Consumul de ouă crește corespunzător în perioada sărbătorilor. În mod special, Crăciun și Anul Nou sunt marcate tradițional printr-o diversitate de dulciuri pregătite acasă: de la cele extrem de sofisticate cu care vrem sa impresionam musafirii până la banalele și modestele cornulețe mâncate în timp ce te uiți la un film bun. În mod evident, cozonacul, regele neîncoronat al dulciurilor la români, nu va lipsi nici anul acesta!
Dar pentru a face prăjituri bune îți trebuie ingrediente de calitate. Ouăle sunt primele pe lista de cumpărături a sărbătorilor, deci recomandările de mai jos sunt mai mult decât utile.
Ouăle de la țărani nu au garanția prospețimii
Iată ce ne avertizează specialiștii: trebuie să vă asigurați că ouăle, ingrediente cele mai folosite în meniul de sărbătoare, sunt sigure din punct de vedere sanitar-veterinar și mai ales că sunt proaspete.
Nutriționistul Eviana Trandafir recomandă să le achiziționăm numai pe cele inscripționate: ”Cumpărând din piață, direct de la țărani, nu puteți avea garanția prospețimii acestora. În vederea comercializării lor, micii producători de la țară le adună vreme de câteva săptămâni și le depozitează în diverse locuri. Ori, pentru a consuma acest aliment în condiții de siguranță, trebuie respectată directiva europeană care spune că ouăle trebuie ținute la temperatură constantă, în condiții specifice de igienă– subliniază aceasta.
Verificați data la care sunt produse alimentele
Mai există și practica vânzării unor alimente direct de către gospodari, în mod special vara. Aceștia scot în fața porților legume, fructe, dar și ouă, lapte sau brânzeturi pe care le țin la soare sau în temperaturi extrem de ridicate. Inutil să mai subliniez că ouăle se alterează rapid la căldură, iar consumul de ouă vechi, expirate, poate genera toxiinfecții alimentare grave, mortale chiar. Verificați data la care sunt produse alimentele în general și fiți foarte atenți la cele care ar trebui să beneficieze de condiții de fabricație controlate strict din punct de vedere sanitar, cum este și cazul ouălor– conchide aceasta.
Același lucru îl susțin și specialiștii de la Ferma Aviputna Golești: ”Pentru noi, ca operatori în industria ouălor de consum, calitatea și prospețimea sunt standarde absolute, obligatorii. De la recoltare, sortare și până la ambalare și livrare produsele noastre sunt permanent monitorizate de către personalul special dedicat. Ne asigurăm că sunt respectate regulile de igienă și practicile de lucru, astfel încât ouăle produse de către Aviputna Golești să fie achiziționate de către cumpărător cu certitudinea prospețimii și a calității.”
Prin urmare, evitați expunerea la alimente expirate, controlând data de fabricație și data expirării.
Articol scris de Adriana Caranfil
Sursa foto: Aviputna