”Crocanți pe dinafară dar moi și cremoși pe dinăuntru, cartofii țărănești sunt o garnitură cu care n-ai cum să dai greș, poate să fie soacră-ta ăl mai mare zbir de pe lume – răspunde tanti Nuți când, întrebându-mă de ce sunt bosumflată, i-am răspuns că vin socrii în vizită la masa de duminică și eu nu știu ce să prepar la felul principal.
Păi o friptură zice tanti Nuți, dar nu te-ngrijora, că nu pe friptură trebuie să pui accentul dacă vrei să-i impresionezi, ci pe garnitură. Și una mai gustoasă decât asta, nu există!
Ia pixul, scoate carnetul și notează!” – comandă tanti Nuți militărește, în timp ce eu mă execut ca un răcan conștiincios.
Ingredientele pentru cartofi țărănești
800 de grame de cartofi, 100 grame ceapă, 100 grame de pastramă sau bacon din alea țărănești, ulei, sare, piper, o lingură de bulion de roșii preferabil făcut în casă.
Cum se prepară garnitura de cartofi țărănești
”Fii atentă zice tanti Nuți: eu niciodată nu știu cine se mai nimerește la masă. Ba poate să fie vreun vecin, ba vine soră-mea o fugă pe la mine cu ăla micu, nepotul Adrian, ba mai cere cineva o porție în plus. Și pentru ca să pot face garnitura asta rapid, că trebuie să fie caldă, luată de pe foc chiar când se așază omul la masă, eu fierb cartofii în coajă și-i păstrez la rece, ca să reduc timpul de gătire și să fac totul pocnind din degete.
Iei cartofii, îi cureți și-i tai în lung. Încingi o cratiță largă cu un gât de sticlă de ulei în ea, și prăjești rapid pastrama tăiată în fâșii subțiri ca firele de chibrit și ceapa tăiată solzișori.
Apoi pui cartofii și-i rumenești și pe ei împreună cu celelalte ingrediente. Pui bulionul peste toate astea, învârți cratița cu putere pe foc, fără să mai bagi lingura ca să nu se sfarme cartofii, pui sare și piper și scoți garnitura lângă friptură. Poți să ornezi cu un pic de pătrunjel tăiat, dar foarte puțin pentru că nu trebuie să acoperi aroma de copt a mâncării.
Și dacă i-ai făcut impresie sau nu, îmi spui tu după aia!”
A consemnat direct de la tanti Nuți, Iuliana Zamfir