Tu cunoști adevărata semnificație a codurilor de pe ouă?

Banner Film Experience

codurile-de-pe-ouaDupă ce am aflat de la doctorul Ștefan Balaban  câte ouă este ideal să mâncăm din articolul ”Știi câte ouă trebuie să consumi pe săptămână?”,  ce poate fi citit aici, dar și cum trebuie păstrat cel mai popular aliment de pe planetă pentru a se evita contaminarea, astăzi vom afla cum să descifrăm corect codurile cu care sunt ștampilate.

În acest scop l-am intervievat pe dr. Ștefan Balaban, manager general al uneia dintre cele mai importante ferme de creștere a găinilor din țară, Aviputna Golești:

Am urmărit la televizor persoane neavizate,  dar cu putere de influențare socială, care-și dau cu părerea despre semnificația codurilor înscrise pe ou,  fără să știe cu adevărat cum sunt fabricate acestea, riscând în acest fel să îndrume consumatorii greșit.

Cifrele înscrise pe ou indică modul în care a fost obținut. Iată semnificațiile:

  • cifra 0 – ouăle sunt provenite de la găini crescute în sistem ecologic. Pe ambalaj trebuie să fie prezentă sigla agriculturii ecologice. Menționez faptul că pentru a obține un astfel de ou, găinile ar trebui să crească în aer liber și să fie hrănite complet ecologic, departe de orice sursă de poluare.

Atenționez că acest deziderat este foarte greu de atins, de aceea ouăle 100% ecologice sunt, de fapt, foarte puține! Recomand examinarea atentă a etichetelor de pe cofraje în scopul de a identifica semnele distinctive. Nu înseamnă obligatoriu că dacă găina este crescută la țară oul va fi neapărat ecologic! Dacă se dorește achiziționarea acestuia de la țărani trebuie să aveți siguranța că depozitarea a fost corespunzătoare, la temperatură adecvată și că nu s-a depășit termenul de valabilitate specific acestui produs.

Nu trebuie să uităm că cea mai periculoasă consecință a consumării unui ou contaminat o reprezintă infectarea cu bacteria Salmonella, care poate duce chiar până la deces în cazul copiilor mici sau al persoanelor cu un sistem imunitar deficient. Ca doctor, sfătuiesc să se ia în serios îndepărtarea oricărui risc, mai ales că nu de puține ori au existat victime inocente ale consumului de alimente contaminate și să se verifice strict sursa de proveniență;

  • cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute la sol și care se deplasează și în aer liber;
  • cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale care permit deplasarea acestora. Acest tip de ouă sunt obținute în conformitate cu normele Uniunii Europene în baterii moderne numite voliere, unde găinile sunt crescute fără stres, având spațiu suficient pentru mobilitate și un tonus corespunzător acestui beneficiu.
  • cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.

Pentru cei care se întreabă ce semnificație au literele de pe ou, trebuie spus că acestea semnifică țara de origine și județul din care provin acestea.

În ceea ce privește ferma noastră – precizează directorul general al Aviputna – care produce oul ”Din Ogradă” certificat ca fiind cel mai gustos din Europa, aceasta folosește cea mai modernă tehnologie din Uniunea Europeană și produce ouă de tip 2, cu o valoare biologică și nutrițională deosebită.  Acest lucru se datorează tehnologiei de creștere la sol, găinile fiind hrănite natural și având posibilitatea de deplasare dintr-un loc în altul, la fel ca în ograda oricărui țăran.

Aviputna Golești este prima fermă de găini cu capital integral privat din țară, aflându-se încă de la deschidere în 1991, în top 5 ferme avicole din țară în ceea ce privește producția de ouă.

Articol scris de Iuliana Zamfir

 

 

 

 

 

 

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

1 Response

  1. Bogzoiu Daniela says:

    Am tot auzit de cifrele de pe ouă dar articolul acesta este foarte explicit, in sfarsit am inteles si eu semnificația lor. E greu pentru noi sa ne orientăm fara explicații clare, ca mama imi doresc sa-i ofer copilului meu o mancare de calitate si ouăle nu trebuie sa lipseasca din alimentatia sa. O sa fiu mult mai atenta pe viitor la alegerea oualelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × two =