Secretul longevității e în mâinile tale!

Banner Film Experience

secretul longevitatii in mainile tale”N-apuc eu s-ajung la 80 de ani…”

Auzim asta frecvent, o credem chiar şi noi! Ni se pare mult, ni se pare greu!

Pe la 30 – 40 de ani deja avem bătături pe suflet, dezamăgirile şi necazurile ne-au adus deja riduri şi longevitatea noastră nu ne interesează prea mult. Şi totuşi, chiar atunci începe să se construiască viitoarea noastră bătrâneţe!

Fundamental este să ne observăm singuri modul de viaţă, să conştientizăm greşelile, să le eliminăm şi să încercăm să trăim sănătos! Să privim un pic spre Hunza, populaţie de la poalele Himalayei: ajung la 130 de ani. Activi până la sfârşit, lucrează din greu pământul puţin pe care-l pot cultiva, beau apa minerală pe care pământul le-o oferă şi postesc, impus de împrejurări, în jur de 2 luni pe an! Sunt campioni!

Dar noi, noi ce putem face?

Primul duşman al longevităţii este lenea! Fizică şi spirituală! Trebuie să abandonăm fotoliul comod, să ne despărțim de telecomanda televizorului şi să-ncepem să ieşim mai mult. Unde? În lume, în parcuri, pur şi simplu să fim în mijlocul mulţimii. Să practicăm un sport sau să ne jucăm cu nepoţii. Cine-i are! Cine nu, cu copiii vecinilor!

Mişcarea în aer liber, veselia menţin interesul pentru viaţă. Chiar şi la vârste înaintate se poate face voluntariat, se pot reînvia pasiuni pentru care poate nu am avut timp niciodată. Pictura, muzica,  trebuie să-şi găsească locul pierdut! Menţinerea unui hobby sau mici activităţi în favoarea semenilor nu pot decât să dea satisfacţii, menţinând acea dorinţă de a trăi frumos.

Să ne menţinem curiozitatea vie, să-ncercăm mereu să învăţăm ceva nou, o limbă străină, o poezie! Să-nvăţăm să brodăm, să pictăm, să scriem, să înotăm! Blazarea, indiferenţa,  ne plasează în  spatele unui zid! Creierul nostru, mare comandant al tuturor acţiunilor noastre fizice, trebuie să lucreze permanent, menţinând astfel conexiunile nealterate.

Al doilea duşman declarat al longevităţii este aqui-ahoraalimentaţia incorectă. Suntem ceea ce mâncăm, deci dieta noastră trebuie să fie bogată, pentru a cuprinde toate elementele nutritive. Prin urmare, să adoptăm legumele, fructele, verdeţurile şi peştele! Trebuie să adoptăm tehnici sănătoase de gătit, să evităm prăjelile, grăsimile etc.

Trebuie să avem grijă de noi, într-un cuvânt! Din toate punctele de vedere!

Ni se pare greu?! Ni se pare mult?! Până la urmă merită!

Articol scris de Liliana Angheluță/foto Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

11 Responses

 1. ghelbere elena says:

  Am un nepot de 11 ani pe care il ajut la teme cand imi cere ajutorul. De multe ori ma intreaba daca am facut si eu la scoala anumite probleme. Cu rusine recunosc ca nu dar, am citit si citesc in continuare pentru al ajuta, pentru ca nu vreau ca creierul sa-mi leneveasca.

 2. (puiu) barbalata mirela says:

  Mi se intampla si mie sa ma intreb daca mai apuc 70 de ani sau pensia. Toti trecem prin aceasta etapa. Si parintii nostri se intrebau. Ajungem sau nu trebuie sa traim fiecare clipa ca si cum ar fi ultima. Numai Dumnezeu stie daca ajungem sau nu. Oricata grija am avea de noi insine nu stim ce ne rezerva viitorul.

 3. Aghinitei Maria says:

  Mereu citesc despre faptul ca oamenii ar putea sa traiasca mai mult si in articolul prezentat ne este dat exempul celor din Himalaya care traiesc si pana la 130 de ani . Da dar de ce aer , apa si mancare beneficiaza ei ? (ca sa nu mai vorbim de lipsa poluarii)
  Lenea este si ea un factor nociv, care alaturi de mancarea nesanatoasa ne scurteaza durata vietii. Asa ca este de dorit sa facem miscare in aer liber, sa mancam hrana sanatoasa de preferinta alcalina ( ca si apa) . Si nu in ultimul rand sa fim optimisti si multumiti de noi si cu ce avem!

 4. Goleanu Anisoara says:

  Daca luam viata in piept, cu indrazneala,cu atentie,cu bune si cu rele…longevitatea nu mai e o problema de nerezolvat,e o certitudine! Mama mea are 90 de ani si a trait greu, dar a razbit, s-a luptat pentru copiii ei.A mancat simplu, uneori doar mamaliga cu ceapa de pe brazda,dar nu s-a vaitat. Zambetul ei ne-a urmarit in viata si ne urmareste si acum. E o optimista incurabila!Sa-i dea Dumnezeu sanatate si sa ne traiasca inca multi, multi ani!

 5. suzana suzy says:

  Alimentatia reprezinta unul dintre cei mai importanti factori de care depinde obtinerea longevitatii.

 6. craciun maricica says:

  Trebuie sa invatam sa imbatranim frumos,sa nu ne cramponam de o tinerete a trupului care e oricum trecatoare,sa pastram tineretea in suflet ,sa nu ne sfiim sa zambim de teama unor riduri care pot evoca si intelepciunea,Fiecare perioada din viata are frumusetea si misterul ei,totul e,sa le descoperi.

 7. Lamiita Durac says:

  De lene n-am reusit sa scap dar asta si din cauza unor probleme de sanatate care nu prea imi permit sa zburd . Sau …. hai sa-i zic mai frumos … sedentara , ca prin lene se intelege ca mi-e lene sa si mananc poate 😀 . Alimentatia mea este destul de echilibrata , destul de light dar nu stiu daca nu am luat aceasta hotarare cam tarziu . A nu se intelege ca am facut nu stiu ce chiolhanuri la viata mea dar am avut alimentatia bunicii , mamicii , bucatariei noastre tipic romaneasca .

 8. Ana Prisacaru says:

  O Doamne …ce mult mi-a placut expresia ” bataturi pe suflet E adevarat! Merita sa luptam pentru sanatate, pentru viata si evential pentru o batranete mai frumoasa, mai linistita si mai usoara.

 9. spuma says:

  daca toata viata ai fost activ cred ca si la batrinete trebuie sa te mentii

 10. Serafimciuc Claudia-Lavinia says:

  Daca primul dusman al longevitatii poate fi eradicat extrem de usor, cel de-al doilea dusman se pare ca este din ce in ce mai puternic. Alimentele injectate cu fel si fel de substante, lipsa unei legislatii care sa promoveze pe piata produsele naturale si imposibilitatea taranilor de a-si comercializa liber produsele pe piata sunt factori care contribuie la decizia noastra de a cumpara mancare procesata si nesanatoasa, in lipsa altor alternative.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − twelve =