Colesterolul, o minciună cât planeta! Vezi ce se ascunde în spatele acestui mit

Banner Film Experience

colesterolulBolile coronariene și afecțiunile cerebrovasculare se află în topul cauzelor de deces la nivel mondial.

Incriminat este inamicul public numărul unu: colesterolul!

Dar este colesterolul cu adevărat vinovat pentru bolile moderne?

Am adresat această întrebare către două personalități diferite: inginer chimist, Ștefan Manea și doctor Ștefan Balaban. Iată ce ne-au răspuns:

Atrag atenția populației că poate nu există nici un mit care să fi alimentat mai mult panica generală și să fi băgat mai mulți bani în buzunarele unor șmecheri, decât cel referitor la colesterol.

Cu un marketing bine pus la punct, s-a băgat în capul oamenilor ideea că deja ești candidat la infarct sau accident vascular dacă ai un colesterol mai mare de 180-200 mg%!

Planul pus la punct de către magnații mondiali ai industriei farmaceutice și-a arătat roadele – atenționează omul în viață cu cele mai multe invenții în domeniul produselor de sănătate, cercetător Ștefan Manea.

Printr-o presiune mediatică insistentă și continuă, milioane de oameni au devenit brusc bolnavi. Asta pentru că cineva a hotărât să scadă limita de risc la niște parametri imposibili. Valorile considerate ’’normale’’ ale colesterolului s-au tot micșorat și de la 260-280 mg%, cum era înainte de asaltul industriei farmaceutice, s-a ajuns la anomalia ca omul sănătos să fie considerat pacient și să i se administreze medicație de sinteză pentru un colesterol mai mare de 240!

În ultimele 3 decenii industria farmaceutică a făcut miliarde de dolari exploatând teama oamenilor de a nu muri subit din cauza imaginilor apocaliptice sugerate de un colesterol crescut. Cum te duci la doctor, cum îți propune imediat să treci pe statine. Și știți de ce? Pentru că acest tip de tratament se ia toata viața, deci odată ce devii pacient, industria farmaceutică câștigă lunar, pentru tot restul vieții tale, de pe urma acestei încadrări!

Ceea ce omul obișnuit nu știe, este faptul că atunci când ia statine colesterolul scade într-adevăr,  dar efectele secundare generează alte probleme, de la alterări ale memoriei până la diabet și de la dureri de cap până la somnolență perpetuă.

La rândul său, doctorul Ștefan Balaban face câteva aprecieri:

Colesterolul este un fel de sperietoare agitată de oricine are un interes în această direcție. Oul este alimentul care a fost pus cel mai mult în legătură cu creșterea colesterolului, substanța de importanță majoră în organism, care a predispus la nașterea a numeroase mituri.

Din fericire lumea este din ce în ce mai inteligentă și mai informată în ziua de astăzi și mulți oameni refuză să se lase influențați.  Cu ajutorul internetului, oricine este interesat de sănătatea sa și a copiilor săi își poate face propria muncă de documentare. Oamenii nu mai pot fi mințiți decât dacă vor să se lase mințiți, iar colesterolul este una dintre acele povești de groază care bine mânuite, reușesc să genereze suficientă anxietate încât opțiunea pentru medicația de sinteză să pară cea mai convenabilă.

Pacientului cu un colesterol considerat mărit i se cere să scoată ouăle din dietă. Ceea ce este adevărat în toată acesta poveste este faptul că oul are într-adevăr colesterol, dar molecula din ou nu este similară cu cea din organism. Mai mult de atât: în gălbenuș se găsesc rezerve importante de lecitină care previn depunerea ateroamelor pe vasele sanguine. Lecitina are rol major în dinamica celulei nervoase și a tuturor proceselor care se desfășoară în creier, deci ouăle pot avea partea lor de contribuție la scăderea colesterolului.  La ora actuală este de neconceput să scoți ouăle din alimentație, având în vedere câte proprietăți nutritive, biologice și de construcție au! a conchis interlocutorul nostru.

Află câte ouă este sănătos să mănânci din articolul Știi câte ouă trebuie să consumi pe săptamână?  și în ce momente ale zilei, din articolul Mănâncă ouăle ca un deștept. 

