Vrei să fii ghid de turism? Află ce trebuie să faci

Banner Film Experience

meseria-de-ghid-de-turismTe-ai gândit vreodată că ți s-ar potrivi meseria de ghid de turism? Te-ai întrebat care sunt activitățile pe care le desfășoară acesta?

L-am chestionat pe Florin Arjocu, ghid de turism și fondator al drumliber.ro, despre ocupația acestui profesionist în turism și l-am rugat să ofere detalii pentru cei ce doresc să îmbrățișeze această meserie.

Florin Arjocu, ce este ghidul de turism?

Ghidul este cel care asigură turiștilor, prin cunoștințe, grijă și devotament, plus de profesionalism și valoare; într-un cuvânt, îi face fericiți. În egală măsură, prin tot ceea ce face, devine persoana care reprezintă țara și o promovează ca destinație, protejând turismul în România. Turiștii pe care îi ghidează sunt îndrumați să trateze cu respectul cuvenit mediul, natura, diferitele obiective turistice și monumente, obiceiuri sau chiar anumite sensibilități locale.

Ce trebuie să știe o persoană care vrea să fie ghid de turism?

Nu este o meserie simplă, lucrezi cu personalități de tipuri diferite, cu educație și experiențe diferite. Să nu mai spunem că în deplasări, în circuite, ziua de lucru nu are 8 ore, ci începe cu mult înaine de a se trezi toți turiștii și se termină noaptea tarziu, când revenit în cameră, pregătești ultimele detalii pentru a doua zi.

Ca să faci bine această profesie, trebuie să îți placă oamenii, să reușești să deții controlul fără a părea că se forțează lucrurile.

Ce studii trebuie să aibă o persoană care vrea să profeseze această meserie?

Singurul studiu obligatoriu este cel după absolvirea căruia obții certificarea de ghid.

Prima certificare este cea de agent de turism – ghid, iar dacă te și atestezi, vei putea fi ghid local.

Pentru a depăși acest nivel, de exemplu dacă vrei să fii  ghid național sau ghid montan, este nevoie de o specializare, de absolvirea altui curs.

Doritorii mai trebuie să știe că ghidul de turism necesită un mare bagaj de cunoștințe din domenii diferite: istorie, artă, geografie și o cultură generală bine pusă la punct.florin-arjocu

Orice ghid care spune turiștilor povești, legende, mituri dintre cele care condimentează și îmbogățesc ghidajele, reușește să transforme un loc aparent banal într-unul interesant și o călătorie oarecare, în una de care turiștii își vor aduce aminte cu plăcere.

Ideal este ca pregătirea teoretică a ghidului să fie însoțită de practică pentru  a crește calitatea serviciilor acestuia, sens în care mi-aș dori să se mai lucreze un pic și la uniformizarea calității cursurilor pentru ghizi.

Cât este tariful de școlarizare și ce acte îi trebuie doritorului?

În funcție de școala aleasă, tariful poate fi de la câteva sute de lei în sus pentru fiecare modul.

Pe ce durată de timp se desfășoară școlarizarea?

Câteva luni per modul, în funcție de școala care organizează cursul.

Câte asociații de profil există în România și care este cea  preferată în rândul celor care doresc să profeseze în domeniu?

Sunt câteva școli mai mari și cu tradiție, cum ar fi THR sau Cedes și câteva mai mici. Există cursuri de specializare și pe fonduri europene, sens în care aș da ca exemplu cursul  pentru fete organizat la Constanța.

Deplâng faptul că în orașele mai mici nu există inițiativa derulării acestor cursuri, doritorii neavând altă soluție în afara celei de a merge în orașele mari, opțiune mult mai costisitoare, desigur.

Cine se poate înscrie la școlarizare pentru a fi ghid de turism?

Orice adult care a terminat liceul se poate înscrie.

Toți ghizii de turism sunt așteptați la Conferința Națională a Ghizilor de Turism din România. Află tematica și modul de înscriere de aici

Iată câteva dintre problemele abordate:

  • schimbarea legislației care reglementează ghizii;
  • crearea și activarea Poliției Turistice sau o entitate similară;
  • felul în care ne afectează noul cod fiscal și ce putem face din 2016;
  • crearea Federației Naționale a Ghizilor de Turism din România, care se reunească asociațiile de profil și să poată reprezenta și organiza ghizii de turism români.

Interviu realizat de Raluca Nechita

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

1 Response

  1. (Puiu) Barbalata Mirela says:

    Este o activitate frumoada. Trebuie sa ai si har pe langa alte calitati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − 6 =