Este o reţetă tradiţională a Argentinei, dar se pregăteşte în mod obişnuit în toate ţările din America de Sud.
În Peru, Chile, Brazilia etc, la o cină în familii sau în restaurante, se servesc empanadas cu diferite umpluturi. Se pare că reţeta a ajuns în America purtată de către spaniolii cuceritori de pământuri noi, la rândul lor ar fi folosit-o în urma contactului cu perşii.
De-a lungul secolelor nu a suferit transformări importante, fiecare regiune are însă propriul secret în ceea ce priveşte umplutura.
Ingrediente
- apă – 125 ml
- făină – 250 grame
- o jumătate linguriţă sare
- ulei de măsline – o lingură
Umplutură
- carne tocată, poate fi viţel sau pui – 300 grame
- o ceapă tocată, un căţel de usturoi
- o jumătate de ardei roşu
- piper, sare, un ou
Se prepară mai întâi aluatul şi se lasă la odihnă jumătate de oră. Între timp se pune ceapa într-o tigaie cu puţin ulei, se adaugă usturoiul tăiat bucăţele mici, ardeiul şi carnea tocată. Se căleşte totul, având grijă ca toate ingredientele să fie bine pătrunse.
Când umplutura s-a răcorit, se poate adăuga un ou pentru a lega mai bine totul. Se întinde o foaie din aluat, se taie pătrate, se pune umplutura în mijloc şi se închid laturile, astfel încât să se formeze semilune.
Se pot prăji în ulei sau se pot coace la cuptor.
Reţeta din Argentina prevede un aluat care se poate face cu făină din mălai. Ar fi nevoie de 500 grame mălai, sare şi apă cât să rezulte un aluat omogen.
Există umpluturi doar din verdeţuri, altele doar din carne, altele chiar cu fructe de mare.
Un lucru e sigur: empanadas a traversat oceanul şi a hrănit oameni din toate continentele.
Articol scris de Iuliana Zamfir