Originar din Asia, a fost introdus târziu în Europa, dar a cucerit imediat prin parfumul şi gustul său delicat.
În China şi alte ţări asiatice este un simbol al bunăstării şi sănătăţii, fiind dăruit cu dragă inimă şi primit cu recunoştiinţă, ca fruct purtător de bine.
Calităţile sale şi proprietăţile terapeutice sunt recunoscute şi se datorează elementelor închise sub coaja sa galbenă, apă, săruri minerale, calciu, fosfor şi vitamine.
Ce face pepenele galben pentru sănătatea noastră:
- combate stresul – conform unor studii ştiinţifice ale doctoriţei Marie-Anne Milesi, pepenele galben conţine un antioxidant – superoxid dismutază – capabil să transforme substanţele periculoase organismului. Această enzimă ne uşurează lupta cu căldura excesivă şi combate oboseala şi stresul;
- este antioxidant în special datorită vitaminelor A şi C, a caretonoizilor, substanţe care conferă acea culoare galben – portocalie, dar care previn şi îmbătrânirea celulelor;
- datorită conţinutului de vitamina B6, pepenele galben ajută sistemul nervos, reuşeşte să reducă stările de iritabilitate şi să confere un somn odihnitor;
- prezenţa fosforului şi a calciului sunt foarte importante pentru oase, sistemul se fortifică şi un consum regulat previne chiar apariţia osteoporozei;
- pepenele galben are efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular, asta datorită potasiului care reglează circulaţia sângelui şi ţine sub control presiunea arterială;
- este important pentru frumuseţea pielii, hrăneşte tenul uscat şi oferă luminozitate tenurilor terne, se poate pregăti foarte uşor o mască din 1 dl pepene galben frulat, 1 dl apă şi 1 dl de lapte integral, se amestecă totul şi se poate păstra în frigider câteva zile;
- persoanele care consumă frecvent pepene galben vor descoperi că se vor bronza mai frumos şi mai uniform pe timpul verii, datorită betacarotenului din fruct, acea substanţă care ajută organismul să producă melatonina;
- este hipocaloric şi bogat în fibre, adică numai bun pentru cine vrea să mai slăbească, aceleaşi fibre reglează şi activitatea intestinului leneş;
- conţinutul de 90% apă conferă acestui fruct o putere mare de hidratare, perfectă pentru zilele toride.
Articol scris de Iuliana Zamfir
Vizualizări total 361, Vizualizări azi 1