”Iată o întrebare pe care o primesc foarte des la cabinet! Oamenii vor un răspuns precis, deoarece pe piață circulă tot felul de substanțe care promit sănătatea articulațiilor, unele fiind efectiv apă de ploaie! Mulți pacienți cad în capcana promovării excesive și aruncă bani munciți din greu pe promisiunea deșartă a recăpătării sănătății articulațiilor!” – explică ortoped Gabriel Ștefănescu, medic cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică în interviul realizat pe marginea acestui subiect.
Iată interviul și explicațiile oferite.
Când devine necesară efectuarea de infiltrații cu acid hialuronic?
Acidul hialuronic este o substanță vâscoelastică pe care specialistul ortoped decide să o recomande pacienților cu artroză în stadii incipiente, când abordarea terapeutică este de preferință, nechirurgicală. De obicei, în acest stadiu se recomandă o serie de tratamente și conduite de viață. Pacientul va fi sfătuit să scadă în greutate dacă greutatea a devenit o problemă pentru articulații, să înceapă să practice diverse niveluri de activitate fizică și recuperare punctuală și dacă este cazul se merge pe administrarea de antialgice, antiinflamatoare nesteroidiene etc. Sau dacă situația o impune recomandă administrarea intraarticulară a unor preparate injectabile corticosteroide și/sau efectuarea unor infiltrații cu substanțe vâscoelastice dacă s-au încercat toate celelalte metode de tratament nechirurgical și durerea continuă să limiteze activitățile.
Pacienții vor să știe ce sunt aceste infiltrații și dacă sunt bune?
Exact așa primesc și eu întrebarea de la pacienții mei. ”Domnule doctor, ce sunt aceste infiltrații? Sunt bune?”
Acidul hialuronic este o substanță prezentă în mod natural în articulații și produsă de țesutul sinovial. Odată cu înaintarea în vârstă țesutul sinovial nu mai produce suficient fluid și este nevoie de o suplimentare a acestuia. Acesta acționează ca un lubrifiant pentru a-i permite articulației să „lucreze” mai lin. Persoanele cu artroză au o concentrație mai mică decât cea normală a acidului hialuronic în articulațiile lor. Acidul hialuronic în articulațiile artrozice va facilita mobilizarea și va reduce durerea datorată scăderii frecării intraarticulare.
Deci este bun! Foarte bun chiar, pentru că aproape în totalitate pacienții raportează ameliorarea simptomelor artrozei după infiltrațiile vâscoelastice. Această procedură reprezintă un progres în sănătatea articulațiilor pentru că scade procesul inflamator, reduce nivelul durerii și vine cu o serie de beneficii.
E adevărat că procedura nu inversează procesul artrozic sau refacerea cartilajului, dar este extrem de eficientă în cazul în care artroza este în fază incipientă (ușoară până la moderată) și ar putea fi un tratament adjuvant artroscopiei.
În fazele avansate ale artrozei însă, tratamentul corect este protezarea articulației cu endoproteză, deoarece infiltrațiile vâscoelastice nu mai au nici un efect!
Cât durează efectul acestor infiltrații?
Odată introdus acidul hialuronic în articulație o va lubrifia, facilitând o mișcare fluidă, fără frecarea oaselor, acționând ca un absorbant al șocurilor. De aceea au succes infiltrațiile articulare cu acid hialuronic, pentru că ele înlocuiesc o parte din substanța pierdută!
Eficiența acestor infiltrații variază de la pacient la pacient, este limitată în timp și necesită repetarea procedurii la un interval de aproximativ 6 luni – 1 an, în funcție de gradul de absorbție al substanței.
Acid hialuronic avem și noi în articulațiile noastre?
Da, sigur ca da! Acidul hialuronic din corpul nostru este produs de așa-numitele celule fibroblaste, care fac parte din țesutul conjunctiv. Dacă între 0-25 de ani aceste celule produc o cantitate suficientă de acid, după această vârstă cantitatea scade treptat, fapt mult mai vizibil la nivelul pielii, unde observăm apariția ridurilor. La nivel articular se manifestă prin apariția durerilor.
De ce apar aceste dureri?
Pentru că la nivelul articulațiilor scade cantitatea de lichid sinovial odată cu vârsta și apare fenomenul de frecare. Motivul pentru reducerea cantității de lichid sinovial este cauzat de o serie de factori printre care înaintarea în vârstă, așa cum am arătat mai sus, efort excesiv și repetitiv, răniri. De asemenea, astfel de abateri pot apărea din cauza factorilor genetici.
Ce categorie de pacienți pot beneficia de infiltrațiile cu acid hialuronic?
Orice fel de artroză beneficiază de pe urma acestei proceduri. Dacă pacientul a fost diagnosticat cu una din bolile degenerative următoare – gonartroză, coxartroză, artroza gleznei, artroză de umăr, etc, – infiltrațiile intra-articulare cu acid hialuronic dau rezultate bune și foarte bune!
Contează momentul prezentării la medic?
Este crucial! Artroza este o afecțiune cronică, degenerativă, care niciodată nu se vindecă de la sine. Trebuie intervenit în stadii cât mai timpurii pentru a avea rezultate favorabile și complicații minime. Prezentarea la medicul ortoped este recomandată la cele mai mici semne de boală, disconfort și durere de articulații și oase. Personal, recomand intervenția chirurgicală doar dacă nu există metode mai simple și neinvazive de a trata boala.
Există efecte secundare ca urmare a injecțiilor intrarticulare?
Cel mult, ușoare reacții adverse! Printre acestea pot fi umflarea și roșeața pielii în locurile în care a fost injectat medicamentul și o ușoară durere locală, care poate fi simțită timp de aproximativ o zi. Indicat ar fi ca pacientul să nu facă efort fizic una-două zile.
Cum vă pot găsi pacienții?
Pacienții care doresc evaluare/tratament/intervenție mă pot găsi și se pot programa la numărul de telefon 0726 282 654.
Interviu realizat de Adriana Caranfil