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

30 Responses

  1. ela says:

    Ati uitat sa faceti precizarea ca Stefan Balaban este medic veterinar si este implicat la o ferma de gaini. Deci ouale ouale pot fi consumate fara grija😂

  2. Melania says:

    Rectific-Sinvastatin de 20 mg.

  3. Melania says:

    În concluzie este rău că luăm Siastatin? Îmi recomandați un înlcuitor?

  4. paul says:

    Nu stiu ce sa zic dar daca e vorba de tensiune ar fi bine sa iti iei medicamentele. Mama mea a luat medicamentele doar cand isi verifica tensiunea si doar daca era mare , si eu sunt contra medicamentelor sunt toxice , a incercat si ceaiuri da a ajuns de 2 ori la urgente cu tensiune peste 350 si cu hemoragie . Probabil daca ai o vointa mai puternica cu regimul si ceaiurile ar fi mult mai bine dar daca ai o tensiune care creste dintr o data si scade dintr o data trebuie avut grija , multa sanatate!.

  5. Dorin Braneanu says:

    Marinela, faci insulina?

  6. Voichita says:

    Dragilor colesterolul meu oscileaza intre 210-230. Cel asa zis ‘bun’ e urias. Cu toate astea artera abdiminala are deja midificari minimale sclerotice. Asa ca fiti atenti si ponderati cind lati o decizie… Personal eu am hotarit sa-l scad sub 210 prin adaugarea de fibre la meniul zilnic si practicarea de sport de 3 ori oe saptamina.

  7. Daiana says:

    Orice medicament are indicații și contraindicații. Medicamentele ptr hipertensiune Îți cresc trigliceridele care sunt mai rele decât colesterolul. Dar și ptr ele limita a scăzut ,era 200 acum ai ficat gras de la 150 . Colesterolul era f bun la 240 ,acum 180. Glicemia era superba la 120 acum 100,110. Mănânci cu 24 ore înainte de recoltare ceva dulce,ceva gras ,te-ai ars, ies mărite toate și urgent la tratament. Și la tensiune ,înainte era f bine 13 ,14,15/ 9 ,acum e mare ,tratament intens ,scade pulsul,faci bradicardie ,reții grăsimile ,etc. De multe ori la doctor datorita așteptării stresului ca dacă ai tensiune ,de la 130 Îți creste la 170 si gata ești hipertensiv . Trăim o epoca a medicamentelor de sinteza ,la 70 de ani vrem sa fim ca la 7 ani ,ne străduim sa fim slabi ,ridatI, stăm în blocuri ,mâncăm din ambalaje colorate, in magazine luminate feeric , este ca în Vest . Suntem mulțumiți . Sănătate la toată lumea.

  8. dana says:

    Destul de interesant articolul. Totusi, atat timp cat dl. Doctor Stefan Balaban este de fapt medic veterinar care a fondat ferma Aviputna care ocupa cu cresterea gainilor, pare a fi un conflict de interese. Cu alte cuvinte, este normal sa isi sustina marfa pe care o produce, fiindca trebuie sa o vanda. Nu combat articolul, dar ar trebui vazute si alte opinii fiindca niciodata adevarul despre ceva nu este detinut de o singura parte.

  9. Florin says:

    Si ce ne ati recomanda, din produsele Hofigal, ca să reducem riscul cardiovasculare? Ca până la sfarsit acesta este un articol cu interes….

    • Aquiahora says:

      Mulțumim de întrebare. Se recomandă HofLipomin și Omega 3 și 6 Vegetal în cure de 3 luni, pauză o lună și apoi iar trei luni.

  10. Mariana dinca says:

    Bravo,ati pus punctul pe …i…si bunica mea de la tara e la fel are 90 de ani

  11. ghelbere elena says:

    Din cauza colesterolului marit, nu foarte tare eu consum foarte rar oua, si acum aflu ca e bine sa mananc oua. Pe cine sa mai cred?

  12. romila mariana says:

    Si eu am luat tratament pt colesterol tot anul 2015 am facut analizele de doua ori pe an in luna in care am facut analiza si eram sub tratament a scazut de la 400la 280 tinand cont ca eu am un colesterol genetic,iar in luna cand nu am luat tratament si am facut analizele a crescut inapoi la400,sant perfect sanatoasa insa ma gandesc daca sa mai iau tratament in situatia in care mama mea are 85 de ani si nu a luat nici un tratament pt colesterol si noi toti o mostenim pe ea.

