Continuă lista alimentelor verificate şi retrase din comerţ din cauza listeriei. La început au fost pungile cu legume congelate, apoi cantităţi impresionante de prosciutto şi cine ştie ce o mai urma.
Listerioza este provocată de bacteria Listeria monocytogenes care se găseşte în mod normal în pământ sau apă, deci poate contamina cu uşurinţă verdeţurile şi legumele. Animalele pot fi şi ele contaminate uşor, fără a da semne de infecţie.
Automat, aceste bacterii ajung în bucătăriile noastre şi în marile fabrici de produse alimentare.
Rezistă, reuşesc să supravieţuiască şi chiar să se prolifereze în pungile cu verdeţuri crude, în anumite alimente insuficient coapte sau fierte, în produse lactate preparate din lapte crud.
Cum se manifestă listerioza?
Poate să dea forma uşoară de toxiinfecţie alimentară, manifestată în puţin timp, prin diaree. Dar poate să fie şi invazivă, caz în care contaminarea se extinde prin sânge în tot organismul, ajunge la creier şi poate provoca encefalită, meningită şi chiar decesul persoanei.
Bacteria poate să rămână în organism mult timp, cazurile cele mai dificile sunt tocmai acestea, deoarece listerioza se poate manifesta chiar şi după o lună de la contaminare şi diagnosticul este dificil de pus.
Când se produce toxiinfecţia alimentară, simptomele sunt febră, greaţă, diaree şi dureri musculare.
În al doilea caz, de listerioza invazivă, datorită faptului că bacteria ajunge la creier, simptomele sunt dureri de cap, stare de confuzie, senzaţia de gât înţepenit şi pierderea echilibrului.
Cum poate fi evitată contaminarea?
Respectând măsurile de igienă şi de preparare a alimentelor:
- separarea produselor crude de restul cumpărăturilor
- spălarea temeinică a verdeţurilor şi legumelor, îndepărtarea primelor frunze de la salate sau varză etc
- se vor spăla inclusiv salata sau alte verdeţuri proaspete şi ambalate în pungi, faptul că sunt ambalate nu înseamnă că nu pot fi contaminate
- consumarea produselor lactate obţinute din lapte pasteurizat
- spălarea mâinilor şi a ustensilelor de bucătărie
- spălarea mâinilor după contactul cu animalele, chiar dacă sunt animale care nu dau semne de boală, pot fi contaminate
Persoanele care se pot îmbolnăvi mai uşor sunt cele cu sistemul imunitar mai slăbit, bătrânii sau nou-născuţii, bolnavii de cancer sau femeile însărcinate. În ultimul caz, listerioza se poate transmite fătului şi poate provoca avort spontan.
Suntem fragili în faţa unei bacterii? Cu siguranţă, dar ne putem apăra dacă respectăm mereu regulile, fără a neglija niciodată regulile de igienă.
________________________________________________
Vrei să adopți un stil de viață sănătos, să fii la adăpost de bolile grave ale civilizației?
Vrei să începi chiar de azi și nu știi cum?
Comandă cea mai recentă apariție editorială ”Secrete pentru o viață fără cancer”, în care cercetătorul Ștefan Manea, personalitate de primă mărime a fitoterapiei românești, te ghidează pas cu pas!
Doar 19 lei sau gratis la o comandă de 200 lei de pe site-ul HOFIGAL!
Intră aici http://www.hofigal.eu/secrete-pentru-o-viata-fara-cancer-291.html și comandă acum!
Articol scris de Adriana Caranfil