Ridichea neagră – proprietăţi şi beneficii

Banner Film Experience

ridichea-neagra-sirop-tuseIarna, din când în când, tata propunea:

-Ce-ar fi să mâncăm mâine seară salată de ridiche?

Şi noi ne bucuram, era picantă, era altfel decât tocăniţele cu care eram obişnuiţi.

Cumpăram din piaţă, de la ţărani, câteva ridichi negre, odată ajunşi acasă le spălam bine, le curăţam de coajă şi le rădeam. Firişoarele albe le amestecam cu ceapă tăiată fin, condimentam totul cu ulei, piper şi oţet şi lăsam aşa până seara, se-mbinau mai bine aromele.

Când eram răciţi, când tuşeam, mama lua o ridiche neagră, o scobea la un capăt şi presăra un fir de zahăr, imediat începea să se formeze un suc şi ni-l dădea cu linguriţa, apoi presăra încă un pic de zahăr.

Funcţiona mai bine decât siropurile de tuse de la farmacie.

Ridichea neagră este cunoscută şi folosită încă din perioada Egiptului antic şi era la loc de cinste pe mesele din Franţa, în perioada Renaşterii, când se prepara un fel de sos cu care se condimenta peştele şi carnea.

Ridichea neagră: proprietăți diuretice, combate colestrolul, previne bolile de inimă

Proprietăţile sale multiple se datorează conţinutului important de substanţe benefice pentru organism, ridichea neagră fiind un adevărat scrin care ascunde comori utile mai ales în perioada iernii.

Vitamina C întăreşte imunitatea, apără organismul de infecţii şi formează o barieră de protecţie împotriva bacteriilor.

Conţinutul ridicat de săruri minerale – iod, fier, potasiu – tonifică şi detoxifiază.

Ridichea neagră are şi proprietăţi diuretice, o jumătate de pahar de suc în fiecare dimineaţă drenează rinichii, ajută la dizolvarea calculilor renali şi este indicat împotriva celulitei.

Şi încă ceva, conţine mai toate vitaminele din complexul B, extrem de importante în combaterea colesterolului, în prevenirea bolilor de inimă şi în lupta împotriva depresiei.

Doza indicată pentru tratarea diferitelor afecţiuni şi întărirea organismului este de 100 până la 400 ml de suc proaspăt, consumat zilnic.

Persoanele cu probleme gastrice trebuie să consulte medicul înainte de a începe o astfel de cură, efectele adverse sunt balonări şi probleme gastrointestinale.

Nu treceţi nepăsători pe lângă tarabele cu ridiche neagră, e drept că aspectul ei nu trezeşte pofte culinare, dar calităţile şi beneficiile pe care le dăruieşte sunt inegalabile.

Articol scris de Laura Dumitrache

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 1 =