Știm deja, diminețile sunt cele mai aglomerate! Va fi o nouă zi în care, deși ți-ai propus să mănânci sănătos, vei eșua și te vei mulțumi cu câțiva covrigi luați în drum spre școală sau serviciu.
Și totuși a mânca simplu, corect și bine, nu este chiar atât de greu. Trebuie doar să-ți utilizezi imaginația și din miile de oferte care te îmbie de pe rafturile supermarketurilor, să le alegi pe cele mai bune pentru tine.
Dar care sunt cele mai bune opțiuni pentru micul dejun?
În primul rând nu-l ignora, pentru că acest comportament determină creșterea în greutate, și-ți obstrucționează memoria, spune nutriționistul Eviana Trandafir în deschiderea interviului de mai jos. ”Tot ce trebuie să facem este să alegem inteligent, așa încât să economisim timp, dar să nu fim pe minus la aportul de nutrienți pe care trebuie să ți-l procuri OBLIGATORIU în dieta ta zilnică, lucru pentru care n-am să încetez niciodată să pledez – subliniază interlocutoarea noastră. Așa că astăzi o să vă vorbesc despre ouă și o să vă ofer cel puțin 4 motive pentru care să devină opțiunea numărul 1 pentru micul dejun:
1.Ouăle furnizează substanțe esențiale
Nu avem nici o scuză să sărim peste masa de dimineață. Micul dejun poate fi sățios și ușor de preparat, chiar și cu mai multe zile înainte. Una dintre cele mai bune alegeri pe care le putem face este să consumăm ouă fierte la această primă masă a zilei. Nu numai că stopează creșterea în greutate, dar ne furnizează exact acele substanțe nutritive esențiale de care avem nevoie pentru a fi plini de energie și concentrați la ceea ce vom avea de făcut. Este simplu să fierbeți încă de duminică ouă pentru toată familia, și să le consumați alături de legume, măsline, spanac, etc sau chiar și simple, pe o felie de pâine de secară. Fierbeți o singură dată și mâncați toată săptămâna!
2. Sunt sărace în calorii, bogate în energie și reduc colesterolul!
Ouăle sunt sărace în calorii și conțin doar 78 de calorii per bucată! Pentru o masă sănătoasă dimineața, 2-3 ouă fierte de persoană conțin mai puțin de 240 de calorii, dar vă vor oferi energia de care aveți nevoie pentru a vă începe ziua.
Prezența aminoacizilor esențiali face ca organismul nostru să poată utiliza cu ușurință proteinele din ouă pentru întreținere. Mai mult de atât, acestea ajută la creșterea metabolismului. Ouăle conțin, de asemenea, grăsimi mono și polinesaturate care reduc absorbția colesterolului, fapt dovedit de nenumărate studii medicale desfășurate în ultimele două decade.
3. Te simți sătul pentru cel puțin o jumătate de zi!
Ouăle te ajută să rămâi plin pentru o perioadă mai lungă de timp, ceea ce te va ajuta să stai departe de gustări, covrigei, băuturi dulci carbogazoase, ciocolățele, etc. Cine face de fapt acest lucru? Proteinele pe care le conțin și care generează sațietate. Valoarea nutritivă ridicată a ouălor îți reduce pofta de mâncare și te vei simți sătul până la următoarea masă principală a zilei, fără să mai fi tentat să ronțăi ceva ca să-ți astâmperi foamea.
4. Ouăle energizează creierul
Alimentația corectă este extrem de importantă pentru sănătatea creierului. Ouăle conțin cantitățile perfecte de vitamine și minerale care mențin funcționarea celulelor creierului, a memoriei și a metabolismului. Mai ales elevii și studenții ar trebui să consume ouă dimineața deoarece primesc o doză suplimentară de vitamina B 12, crucială pentru desfășurarea proceselor sistemului nervos” – concluzionează specialistul.
Interviu realizat de Iuliana Zamfir