Puţini dintre noi ştiu că loboda este un aliat preţios al sănătăţii noastre, vorba aceea, “ca Vodă prin lobodă” ne face uneori să credem că acestei plante nu trebuie să i se dea prea mare însemnătate.
Culoarea roșu intens violaceu a lobodei indică prezența antioxidanților
În primul rând, culoarea roşie a plantelor, a fructelor şi a legumelor indică o puternică prezenţă a antioxidanţilor. Loboda conţine foarte mult fier, se apropie ca valori de spanacul atât de cunoscut pentru acest aport adus sănătăţii. Frunzele roşii conţin, de asemenea, mult magneziu şi potasiu, importante pentru inimă şi sistemul muscular.
Antocianinele şi fenolii din frunzele de lobodă întăresc sistemul imunitar, previn îmbătrânirea înainte de vreme, ajută buna funcţionare a creierului şi combat celulele canceroase.
Loboda ne bucură, de asemenea, cu multă vitamina C şi cu prezenţa vitaminei K, cea care ajută la diminuirea riscului de accident vascular.
Cataplasmele aplicate peste răni sau infecţii ale pielii grăbesc vindecarea prin regenerarea celulelor. Extrem de utilă pentru combaterea asteniei de primăvară, planta este detoxifiantă, purifică sângele şi-l alimentează cu fier.
Ideal este să consumăm loboda crudă, adăugată în orice salată obișnuită
Conţinutul ridicat de fibre este foarte important în combaterea constipaţiei şi a problemelor digestive. Ceea ce este important de reţinut este că, pentru a beneficia de toate aceste vitamine, săruri minerale şi antioxidanţi, trebuie să ne obişnuim să consumăm lobodă crudă, tăiată şi condimentată, adăugată în orice salată obișnuită de primăvară. Ciorbele sunt gustoase, într-adevăr, nu este greşit să le pregătim cât mai des, dar multe dintre substanţele importante ale acestei plante se pierd prin fierbere.
Putem pregăti salate mixte, de primăvară, combinând lobodă, frunze de păpădie, leurdă, spanac, câte un pic din tot ceea ce ne face bine şi ne este dăruit de o natură atât de generoasă.
Ești interesat de un stil de viață sănătos? Citeste și articolul “Cercetător Ștefan Manea: să nu-ți lipsească ciorba, cea mai echilibrată mâncare românească!” publicat pe site-ul de lifestyle AQUI AHORA aici.
Articol scris de Iuliana Zamfir