  13. Roxana says:

    Mama mea a facut accident vascular datorita colesterolului urias,mereu manca grasimi si incet incet arterele s-au subtiat datorita depunerilor de grasime pe margine,am vazut asta cu ochii mei facand Dopplerul.Abea mai avea loc sangele sa circule.Deci in cazul nostru nu e minciuna.Companiile farmaceutice au insa grija sa exagereze si asta sperie partea poplatiei care e preocupata exagerat de sanatatea proprie si e targetul perfect pt a le cumpara produsele,noi cei isteti ne-am dat seama de asta…Cat despre hulitul ou,consumat moale(fiert 3 min) este chiar recomandat fiecaruia,insa e dreptul personal de a-l consuma sa nu,ca si multe alte produse.Orice exces e nesanatos doar,nu?

  14. nicu says:

    Nu exista colesterol rau. Colesterolul este produs în organism, în principal de către ficat – colesterolul endogen (organismul poate produce tot colesterolul de care are nevoie). Creşterea nivelului de colesterol din sânge poate fi cauzată de problemele de sănătate moştenite sau de alimentaţia toxica, bazată pe grăsimi trans, hidrogenate, tip margarine, provenite din produsele de tip fast-food, mezeluri, bauturi carbogazoase, bauturi alcoolice din comert si contrafacute, medicamente de sinteza, mediul de lucru toxic, poluare, etc. Unele alimente, cum ar fi ouăle, ficatul şi crustaceele conţin colesterol, dar acesta nu afectează în mod semnificativ cantitatea de grăsimi din sânge. Puteţi consuma alimente organice, care conţin colesterol, ca parte a unei diete sănătoase şi variate. Colesterolul nu este un produs de catabolism care trebuie eliminat de organism ca deseu toxic, precum urina. Organismul detine un mecanism automat, uluitor de performant, prin care compenseaza optim necesarul de colesterol pentru mentinerea functiilor la parametrii viabili. 80% din celule sunt produse din colesterol. Numai colesterolul poate genera si reconstrui intr-un timp foarte scurt celule foarte sanatoase. Valorile cantitative ale diferitelor tipuri de colesterol variaza in functie de necesitatile plastice normale ale organismului, dar si in functie de gravitatea afectarii diverselor structuri si a patului vascular de catre toxinele vietii moderne, toxine care circula, in fiecare clipa, cu efect devastator prin celulele noastre dar si prin arterele si venele prin care curge sangele nostru. Colesterolul indeplineste pentru sistemul vascular, plastic vorbind, rolul de “alifie” care favorizeaza detoxifierea si cicatrizarea mucoasei vaselor de sange, inflamata si lezata de toxine. Valorile mixului de tipuri de colesterol sunt reglate automat de organism. Cum putem crede ca organismul uman poseda capacitatea uimitoare de a produce aceasta minune numita colesterol dar nu poseda mecanisme, la fel de uluitoare, de a-l administra in doze adaptate necesitatilor sale?

  15. Petre Ion says:

    Este mai mult decât evident pentru orice om cu bun simt ca singurele produse lactate bune pentru sanatate sînt cele cât se poate de proaspete si de neprelucrate, obtinute de la vite sanatoase, care au pascut pe pajisti si au fost alimentate cu nutret, iar nu de la vite chinuite, înghesuite în boxe, la lumina artificiala si înfundate cu hormoni de crestere si cu antibiotice si furajate cu amestecuri incerte, precum cele din fermele care sînt conforme cu „normele UE“.  
    Totusi, prin nesfârsita repetare si mistificare pe toate canalele mass-media, reclama a ajuns sa anihileze gândirea independenta a multora, astfel ca destui oameni se lasa gânditi si sînt în stare sa manânce foarte linistiti amestecuri chimice industriale numite impropriu brânza (un cauciuc sarat cu mult cheag sau cocteiluri de saruri de topire si alte chimicale), iaurt (în a carui reteta sînt prezenti laptele praf sau laptele pasteurizat cu amestec de E-uri) etc. Toti cetatenii sînt cumplit de speriati de microbi si de virusi închipuiti precum cel al gripei aviare, dar mai nimeni nu este îngrijorat de nocivitatea tratamentelor termice sau cu radiatii, de prelucrarile tehnologice care compromit în mare masura calitatile laptelui brut sau de aditivii chimici toxici.  
    În acest timp, pietele sînt închise rând pe rând, iar producatori (numiti acum, cu un termen de-a dreptul batjocoritor, fermieri), urâti de moarte de agentii globalizarii, sînt pe toate caile ruinati si împiedicati sa îsi distribuie produsele lactate si brânzeturile proaspete si de calitate, preparate în casa, fara atâtea chimicale si procese tehnologice mirobolante. 

