Este un preparat uşor de făcut, dar cu efect spectaculos, va face o bună impresie la orice masă, festivă sau nu.
Tarta poate fi umplută cu amestec de spanac şi brânză de vaci uscată, bineînţeles legat cu un ou crud, se poate pregăti o umplutură din ciuperci trecute în prealabil în tigaie şi întovărăşite cu cubuleţe de bacon sau umplutură de cârnaţi, imaginaţia e liberă să plănuiască ceea ce ne place mai mult.
Dacă dorim un desert, vom pregăti umplutură de brânză dulce, cu coajă rasă de lămâie sau putem face o cremă mai densă de ciocolată, putem folosi marmeladă/dulceață/gem sau orice altceva ne face plăcere.
Pasul 1 – se pregătesc foile
Procedeul este simplu, mai întâi se pregătesc foile din 500 grame făină, 250 ml apă sau lapte, o linguriţă sare, una de zahăr şi un pliculeţ de drojdie. Se frământă aluatul şi se lasă la crescut, se acoperă vasul cu un prosop şi se aşează într-un loc ferit de curent.
Cam în două ore aluatul ar trebui să-şi dubleze volumul şi ne putem apuca de treabă. Se împarte în două, din una dintre părţi se întinde o foaie, direct pe hârtia de copt, încercând să-i dăm o formă rotundă. La urmă, pentru precizia formei, putem pune o farfurie deasupra sau un capac şi să eliminăm marginile neregulate.
Peste foaie se întinde umplutura dorită, distribuind o grămăjoară în mijloc şi formând un inel în jur; dacă nu aveţi răbdarea asta şi puneţi umplutura uniform peste întreaga foaie, rezultatul final nu e foarte diferit.
A doua foaie o întindem peste altă hârtie de copt unsă cu ulei, deorece va aluneca mai uşor peste prima. Folosim acelaşi procedeu ca şi anterior, dar avem grijă ca foaia să fie un pic mai mare decât prima, o vom folosi ca să sigilăm tarta de jur împrejur.
Se sigilează bine marginile, se pune în mijoc un vas rotund, poate fi un pahar sau o cană, ne trebuie doar ca centrul să rămână întreg.
Pornind de la acest centru, tăiem tarta în 8 sau 16 petale, depinde de răbdarea noastră. Fiecare petală se răsuceşte, astfel încât umplutura din mijloc va fi vizibilă.
Se aşează într-un vas corespunzător, se mai lasă un pic la crescut, se unge cu lapte călduţ şi se dă la cuptorul încins la 180 grade. Peste aprox 40 minute ar trebui să fie coaptă.
Articol scris de Iuliana Zamfir