Pâinea este, probabil, alimentul cel mai răspândit pe glob, face parte din dieta tuturor popoarelor, este pregătit în diferite moduri, coaptă în cuptoare cu lemne sau electrice, lăsată la crescut mult timp sau nu, dar, indiferent de modul în care este pregătită, rămâne universal cunoscută.
Tendinţa actuală este, însă, de a consuma din ce în ce mai puţină pâine, ştim că cea albă e făcută din făină “moartă”, că îngraşă, că cea mai bună e pâinea integrală sau neagră.
Sunt şi multe persoane care au dezvoltat intoleranţă la glutine, celiachia, o tulburare cu care se trăieşte destul de dificil, consumul de pâine sau orice alt produs realizat cu făină împiedicând absorbţia mineralelor şi producând tumori intestinale.
Dar iată că există şi pâinea fără făină, uşor de făcut şi gustoasă.
Ingrediente:
- cinci albuşuri de ou
- 150 ml apă
- 150 grame miez de nucă
- 100 grame seminţe de in
- 100 grame seminţe de floarea soarelui, bineînţeles decojite
- 100 grame seminţe de susan
- 100 grame seminţe de dovleac, decojite
- sare după gust
- o linguriţă de bicarbonat de sodiu
Mod de preparare
- se separă albuşurile şi se bat bine cu sarea, se adaugă apa şi bicarbonatul de sodiu
- se râşnesc toate seminţele până când ajung să devină ca o pulbere asemănătoare făinii
- se amestecă toate ingredientele, se frământă şi se aşează compoziţia într-o formă, rotundă sau dreptunghiulară, după cum dorim
- se încălzeşte cuptorul la 180 grade, se introduce tava şi se lasă la copt cam 50 de minute.
Articol scris de Patricia Crețulescu