Nu lăsa copilul în pace!

Banner Film Experience

reguli-de-educatie-pentru-copiiiDacă o mamă îşi ţine copilul din scurt, dacă impune reguli precise şi e ferm, numai ce-auzi pe careva care spune:

-Da’lasă dragă, copilul, în pace, nu-l mai bate la cap! Lasă, că-i copil, învaţă el! Ce te tot iei de el, nu vezi ce drăguţ e?

Şi maică-sa cedează, dacă scena e pe stradă simte cum toţi o privesc acuzator, de parcă ar fi trebuit să-şi lase copilul să calce în balta aia uriaşă pentru ghetuţele lui mici.

Simte că e judecată, pusă la zid, ca şi cum ar fi un monstru de răutate, cum îşi permite ea, ca mamă, să strice bucuria copilului de a se bălăci ca porcu-n baltă?

Acasă intervine tatăl, care de multe ori e “lasă-mă să te las”, el însuşi copil necrescut încă, ce dacă nu-şi face ordine-n cameră, doar nici el, ca adult, nu-şi face. Nu-i nimic dacă a luat 4 la matematică, îşi aduce aminte că şi el, când era mic, copia de la colegul de bancă. Nu-i o tragedie nici dacă s-a apucat să deseneze pe pereţii din baie:

-Lasă, dragă, copilul în pace, lasă că-i mic, o să înveţe el ce trebuie să facă! Nu mai sta cu gura pe el!

O să-nveţe, dar când? Şi sigur o să-nveţe dacă nu-i spui de mic?

Psihologii afirmă contrariul, copiii trebuie să aibă reguli de bună purtare şi să-şi primească plata şi răsplata, adică să fie lăudaţi când ascultă şi pedepsiţi când nu o fac.

Atitudinea fermă nu înseamnă violenţă fizică sau verbală, ci hotărâre, copilul trebuie să înţeleagă cine conduce şi să respecte ceea ce spun părinţii.

Părinţii trebuie să ştie să spună “Nu”, iar copilul trebuie să accepte fără să plece buşind uşa şi fără să se smiorcăie.

Altfel, se pierde orice control şi educaţia se duce pe apa sâmbetei, părinţii care încearcă să fie prieteni cu proprii copii, care le îngăduie totul şi care acceptă fără să crâcnească toate mofturile lor vor descoperi mai târziu că şi-au călcat pe inimă degeaba: nu funcţionează.

Şi mi-amintesc acum de-o bătrânică din vecini, doar ne salutam şi ne vedeam de ale noastre, dar când a aflat că am născut primul copil m-a chemat la gard şi mi-a spus aşa:

– Ai grijă, mlădiţele viţei de vie se leagă bine de arac atunci când sunt tinere, nu aştepta să se-ngroaşe şi să devină lemnoase…

Articol scris de Liliana Angheluță

 

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

5 Responses

 1. Timea says:

  Ma doare capul cand citesc asemenea aberatii. De ce se compara copilul cu un porc daca vrea sa se joace in apa nu inteleg. Si de ce se presupune ca tatal e un copil nici atat. Premise gresite, concluzii gresite.

 2. cris says:

  Nu exista reguli valabile pentru toti copiii, ci adaptate personalitatii fiecaruia. Poti avea reguli, dar pot fi si un pic flexibile, negociabile. Daca cresti un copil sub papuc, vei constata ca vei avea un adult nesigur, incapabil sa ia decizii. Copiii trebuie sa se simta iubiti si in siguranta. Apropo de balta, eu mi-am lasat copiii sa intre in ce balti au vrut la 2-3 ani si au invatat sa le evite singuri. Prietenii mei se mirau ca ai mei erau curati si evitau toate baltile, fara sa le spun eu nimic, desi ai lor intrau mereu, desi le faceau observatie si tipau la ei…

 3. Raluca says:

  E un articol prost. Nu se face diferenta dintre educatie si disciplina, la fel ce spun psihologii sa interpretat dupa ureche. Ce se spune e ca un copil are nevoie de reguli, nu de permanent “nu”, ajunge sa nu aiba voie sa faca nimic. Unii care isi scutura copii de nici 2 ani ca nu stiu ce au facut. Bineinteles de dragul aparentelor si de ce spun altii. E chiar invers de cate ori am vazut asa zisa ‘educatie’ , e defapt abuz!

 4. George says:

  Daca-l lasi sa-si faca din cap cand este mic, cand creste mare il pierzi. Din cauza asta se si spune “cei 7 ani de acasa… ii ai sau nu ii ai”. Parere mea este ca fiecare trebuie sa isi vada de educatia propriului copil, si sa nu se ia dupa gura unuia si a altuia. In fond si la urma urmei nu ei vor suferi mai tarziu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × two =