Berea este aproape nelipsită de pe mesele noastre, ne însoţeşte la întâlnirile cu prietenii, ne răcorește în zilele fierbinți de vară sau pur și simplu ne oferă un pic de tihnă plăcută și aromată.
Este o băutură hrănitoare, cu multe vitamine, în special cele din gama B.
Unii se încumetă s-o facă de casă, și chiar mertiă. Nici nu e prea greu.
Ingredientele pentru berea de casă
- 15 litri apă
- un sfert kilogram orz prăjit
- 50 grame frunze hamei – se găsesc la Plafar sau chiar pe piaţă, la ţărani
- 650 grame zahăr
- 40 grame drojdie de bere
Mod de preparare
- într-un vas încăpător se pun la fiert apa cu orzul
- se fierbe lent, la foc moale, în jur de două ore
- se adaugă hameiul, se mai fierbe un sfert de oră, apoi se opreşte focul şi se adaugă zahărul
- se amestecă niţel, apoi se lasă la răcit
- când fiertura este doar puţin călduţă, se strecoară, se adaugă drojdia dizolvată, se amestecă bine şi se trage la sticle cu ajutorul unui furtun
- se pun dopuri la sticle, se înfăşoară în tifon şi se leagă, trebuie să fie bine sigilate
Sfat: nu umpleţi sticlele până sus, lăsaţi două degete spaţiu, loc pentru fermentare
Se poate consuma după 6 – 7 zile, veţi avea surpriza să constataţi ce gust plin şi bogat are berea făcută în casă, cu ingrediente naturale.
Beneficiile acestei băuturi sunt nenumărate: ajută la micşorarea tensiunii arteriale, la ameliorarea activităţii tractului intestinal datorită fibrelor solubile, întăreşte ţesutul osos datorită conţinutului de siliciu și previne formarea pietrelor la rinichi pentru că este o băutură săracă în magneziu.
Articol scris de Iuliana Zamfir