”Vârsta ideală a femeii pentru conceperea unui copil este un subiect intens dezbătut. Specialiştii atrag atenţia că atât corpul cât şi psihicul femeii nu sunt pregătite la 20 de ani pentru această schimbare majoră – care afirmă că în trecut, cele mai multe dintre femei năşteau primul copil în jurul vârstei de 20 de ani. Acum, însă, ultimele statistici arată că femeile amână acest moment până la 30 de ani sau mai mult spune Iulia Hobeanu, medic specialist la spitalul ”St. Pantelimon” din București, și continuă:
Un studiu condus de dr. John Mirowsky, sociolog la Universitatea din Texas, a scos la iveală faptul că vârsta perfectă pentru a da naştere primului copil este de 34 de ani. Este indicat ca femeile să aibă copii la 34-35 de ani, deoarece unele zone ale corpului pot dezvolta probleme de sănătate în jurul vârstei de 20 de ani.
La 34 de ani, corpul unei femei este pregătit pentru a da naştere unui copil sănătos. Pe de altă parte, Zirowsky subliniază şi că femeile trebuie să fie foarte atente, deoarece odată cu înaintarea în vârstă creşte riscul de a contracta anumite boli şi de a apărea complicaţii ale sistemului reproducător. Şi psihologii susţin teoria medicului, amintind că femeile care au 34-35 de ani au în general o relaţie solidă cu partenerul lor, au energie şi vitalitate, au atins un anumit nivel al carierei şi sunt suficient de mature pentru a creşte un copil.
Medicii avertizează că odată cu înaintarea în vârstă, sarcina vine cu mai multe riscuri. Pericolul apariţiei sindromului Down este de trei ori mai mare la un copil născut de o mamă de 35 de ani, decât la un copil făcut de o mamă de 20 de ani. În plus, pot apărea probleme de fertilitate și creșterea incidenței avorturilor spontane. La fel, riscul de naştere prematură este mai mare după vârsta de 35 de ani – ne explică specialistul.
Ce nu trebuie să lipsească din alimentație pentru o sarcină care să fie dusă la bun-sfârșit?
Iată recomadările medicului Iulia Hobeanu:
- Sunt necesare pentru creştere şi dezvoltare. Cele mai bune surse sunt cele animale, urmate de lactate. Principalele surse de proteine de calitatea întâi, care conţin aminoacizi esenţiali, și nu pot fi sintetizaţi în organism sunt carnea, lactatele, ouăle, fasolea uscată.
- Lipide – necesarul zilnic este de 70-80 de grame. Omega-3 şi Omega-6 sunt acizi graşi indispensabili pe care organismul uman nu îi poate sintetiza, și pe care îi preluăm exclusiv din alimentație, de aceea alegerea alimentelor potrivite este obligatorie. Uleiul de migdale, de soia, seminţele de in, legumele cu frunze verzi, sunt ideale. Peştele, uleiul de peşte, fructele de mare sunt surse de calitate pentru cei doi acizi graşi vitali pentru sănătatea gravidei.
- Carbohidraţi – necesarul zilnic este de 70-80 de grame. Cele mai bune surse de carbohidrați sunt cei complecși, cu index glicemic mic.
- Acidul folic – un aport de 400 μg/zi este recomandat pentru profilaxia malformaţiilor sistemului nervos central al fătului. Alimente care conţin acid folic (μg) sunt: portocale (400/bucată), suc de portocale (820/180 ml), suc de ananas (440/180 ml), suc de papaya (400/180 ml), fasole uscată, cereale (fortificate sau nefortificate), pâine, paste, orez.
- Necesarul zilnic de fier este de 30 mg/zi. Alimente care conţin fier sunt: soia, tofu, linte, fasole, fasole neagră, seminţe de dovleac uscate, seminţe prăjite de floarea soarelui, fulgi cereale, grâu, fulgi de ovăz.
Ce suplimente alimentare sunt necesare pentru un făt deplin sănătos?
Pentru că în perioada sarcinii, pacienta se poate confruntă cu scăderea imunității organismului, cu precădere în ultimul trimestru, și poate dezvolta o serie de inflamații, infecții ale tractului respirator superior, infecții otice este necesară, de asemenea, o strategie care să aibă în vedere creșterea capacității de apărare naturală a organismului, scop în care recomand administrarea în scop profilactic de suplimente alimentare potrivite nevoilor gravidei. Am în vedere următoarele repere:
Clădirea unui sistem imunitar eficient
Recomand femeilor însărcinate să-şi îmbogăţească dieta cu suplimentul alimentar Coenzima Q10 în ulei de cătină. Protejează inima, stimulează sistemul imunitar și are proprietăţi antioxidante, tonifiante, vitaminizante, dar manifestă și un puternic efect energizant la nivelul tuturor celulelor. Stimulează activitatea cardiacă, având acţiune benefică asupra inimii şi a vaselor sanguine.
Copil mai inteligent cu grăsimi sănătoase
Pe perioada sarcinii, femeile au nevoi crescute de acizi graşi Omega 3 și 6. Viitoarele mămici pot beneficia de proprietăţile miraculoase ale acestor grăsimi încă de la începutul sarcinii, dar şi după. Prevenirea naşterii înainte de termen precum şi a depresiei postnatale a mamei, favorizarea unui travaliu mai uşor, dezvoltarea nervoasă normală a bebeluşului, reducerea incidenţei alergiilor la noul născut, sunt doar câteva dintre beneficiile acestor acizi grași și pe care îi recomand din plin! Cercetările arată că nou-născuţii alăptaţi de mame care şi-au suplimentat aportul de acizi graşi omega-3 înainte şi după naştere, au un coeficient de inteligenţă semnificativ mai mare decât cel al copiilor hrăniţi artificial, iar la vârsta şcolară vor poseda aptitudini de comunicare mai bune şi un comportament social pozitiv!
Creșterea rezistenței organismului la gravidă
Creşterea rezistenţei organismului faţă de diferiţi agenţi patogeni este mai mult decât importantă la gravidă – ne asigură dr. Iulia Hobeanu și ne explică:
Pentru atingerea unui nivel oprim de rezistență recomand Echinavit C, care este realizat prin asocierea unor plante bogate în substanțe bioactive, ce au un efect sinergic deosebit: extract de fructe de cătină (Hippophae rhamnoides fructus), extract de roiniţă (Melissae herba), extract de fructe de măceş (Cynosbati fructus), extract de Echinacea (Echinacea purpurea herba), extract de fructe de zmeur (Rubii idaei fructus), seminţe degresate de in (Lini semen). Are proprietăți de stimulare şi echilibrare a sistemului imunitar, de vitaminizare, de remineralizare şi fortifiere a organismului.”
Interviu realizat de Adriana Caranfil