Procedeu spaniol de origine arabă, escabeche este o modalitate de marinare, o tehnică de preparare și conservare a alimentelor, carne, pește, dar și verdețuri.
Pe de altă parte, în ultima vreme, denumește un fel de mâncare completă, sățioasă și suficientă pentru o cină.
Într-o expresie similară, noi folosim ”ciulama de…”, indicând ulterior de ce anume, poate fi de pui sau de ciuperci.
Ingredientele pentru escabeche de sardine
- 500 grame sardine curățate, eliminați cu grijă și șira spinării
- 50 ml de oțet alb
- 50 ml de vin alb
- 3 căței de usturoi
- ceapă albă
- un morcov
- frunză de dafin
- 200 ml ulei de măsline
- sare, piper, făină și ulei pentru frigere
Mod de preparare
- se spală sardinele curățate, se usucă, se trec prin făină și se prăjesc rapid în ulei, frigerea trebuie să fie, insistăm, rapidă, sardinele nu trebuie să devină crocante;
- peștele fript se scoate și se lasă la scurs pentru eliminarea uleiului în exces;
- se curăță, se spală și taie rondele fine ceapa și morcovul;
- se pune la încălzit uleiul de măsline, focul trebuie să fie lent, se adaugă usturoiul tăiat bucățele, foaia de dafin și piperul, se lasă câteva minute să culeagă aroma, apoi se adaugă ceapa și morcovul. Se vor căli împreună în jur de 3 – 4 minute;
- se adaugă vinul alb, oțetul și sarea și se mai lasă la fiert 10 minute;
- marinata se toarnă apoi fierbinte peste peștele fript și așezat într-o tăviță încăpătoare, trebuie să avem grijă ca sardinele să fie acoperite complet;
- se lasă la răcit, se acoperă cu folie transparentă și se lasă în frigider cel puțin o noapte înainte de a consuma.
Articol scris de Iuliana Zamfir
Vizualizări total 171, Vizualizări azi 1