Daniela Ducato a fost numită cea mai inovativă femeie de afaceri din Italia.
Acum are 58 de ani, a început târziu ceea ce urma să devină o mare aventură de succes, trebuia să-și inventeze o activitate, nu reușea s-o scoată la capăt în mica localitate din Sardinia în care trăia.
Și s-a apucat de resturile de lână, de firele scurte care rămân de la tunsul oilor, deșeuri cu care nimeni nu știa ce să facă. A știut ea. Le-a adunat de pe la toți păstorii din zonă și le-a transformat în material izolant pentru industria de construcții.
Se folosește o mașină asemănătoare celor de cardat care desface ghemotoacele în timp ce lâna se spală și se curăță de impurități, apoi totul devine ca un fel de păturică numai bună pentru izolații.
Daniela nu s-a oprit aici, una dintre marile probleme actuale este imposibilitatea de a stoca sau distruge tot gunoiul pe care îl produce omenirea. Și în acest gunoi a găsit idei pentru reciclare. A pus la punct tehnologii pentru reciclarea a peste 200 de resturi și a reușit să realizeze 24 de produse noi, majoritatea folosite în industria de construcții.
Cojile de roșii rămase în fabrici după producția de bulion, resturile de ciorchini de struguri rămași după mustuire, toate resturile vegetale sunt transformate în plăci pentru izolare și nu numai.
Dopurile de la sticle se transformă în… orice dorește pentru că la început se fărâmițează mărunt, apoi se formează un fel de pastă care devine tălpi pentru pantofi sau suporturi pentru pahare.
Ea ne reînvață că nimic din ceea ce e organic nu se aruncă!
Daniela Ducato a fondat Edizero Architecture for Peace și, la Forumul mondial al Economiei a fost printre primele zece excelențe în câmpul biotehnologiei. Sediul societății sale este la Gaspini, în sud-vestul Sardiniei, o zonă atât de săracă încât localnicii nu au nici drumuri, și le fac singuri acum. Dar condițiile din zonă nu au speriat-o pe Daniela, dimpotrivă, și-a spus că trebuie să facă ceva pentru ea și ceilalți.
Și a făcut.
Mărturisește că a învățat mult de la copii, de la nepoții ei, de la felul în care privesc ei lumea. Spune că e important să privești liniștit în jur și să-ți imaginezi ce ai putea să faci cu ceea ce ai.
Avem multe de învățat din povestea ei!
Articol scris de Liliana Angheluță