Dacă despre poluarea mediului înconjurător știm deja foarte multe lucruri, mai puțină atenție acordăm poluării din locuința personală, deloc de neglijat în condițiile în care ne contaminează cu o serie de boli ale mucoaselor, căilor respiratorii, pielii.
Într-un singur gram de praf sunt 1 miliard de particule diverse
45 de kilograme de praf!
Atât se strâng într-o locuință normală, de la o familie normală formată din 4 persoane, părinții și doi copii. Situația este foarte serioasă mai ales dacă ai copii mici, mult mai expuși la factorii alergeni din mediu decât adulții.
Gândește-te că într-un singur gram de praf sunt aproape 1 miliard de particule diverse, pe care familia ta le inhalează minut de minut.
Cum scapi de praful din locuință eficient și igienic
- Menține o curățenie cât mai bună în special în baie și bucătărie, locurile din casă în care există cea mai mare cantitate de microbi. Fă curățenie periodic, de cel puțin două ori pe săptămână!
- Îngrijește-te să ai o temperatură mai joasă în locuință și un aparat de filtrare a aerului. Ai grijă ca filtrele să fie curățate și dezinfectate permanent.
- Dezinfectează regulat, cu soluții de curățare speciale, clanțele, telefoanele, telecomenzile, pentru a distruge bacteriile, virușii și paraziții.
- Folosește soluții organice de curățare, întrucât cele chimice conțin substanțe care dăunează plămânilor și căilor respiratorii.
- Evită folosirea covoarelor, mochetelor, blănurilor decorative, deoarece acestea înglobează foarte mult praf, acarieni, resturi de piele moartă, etc.
- Dă cu aspiratorul și dezinfectează salteaua pe care dormi și saltelele din camera copiilor în care, prin forța lucrurilor, se cuibăresc o mulțime de acarieni, responsabili de afecțiuni pulmonare și respiratorii.
- Schimbă lenjeria de pat săptămânal și spal-o la temperaturi înalte.
- Când ștergi praful, folosește o cârpă umedă, înmuiată într-un dezinfectant organic.
Te asigur că merită efortul de a-ți ține spațiul personal permanent curat pentru a evita bolile generate de lipsa de igienă a locuinței precum: rinită alergică și rinoconjunctivită, dermatită, astm alergic, bronșită sau chiar râie.
De mare ajutor sunt și fumigațiile cu plante care au efect dezinfectant și dezodorizant, precum salvia. Află mai multe detalii din articolul Cum îți purifici dormitorul și apa de băut cu salvie publicat pe site-ul de lifestyle AQUI AHORA aici
Articol scris de Ioana Odobeșteanu