România nu trebuie să moară! Iar Andreea nu trebuie să plece!

Banner Film Experience

emigrarea tinerilorAndreea Cristina Apostol are doar 22 de ani şi e deja prinsă în capcana gândului de a emigra.

Studentă excepţională, una dintre cele mai bune din ţară, a absolvit Relaţii Internaţionale la Universitatea din Galaţi. A studiat un an în Turcia, printr-o bursă Erasmus şi, după ce a obţinut rezultate foarte bune, a fost numită cetăţean de onoare al judeţului Galaţi.

Frumos, nu?

Mai ales că a primit o diplomă şi o strângere de mână. Atât că astea n-ajung.

Andreea e unul dintre “orfanii albi” ai vremurilor noastre. Mama ei, de 14 ani în Italia, s-a bucurat mereu văzând copila ei învăţând, cuminte, s-a bucurat când fiica mai mare, sora Andreei, a adus pe lume un copil. A trăit de departe bucuriile familiei, căutând să ajute pe toţi.

Andreea mi-a spus:

-De câte ori o întreb când se va întoarce… mama evită să răspundă! Nu ştie ce să spună!

-Normal, i-am răspuns eu, se va întoarce când voi, cei de acasă, veţi trăi fără probleme şi fără ajutorul ei!

Dar speranţele par să se îndepărteze.

Andreea vrea să plece. Nu ştie unde şi nu ştie când, dar îi e clar că nu reuşeşte să se descurce cu salariul ei, e agent vânzări şi face contabilitate la o firmă.

Ştiţi ce-şi doreşte? Ca salariul primit să-i permită să-şi cumpere câte o carte, uneori! Mi-a confirmat că mai toţi colegii ei, toţi tinerii pe care-i cunoaşte vor să emigreze. Puţini vor să plece măcar spre Bucureşti sau Cluj. Se gândesc pur și simplu la plecarea din țară. Şi asta m-a speriat, m-a îngrozit!

M-a întrebat:

-Cum ar trebui să facem? Noi nu vrem să plecăm, dar cum să trăim aici fără bani?

I-am răspuns:

-Dacă plecaţi şi voi… la ce bun sacrificiul nostru? Noi am plecat pentru a vă fi vouă, copiilor, mai bine. Dacă plecaţi, noi la cine să ne-ntoarcem?! Trebuie să staţi, să vă uniţi, să vă găsiţi unii cu alţii, să opuneţi rezistenţă din interior, să cereţi, să reacţionaţi.

Aşa i-am spus.

Dar Andreea nu poate fi responsabilă de viitorul neamului ei. Ei, copiii ăştia buni, inteligenţi şi frumoşi, nu pot lupta în locul nostru. Nu doar ei trebuie să se unească, ci noi toţi.

România nu trebuie să moară!

Iar Andreea nu trebuie să plece!

Articol scris de Liliana Angheluță


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

2 Responses

  1. Barbalata (Puiu) Mirela says:

    Tjnerii nu au ce face. Noi nu mai avem sperante. Trebuie dar uneori nu mai poti lupta

  2. Dumitrescu Claudia says:

    Ca loc poate ca Romania este una dintre cele mai frumoase locuri,dar ca trai,decent nu l pot numi aici,unde alocatiile nici nu pot fi numite asa sau ajutoarele !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 5 =