  16. Adi says:

    nu sunt noutati, dar la cat ipohondri avem ne merita soarta.
    mai scrieti si ca lipsa colesterolului tampeste, la propriu, pentru ca va mor neuronii.
    singurele alimente care trebuie evitate sunt cacaturile supraprocesate din comert, care de fapt de aia au si fost create, pentru a va “creste” colesterolul ca sa luati medicamente. mana in mana industria alimentara cu cea farmaceutica.
    bunicamea are 97 de ani, si acum mananca ochiuri si omleta, cartofii ii prejeste in untura, carnea de porc o tine afumata sau in butoi cu untura. Nu a mancat in viata ei salam si produse de patiserie din comert. Ia lapte de la tarani, isi face singura unt si smantana din el. Oua de la gaini proprii, crescute cu porumb. Carne de la porcul propriu, crescut cu porumb. Nu stie ce e ala zahar, indulceste doar cu miere. Paine isi face singura foarte rar, in rest mamaliga. Nu mananca fructe turcesti injectate ci doar mere, pere si prune din gradina. Rosii si zarzavaturi la fel. Bors si zeama de varza. Sa va mai zic? Repet, are 97 de ani, coase si citeste fara ochelari, merge fara baston, iese din casa si sparge lemne, deci despre ce vorbim aici?

  17. gabi says:

    …nu numai ouale sant incriminate,si laptele ,untul,…..tot ce-i tine pe tarani pana la varste inaintate….

  18. Matei Paula says:

    Eram si sunt convinsa de tot ce se spune in articol…M-am opus recomandarilor insistente ale medicului de familie de a lua STATINE…Este stiut ca HDL-colesterol(bun) confera elasticitatea vaselor samgvine…Attunci de ce sa-l scadem ?! Evident e vorba de profiturile de miliarde de dolari ptr. producatorii de medicamente…

  19. Marinela says:

    Este adevarat ca suplimentele alimentare pe care le ”ridica in slavi” prin publicitate nu te ajuta cu nimic. Eu sunt bolava de diabet si daca nu consumam ceaiuri din plante culese de mine (urzica, maciese, soc etc…. ) si daca a-asi fi tinut regimul dat de doctor in care nu aveam voie sa mananc mai nimic acum eram in lumea celor drepti Aveti grija si iubiti-va organismul si respectati-l

  20. Rosu Ion says:

    Eu cred ca si la diabet s-a redus pragul critic din aceleasi motive ca la colesterol.

  21. Mihai says:

    Maine ma duc sa-mi impusc medicul de familie in cap!

    • valentin says:

      Nu vrei sa-ti dau si adresa medicului meu ?

    • ella ella says:

      Multumesc mai Mihai ca m-ai facut sa rad.Chiar aveam nevoie.De multi ani folosesc produse Fares,si eu si mama care are diabet,si sa stiti ca nu m-au dezamagit

    • GIba Cristiana says:

      E de ajuns sa nu mai luati medicamentele astea…eu i-am dat mamei mele doar 2 zile si m-am speriat de cat de rau s-a simtit…le-am intrerupt

  22. Carmen says:

    Industria farmaceutica saboteaza si domeniul cercetării remediilor celei mai grave boli cancerul

  23. (puiu) barbalata mirela says:

    Ooooo, dar asta se stia de mult timp. Nu ma mira. Nu doar cu colesterolul se intampla asta. Cu multe altele. Sa luam exemplu anumite medicamente.
    Acum putem sa ne informam, sa disecam informatia. De noi depinde.

  24. Renata says:

    Foarte bine punctat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 1 =