intoleranța la gluten are ca efect instalarea bolii celiace, mult mai frecventă dect se crede. Glutenul se lipește de celulele responsabile de absorbția nutrienților, blocându-le asimilarea. Distrug flora intestinală și tesutul pe care se atașează, favorizând permeabilitatea intestinelor. Permeabile fiind, acestea lasă să treacă în fluxul sanguin particule ce afectează sistemul imunitar și organele interne. Sistemul imunitar formează anticorpi, care încep atacul împotriva propriului organism. Când apar autoanticorpii, apar şi bolile autoimune!
Bio-energo-terapeutul și vindecătorul Valeriu Popa spunea că una dintre cauzele majore ale bolilor cronice constă în acidifierea corpului. A obținut rezultate remarcabile, pe mii de pacienți, recomandând-le doar hrana alcalină pe perioade anumite de timp. Pe o treaptă de la 1 la 10, diverse stadii de acidifiere a sângelui corespund diverselor tipuri de patologii. Acidoza, înseamnă creșterea acidității sângelui, valoarea normală a ph-ului sanguin fiind de 7,35-7,45. Dacă aciditatea ridicată a sângelui este menținută o perioadă îndelungată prin dietă, acidoza va lua o taxă direct din oasele noastre. În general aceasta se localizează în zonele slabe ale corpului. Și ceea ce numim boală, sunt de fapt simptome sau efecte produse de eliminarea forțată a acizilor prin mucoase.
Glutenul din făina de grâu este una dintre sursele constante și masive de acidifiere a sângelui și bineînțeles, nu singura. Vom reveni într-un articol viitor cu riscurile majore ale consumului de cereale cu gluten.
Articol scris de Adriana Caranfil