Am citit despre acest artist român mai întâi într-un jurnal englez când fotografia unei sculpturi ale sale a devenit virală pe net şi englezii au omagiat astfel talentul său.
Gabi Rizea, craioveanul de 42 de ani, inginer silvic, a început această aventură personală acum trei ani, când şi-a cumpărat o drujbă nouă şi a încercat-o pe o buturugă.
Mai mult în joacă, a încercat să facă din ea un chip de femeie, a reuşit atât de bine încât a rămas el însuşi uimit. În scurt timp a propus oraşului Craiova să realizeze câteva sculpturi în buturugi, opere care urmau să înfrumuţeseze localitatea şi să aducă un aer nou, modern.
Întrebat cum îi vin ideile şi cum reuşeşte să le transpună în lemn, Gabi Rizea a răspuns că, de regulă, îşi desenează câteva schiţe, imaginea ce urmează să transpară în urma muncii sale e clară, numai că, de multe ori, lemnul e atât de putred încât, după ce l-a curăţat, nu mai e suficient pentru ceea ce voia să facă.
Aşa că multe opere sunt regândite în ultimul moment, înainte de a sculpta. Exemplu elocvent este lucrarea “Găleata care curge”. După ce a curăţat buturuga de părţi putrede, a trebuit să găsească o idee nouă căci mijlocul buturugii rămăsese foarte subţire în raport cu baza şi cu partea superioară.
Operele de artă împodobesc acum parcul şi străzile din Craiova, dar a primit oferte şi din partea altor oraşe ca Timişoara, Slatina etc. Gabi Rizea a avut însă grijă să precizeze că nici o operă nu va fi replicată, are destule idei pentru a crea imagini originale. De curând, în ciuda talentului evident, a început să studieze artele, tocmai pentru a-şi completa cunoştiinţele.
Ce-ar mai fi de adăugat? Că fiecare dintre noi poate schimba ceva în colţul său de lume, Gabriel Rizea chiar o face. Nu degeaba, unul dintre motto-urile sale favorite e:
“Fii ceea ce vrei să fii”!
Articol scris de Liliana Angheluță
Sursa foto:Gabi Rizea Sculptura lemn