Toţi părinţii aşteaptă cu sufletul la gură momentul acela fascinant când silabele “ba-ba” sau “da-da-da” din primele luni de viaţă ale copilului vor deveni cuvinte.
Aşteaptă să li se spună”mamă” şi “tată” dar şi să reuşească să comunice cu propriul copil, să-i înţeleagă plânsul şi dorinţele.
De câte ori nu s-au întrebat oare în cursul primului an:
-Ce-o avea, Doamne, de plânge, ce-l doare?
Ce se-ntîmplă însă şi de ce anume se întâmplă ca unii copii să nu vorbească până târziu? Este cazul să fugim cu el la doctor, să ne îngrijorăm? Până la vârsta de 3 ani nu. Să ne amintim că Einstein a vorbit puţin după 3 ani, iar Lucian Blaga la vârsta de 4 ani!
Unii copii trăiesc în lumea lor interioară, înţeleg totul, analizează bine şi, cum sunt perfecţionişti, nu spun cuvinte nearticulate bine.
Preferă să aştepte, să înţeleagă bine ce se-ntâmplă în jurul lor, apoi, când încep să vorbească, spun fraze complete, spre bucuria şi uşurarea părinţilor.
În mod normal, copiii de 18 luni spun câte două cuvinţele legate, gen “papa bun”, pe la 2 ani recunosc imagini şi repetă numele obiectelor “cana”, “apa”, “pom” etc şi pot lega 3 sau 4 cuvinte urmând ca, treptat, să-şi dezvolte din ce în ce mai mult limbajul.
În cazul în care nu vorbesc deloc trebuie să-i faceţi un control, astfel încât să se stabilească dacă aude bine, dacă a suferit vreo traumă emoţională sau dacă a avut de suferit în urma sarcinii sau a unei naşteri dificile.
Dacă toţi parametri fizici sunt în regulă nu e cazul să vă alarmaţi, mulţi părinţi încep să creadă că e vorba de autism şi-ncearcă să obţină tratamente specifice.
Pe de altă parte, nu daţi de înţeles copilului că aşteptaţi ceva de la el, dacă vedeţi că înţelege, că execută ceea ce spuneţi că trebuie să facă, înconjuraţi-l doar cu dragoste şi nu insistaţi, nu faceţi comentarii neplăcute în faţa celor care vin în casă.
El se va simţi stingherit şi va fi cu atât mai greu să deblocheze limbajul.
Spuneţi-i poveşti, vorbiţi ca şi cum nu aţi observa că el nu răspunde, lăudaţi-l când face lucruri bune.
Comunicarea este şi ea o formă de dragoste împărtăşită, copilul o va simţi şi va căuta să o răsplătească dăruindu-vă primele cuvinte.
Articol scris de Ioana Odobeșteanu