Între 7 și 10.000 de adulți suferă accidente în interiorul sau în jurul casei, anual, în fiecare țară, dintr-un motiv mai mult decât banal: curățenia. Ne-o spune dr. Gabriel Ștefănescu, ortoped cu competențe în chirurgie artroscopică, ortopedică și traumatologică, membru activ al societăților de profil sportive românești și internaționale, care se confruntă adesea la cabinet cu cazuri de acest gen.
Domnule doctor, chiar se poate ajunge la spital cu o leziune gravă din cauza curățeniei în casă sau în jurul acesteia?!
Da, exact așa cum am afirmat. O activitate care este o rutină obișnuită în viața oricărui om, se poate solda cu o accidentare! Spatele, gâtul, articulațiile pot suferi intens, mai ales dacă plonjați într-o muncă fizică grea și nu aveți deloc antrenament.
Tot ceea ce transportăm, ridicăm sau obiectele după care ne întindem excesiv, pot provoca leziuni ortopedice. Ca specialist care vede zilnic la cabinet pacienți cu diverse traumatisme, vă încurajez să vă adresați unui specialist dacă resimțiți disconfort sau durere în diverse zone. Ar putea fi o leziune!
Ce zone sunt mai predispuse la probleme ortopedice?
Cel mai afectat este cotul. Afecțiunea numită ”cotul tenismenului” nu se dobândește doar dacă manevrezi o rachetă! O poți avea și dacă din cauza unei greutăți foarte mari supraîncărcați tendoanele acestei articulații. Este dureroasă și rezultă din stresul excesiv asupra mușchilor brațului, antebrațului și încheieturilor mâinii.
Nu de puține ori și umerii suferă de pe urma accidentelor produse în casă, dacă se ridică, se împinge sau se trage un dulap mai greu, de exemplu. Sunt șanse să se producă o ruptură la manșeta rotativă a umărului, cam la fel cu cea experimentată de jucătorii de baseball sau baschet, dar de fapt această leziune ortopedică poate rezultă din orice activitate care necesită mișcări repetitive ale umărului. Întinderea umerilor și luarea unor pauze frecvente atunci când se muncește intens în casă sau în curte, pot preveni o situație neplăcută.
În suferință, din cauzele arătate mai sus, pot fi și încheieturile sau gleznele. Ele sunt chiar primele care preiau tensiunile unor munci grele și prelungite. Pivotarea peste o podea alunecoasă cu o pungă grea în mână poate provoca rănirea uneia sau a ambelor glezne. De fapt, entorsele gleznei și ale încheieturii mâinii sunt unele dintre cele mai frecvente leziuni ortopedice, fiind cauzate de o întindere sau o ruptură a ligamentului și sunt cel mai ușor identificate prin durere, umflare și un interval limitat de mișcare.
Podelele se pot dovedi zone periculoase dacă sunt alunecoase și se pot solda cu o cădere pe încheieturile mâinii. Durerea de la acest nivel este adesea cauzată de luxații sau întinderi produse de traumatisme, în timp ce vătămarea sau suprasolicitarea poate provoca o tendinită adică o inflamație a tendoanelor, sau o bursită dacă fluidul se acumulează în sacul de lichid care amortizează articulațiile încheieturii mâinii, numit bursă.
Care este sfatul dvs pentru evitarea acestor situații neplăcute și frecvente?
Este simplu. Orice ați avea de făcut oferiți-vă timpul necesar pentru a duce lucrurile la capăt în bună stare, evitând căratul/trasul/împinsul de unul singur al obiectelor grele. Doar așa evitați aceste leziuni ortopedice comune, cu care pacienții se prezintă la cabinetul specialistului sau la camera de gardă.
Și nu uitați că vine iarna, anotimpul fracturilor prin excelență, dar acesta este deja alt subiect…
Unde vi se pot adresa pacienții pentru consultații/diagnostic/intervenție?
Pentru pacienți care suferă un accident în casă sau pentru cei care au nevoie de consultație/diagnostic/intervenție pentru orice problemă ortopedică sunt disponibil telefonic la numărul 0726.282.654.
Interviu realizat de Adriana Caranfil