Mai bine de 47% din populaţia globului suferă de dureri de cap.
Şi toată această omenire înghite pastile de orice fel, în încercarea disperată de a opri durerea care macină în tăcere.
Nu e suficient de tare ca să te ţină la pat şi-n concediu medical, dar nici nu e suficient de confortabilă încât să te poţi bucura de viaţă.
Senzaţia de greutate în zona frunţii, pulsaţii şi durere în zona ochilor continuă să dezechilibreze zilnic milioane de oameni, fără ca ei să ştie exact ce se întâmplă.
Sunt 150 de tipologii de dureri şi cauze multiple pentru durerea de cap
Creierul nostru coordonează toate impulsurile nervoase, acţionează tăcut şi nevăzut în cutia craniană care seamănă cu un turn de control.
Aşa că atunci când se întâmplă ceva neplăcut, durerea blochează capacitatea noastră de atenţie, de concentrare, nu ne mai pasă de nimic, vrem doar să se termine ziua mai repede şi să ne putem odihni.
Diagnosticarea corect a cauzelor este dificilă, de aceea este bine să observăm singuri ce se întâmplă cu propriul organism pentru a putea oferi medicului informaţii complete.
Tipologiile principale sunt:
- cefaleea – apare în momentele tensionate, se manifestă ca un cerc dureros în jurul capului şi al gâtului. Uşor de domolit cu antiinflamatoare, deşi în anumite cazuri poate să dureze şi câteva zile;
- migrena – femeile, în special, sunt cele care suferă mai mult de migrenă, unele încep să convieţuiască cu durerea din primele momente ale pubertăţii până la menopauză. Durerea este chinuitoare, durează mai multe zile, afectează jumătate de cap, sunt prezente pulsaţii şi apar senzaţiile de greaţă şi vomă;
- durerea de cap provocată de tensiune – se manifestă în special la tâmple şi la ceafă, poate dura o oră sau o săptămână;
- dureri de cap provocate de sinusuri inflamate – acest tip de durere este însoţit şi de febră și va fi tratat cu antibiotice, bineînţeles după vizita medicală
Majoritatea oamenilor cred că totul va trece repede, că durerea va da înapoi după ce au luat o pastilă etc, se neglijează faptul că aceste dureri pot fi simptome de meningită, de atacuri cerebrale, de anevrism.
În general, e bine să notaţi cât timp aveţi pulsaţii, care este zona afectată mai mult de durere, câte ore sau zile durează durerea.
Dar, dacă se întâmplă să aveţi greţuri, tulburări de vedere şi de mişcare, confuzie generală, dureri apărute brusc, ca nişte junghiuri puternice, e bine să plecaţi urgent spre spital.
Pentru că durerile de cap neluate în seamă pot fi semnele unor boli ce pot fi fatale.
Articol scris de Eugenia Țintă