Dacă în articolul – Magneziul și sănătatea copilului tău – vorbeam despre importanța magneziului pentru sănătatea optimă a copilului, articolul de față se referă la importanța acestui mineral pentru sănătatea adultului.
Anca Daniela Raiciu, doctor în farmacie și specialist în fitoterapie ne însoțește pe parcursul acestui demers și spune că adesea adulții se plâng de stări de oboseală accentuată, stres, înclinația de a vedea numai numai partea goală a paharului și o supărătoare lipsa de motivație.
”De multe ori este doar deficitul de magneziu este cauza acestor stări – afirmă interlocutoarea noastră, pentru că el este cheia echilibrului nervos şi muscular – combate oboseala, stresul şi anxietatea, joacă un rol important în fixarea calciului în oase şi decontractarea muşchilor.
Conţinutul total de magneziu existent în corpul unui adult este repartizat astfel: 1% extracelular, 31% intracelular şi peste 60% la nivelul oaselor. Un procent infim, aproximativ 1% din valoarea totală este magneziu circulant, iar nivelul acestuia în sânge este menţinut în limite normale sub acţiunea unor mecanisme homeostazice extrem de riguroase.
Organismul uman are nevoie de circa 250 până la 350 mg magneziu pe zi. Dozele recomandate de specialişti sunt:
- femei – 350 mg/zi;
- bărbaţi – 400 mg/zi;
- femei însărcinate – 450 mg/zi.
Un adult de 70 kg poate înmagazina în medie între 21 şi 28 g magneziu, necesarul zilnic fiind estimat la 5 – 6 mg/Kg corp, în funcţie de vârstă şi greutate, apreciindu-se că persoanele în vârstă, sportivii care depun un efort fizic susţinut şi femeile însărcinate sau care alăptează au nevoie de un aport mult mai mare.
Alte cauze responsabile pentru un aport redus de magneziu în organism sunt: poluarea, stresul, curele de slăbire, excesul de alcool, mâncarea prea grasă sau prea sărată, administrarea prelungită de anticoncepţionale. Deficitul de magneziu poate să apară şi ca urmare a unor afecţiuni ce duc la scăderea absorbţiei lui, de exemplu, boli infecţioase, a malnutriţiei, excesului de diuretice sau boli precum diabetul zaharat, ciroza hepatică, sindromul cronic de malabsorbţie.
Este important de menţionat că între deficitul de magneziu şi stres există o relaţie strânsă de reciprocitate, putându-se constitui adevărate cercuri vicioase, îndeosebi în stările cu stres de durată, ca în perioada senescenţei – punctează interlocutoarea noastră.
Numeroase studii au demonstrat că magneziul reduce efectele negative ale stresului, în timp ce un nivel scăzut al acestuia duce la posibilitatea apariţiei unor stări agresive de comportament. Însă, prin inducerea unui somn liniştit şi odihnitor, magneziul poate contribui la îndepărtarea stării de stres acumulată în timpul zilei.
Să recapitulăm și să completăm tabloul manifestărilor deficienței de magneziu: cefalee, insomnie, astenie, iritabilitate, nervozitate excesivă, stări de ameţeală, scăderea puterii de concentrare, oboseală cronică, spasme musculare, tulburări de memorie, amorţeală sau furnicături la nivelul mâinilor, fragilitatea părului, unghiilor şi dinţilor, oboseală vizuală şi palpitaţii, chiar tulburări cardiace grave, accidente cardiovasculare şi tromboze, convulsii şi halucinaţii în cazurile de carenţă severă.
Magneziul și suplimentele alimentare
În cazul în care se manifestă aceste simptome, ar trebui să se suplimenteze magneziul cu produse adecvate. Recomand suplimentele alimentare de la HOFIGAL și mă refer la:
- Polivitamine naturale de Hofigal cu Calciu şi Magneziu cu proprietăţi vitaminizante, antianemice, hepatoprotectoare, antioxidante, de creştere a rezistenţei la efort fizic şi intelectual prin aport energetic mărit;
- Coenzima Q10 în ulei de cătină, o reală sursă naturală polivitaminică -cea mai bogată sursă de vitamine A, E, carotenoizi, vitaminele C, P şi întreg complexul B, microelemente bioactive – fosfor, calciu, fier, magneziu, potasiu, precum şi acizi graşi esenţiali;
- Spirulină cu extract total de cătină supliment alimentar care intervine în reglarea şi echilibrarea funcţiilor metabolice şi imunologice ale organismului, este recomandat pentru completarea şi normalizarea dietelor dezechilibrate, pentru suplimentarea nutriţională în profesii cu efort fizic şi intelectual intens, persoane supuse unui efort fizic susţinut, profesii în medii toxice, la persoane de vârsta a treia sau în condiţii de malabsorbţie, la fumători ori la persoane care consumă în exces băuturi alcoolice – conchide dr. în farmacie Anca Daniela Raiciu.
Aceste suplimente se găsesc în farmaciile HOFIGAL, în farmaciile partenere sau pot fi comandate pe:
Articol scris de Silviu Panait
________________________________________________
Vrei să adopți un stil de viață sănătos, să fii la adăpost de bolile grave ale civilizației?
Vrei să începi chiar de azi și nu știi cum?
Comandă cea mai recentă apariție editorială ”Secrete pentru o viață fără cancer”, în care cercetătorul Ștefan Manea, personalitate de primă mărime a fitoterapiei românești, te ghidează pas cu pas!
Doar 19 lei sau gratis la o comandă de 200 lei de pe site-ul HOFIGAL!
Intră aici http://www.hofigal.eu/secrete-pentru-o-viata-fara-cancer-291.html și comandă acum!