Mie îmi place mult anchois-ul că e parfumat și gras și e un pește fin chiar dacă unii ar zice că e prea pricăjit ca să aibe vreun farmec. Să știi că mai demult îl preparam eu acasă, chiar dacă era așa de migălos, dar de când îl găsesc în supermarket frumos pus la borcănașe, îl cumpăr de acolo – începe tanti Nuți istorisirea rețetei sale de salată de cartofi cu anchois, socotit drept unul dintre cei mai sănătoși pești din lume.
I-am spus că nu știu ce să mai gătesc când vin seara obosită după ce umblu prin tot orașul și ea a zis că rețeta asta se face așa de repede că nici n-am timp să termin pahărelul de vin roșu pe care ar trebui să-l beau ca aperitiv.
Ideea m-a încântat, mai ales că a pomenit și de vin roșu, preferatul meu.
Ingredientele și modul de preparare al salatei de cartofi cu anchois
Uite, mamă, iei vreo juma de kil de cartofi, îi speli bine și îi pui la fiert în apă rece cu puțină sare. Când sunt gata îi dai deoparte, îi lași la răcit, îi cureți și-i tai in felii subțiri.
Tai fideluță o ceapă rosie de mărime mijlocie, iar separat amesteci 50 ml oțet balsamic cu o mână de frunze de busuioc, zeama de la o jumătate de lămâie sau portocală, o legătură de pătrunjel și câteva linguri de ulei de măsline.
Într-o salatieră pui cartofii tăiați, anchois-ul rupt cu mâna de la borcan, sosul de l-ai făcut mai înainte, mai pui și o mână de măsline, un pic de piper și masa-i gata.
Să știi că anchois-ul ăsta este foarte bun pentru sănătate și nu-i lipsește nimic. Mie doctorul mi l-a recomandat pentru iod și pentru grăsimile lui sănătoase, dar eu mama îl mănânc pentru bunătatea lui, iar în salata asta de cartofi stă de zici că-i la el acasă.
A consemnat direct de la tanti Nuți, Iuliana Zamfir