În China este cunoscut de 3000 de ani şi era folosit la început pentru menţinerea tinereţii”. Nici nu erau prea departe de adevăr, astăzi ceaiul verde fiind considerat un antioxidant prin excelenţă.
Mai mult decât atât, analize efectuate la Universitatea Yale au evidenţiat că are efecte benefice importante, diminuează riscul bolilor cardiovasculare şi al tumorilor.
Ce conține ceaiul verde
Ceaiul verde provine din frunzele unui arbore, Camellia Sinensis. Procesul de fabricare reuşeşte să menţină culoarea verde a frunzelor, ele sunt expuse mai întâi la soare pentru câteva ore, apoi trecute sub abur, uscate și mai apoi rafinate, pentru a elimina impurităţile şi ambalate.
Frunzele acestui arbore sunt folosite în alte tipuri de ceai, dar doar cel verde reuşeşte să păstreze calităţile iniţiale, datorită faptului că nu trece prin proces de fermentaţie. De aceea, frunzele de ceai verde conţin peste 30% polifenoli, adică antioxidanţi naturali care elimină radicalii liberi, vinovaţi pentru îmbătrânirea prematură a organismului. În compoziţia frunzelor se găsesc şi vitamine, în special vitamina C, dar şi B, K, precum şi minerale – potasiu, magneziu, zinc.
Ce boli poate preveni
Oamenii de ştiinţă din USA şi Japonia au subliniat în urma cercetărilor efectuate că există legături strânse între consumarea ceaiului verde şi diminuarea bolilor de inimă, apariţia tumorilor, dar şi în împiedicarea apariţiei bolilor specifice vârstei înaintate: Parkinson, Alzheimer etc.
Iată alte beneficii ale consumului regulat de ceai verde:
- micşorează colesterolul;
- reduce riscul de pietre la rinichi şi al apariţiei de cancer în căile urinare;
- micşorează nivelul glicemiei în sânge;
- ameliorează respiraţia şi ajută circulaţia sângelui;
- tonic, folosit în stările gripale;
- este alcalin, reduce aciditatea stomacului;
- întăreşte imunitatea
Care este doza minimă pe care trebuie s-o consumăm zilnic pentru a beneficia de efectele acestei băuturi? Minim două ceşti!
Cum se prepară corect ceaiul verde
Se fierbe apa, se opreşte focul şi, după un minut, se toarnă în cana în care avem frunzele de ceai. Ideal ar fi ca apa clocotită să nu fie turnată direct peste frunze, ci treptat, pe pereţii cănii.
Asta pentru că apa la 100 grade poate distruge multe dintre substanţe.
Vasul în care pregătim ceaiul trebuie să rămână descoperit, să iasă aburul şi să se răcească treptat. Nu se adaugă nimic, nici îndulcitori, nici lapte, ideal e să consumăm această băutură aşa cum este, eventual îndulcită doar cu puţină miere.
Articol scris de Iuliana Zamfir