Păi ce, croissant-ul crește în copac?

Banner Film Experience

croissant-ul-creste-in-copac-?Nu crește, domnule! Și atunci de ce-l mâncăm? întreabă retoric inginer chimist Ștefan Manea, fondatorul HOFIGAL, cea mai mare companie românească de pe piața suplimentelor alimentare.

Îl înhățăm în grabă dimineața, în drum spre serviciu, în loc de mic dejun, de la vreo patiserie întâlnită în drum. Măcar, cu toate păcatele lui, dacă ar fi proaspăt făcut ar mai fi ce-ar mai fi. Dar, de cele mai multe ori este congelat și doar încălzit în tot felul de cuptoare cu microunde, altă nenorocire și astea!

Mai mult, îl dăm la școală copiilor pe post de pachețel, dacă nu cumva și-l cumpără ei singuri. Știți ce conține un croissant din asta? O explozie de margarină și alte uleiuri vegetale de proastă calitate, E-uri de nici nu le mai poți ține socoteala, emulgatori și arome, agenți de gelifiere și acidifianți! Vorbesc de croissant ca element de reprezentare, dar de fapt, mă refer generic la toată patiseria din magazine – își exprimă interlocutorul meu indignarea.

M-am întrebat mereu de ce sunt cumpărate produsele acestea fără nici o valoare nutritivă, dezechilibrate energetic, care au parcurs procese interminabile de rafinare încât n-a mai rămas nici un singur ingredient veritabil. Sunt produse moarte, iradiate, conservate, pasteurizate. Și totuși au un succes nebun la vânzări! Răspunsul este ușor de ghicit:  pentru că sunt ieftine, din abundență și bune la gust! Iar noi astăzi suntem în stare să sacrificăm orice pe altarul gustului. Păi dacă treci prin fața unei patiserii ale cărei geamuri sunt deschise,  te trăznește un miros îmbietor de unt, de nu poți să-i reziști, mai ales dacă ești nemâncat! Dar, în fapt, acolo este doar ’’aromă’’ de unt obținută din grăsimi vegetale hidrogenate care fac ca produsul să reziste aproape nelimitat în timp și dau așa, un aspect de proaspăt. Dar să te ferească Dumnezeu de cantitatea de lipide pe care o ingerezi cu această ocazie!

Cei care ați avut șansa să vedeți cum se face untul la țară, când vreodată ați simțit că untul miroase așa puternic? Dimpotrivă, alimentele adevărate au un miros fin, subtil, un parfum aproape imperceptibil care dau o nota distinctă ce rămâne mereu în memoria noastră olfactivă. Dacă mulți adulți au avut șansa să cunoască un aliment încă de la facerea lui, copiii noștri, total înstrăinați de natură, preferă să bea un suc cu aromă de căpșuni, decât să mănânce căpșuna ca atare, pentru simplu motiv că aceasta din urmă nu are mirosul ’’îmbietor’’ pe care îl are preparatul obținut chimic.

Mă adresez părinților și le spun: dragi părinți arătați-vă iubirea pentru copii și pentru voi înșivă, mâncând alimente vii! Organismele noastre se află în foame teribilă de enzime, care se găsesc doar în alimente vii, culese din copaci, din grădini, din livezi, din pădure. Dați-le încă din copilăria cea mai mică zarzavaturi, legume, germeni. Nu există hrană mai terapeutică și mai salvatoare pentru corp, mai ales pentru cel al copiilor, aflat în creștere și construcție, decât germenii și vlăstarii. Sunt plini de clorofilă și antioxidanți și stimulează benefic sistemul imunitar.

Explicați-le de unde vine hrana și formați-le respectul pentru natură și pentru corpul lor, un adevărat templu în care Dumnezeu a pus toate darurile!

Află mai multe despre rolul enzimelor în organism din articolul De ce se depune grăsimea pe fund, șolduri, abdomen?.

Interviu realizat de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

2 Responses

  1. barbalata mirela says:

    Mai mananc si eu dar mai rar. Uneori mi se face pofta :). Nu sunt “fan”. De acord ca nu aunt sanatoase mai ales pentru copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × one =