Știi de ce sunt 4 femei în ’’Totul despre sex’’?

Banner Film Experience

cancer-mamarEste întrebarea pe care am primit-o, neașteptat,  în cursul unui interviu luat doctorului Dan Jinga,  medic primar în oncologie medicală și doctor în științe medicale – Centrul Medical Neolife.

Ne aflam în toiul unei discuții despre factorii care produc cancerul mamar, când interlocutorul meu a schimbat pentru o clipă rolurile, așa încât eu am devenit cea chestionată.

M-am gândit câteva secunde, apoi a trebuit să recunosc că nu știu. Îmi trecuse prin cap că poate era vorba de 4 tipologii diferite.

Era mult mai subtil de atât!

Pentru că în țările civilizate, una din 4 femei face cancer mamar! mi-a răspuns dr. Jinga.  Fiind un serial inteligent și extrem de vizionat la nivel mondial, producătorii au încercat să atragă atenția asupra acestei problematici, într-un mod specific. Poate vă mai amintiți că Samantha, cea mai în vârstă și cea mai experimentată din grupul celor 4, se duce la un moment dat la plastician pentru o pereche de sâni noi. Cu această ocazie, făcând diverse investigații medicale, este diagnosticată ca având cancer mamar! Face operație apoi chimioterapie și reușește să se însănătoșească. Acest lucru a fost posibil pentru că tumora era încă la început!

De fapt, care este mesajul serialului?  Că orice femeie trebuie să se prezinte periodic la medic pentru a se monitoriza și a preveni astfel, o tumoare canceroasă. Vestea bună din subtext este aceea că șansele cresc semnificativ dacă femeia se prezintă într-un stadiu incipient și acesta este lucrul pe care doresc să-l accentuez, în primul rând!

Îl întreb pe doctorul Jinga despre factorii care contribuie la apariția cancerelor în general.

Iată ce ne-a răspuns:

Factorii genetici sunt predispozanți, fără îndoială. Dacă mama, bunica sau sora ta a dezvoltat o tumoare canceroasă, tu ar trebui să te monitorizezi riguros. Dacă ai trei sau mai multe rude cu aceeași formă de cancer sau forme asemănătoare, ori dacă una sau două rude au fost diagnosticate cu cancer la vârste timpurii, iată încă două motive pentru care să mergi la medicul specialist.

Factorii de mediu sunt mai importanți decât am fi tentați să credem și aici putem include dieta, radiațiile, poluanții din mediu, chimicalele ambientale, fumatul. Aș vrea să specific următorul aspect: cu cât nivelul de industrializare este mai mare cu atât numărul persoanelor cu afecțiuni oncologice crește. Dau ca exemplu orașele Liverpool și Manchester din Anglia, Bazinul Ruhr din Germania, San Francisco și Los Angeles din SUA, cu cea mai mare densitate de tumori canceroase din lume.

Închei cu factorii infecțioși și de natură virală: viruși, bacterii, paraziți care completează, în linii mari etiologia cancerului.

Doctorul Jinga deplânge faptul că mai puțin de 400 de oncologi din România trebuie să facă față unui număr în creștere de pacienți oncologici – în jur de 108.000 aflați în tratament oncologic în momentul în care vorbim. Dar numărul acestora este mult mai mare, probabil peste 250.000, la care se adaugă cazurile vechi care sunt doar urmărite sau cazurile avansate care beneficiază doar de tratament paliativ.

Întrucât cancerul mamar descoperit în stadii târzii, are șanse mai mici de vindecare, sfatul specialistului intervievat este acela ca femeia să se prezinte cu regularitate la medicul de familie. Acesta va indica investigațiile ce urmează a fi făcute, în funcție de fiecare caz în parte.

Cancerele incipiente – spune interlocutorul nostru – se tratează rapid, cu suferință minimă și costuri semnificativ scăzute din partea sistemului de sănătate.

Cum fiecare femeie poate decide pentru sănătatea proprie, monitorizarea permanentă este cheia pentru o viață sănătoasă.  Centrul Medical Neolife București, care deține cel mai performant echipament de radioterapie și radiochirurgie în tratamentul oncologic existent în lume și o echipa excepțională de specialiști, te invită să te asiguri că ești sănătoasă!

Află cum te ajută mamografia în lupta cancerului mamar din articolul publicat pe site-ul AQUI AHORA Mamografia, cea mai puternică armă în lupta împotriva cancerului mamar și fă-ți o programare la medicul specialist chiar azi! Click aici!

Articol scris de Adriana Caranfil

 

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

3 Responses

  1. Bogzoiu Daniela says:

    Controalele periodice ajuta mult, chiar daca descoperim o tumora canceroasa, stadiul incipient poate fi tratat. Mama mea a suferit de cancer mamar si eu sunt constienta ca factorul genetic exista. După nastere am inceput sa-mi fac anual ecografie mamara. Stiu ca se poate intampla oricum dar in acelasi timp stiu ca descoperit devreme cancerul poate fi tratat.

  2. Barbalata (Puiu) Mirela says:

    Am grija sa imi fac analizele. Nu mi-a placut serialul.

  3. ghelbere elena says:

    Din totdeauna am incercat sa am grija de sanatatea mea.Imi fac periodic analizele, merg la controale, dar daca e sa se intample ceva rau se intampla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nine + seventeen =