”Programele de recuperare sunt programe de terapie și educație create special pentru a crește calitatea vieții pacienților cu diferite patologii.
Mă întrebați care este obiectivul central al recuperării? Să ajute pacientul să-și recâștige forma fizică avută anterior bolii, să prevină decondiționarea fizică, dar mai ales agravarea afecțiunii! – afirmă interlocutoarea noastră, conferențiar universitar doctor Gilda Mologhianu, aflată în fruntea secției de recuperare medicală a Neolife, subliniind faptul că această disciplină are aplicații în numeroase domenii medicale, cum ar fi ortopedie-traumatologie, neurologie, stări pre-operatorii și post-operatorii, medicină sportivă, pediatrie, geriatrie, reumatologie si chiar oncologie.
Articolul de astăzi este dedicat importanței recuperării medicale și este realizat cu echipa de profil a Neolife.
Mă bucură interesul studenților pentru această disciplină!
”Recuperarea medicală este o disciplină holistică și presupune o abordare multidisciplinară, afirmă conferentiar doctor Gilda Mologhianu în debutul interviului nostru. Diagnosticul clinic se stabilește de către specialist, iar medicul de recuperare evalueaza pacientul si stabilește diagnosticul funcțional alcatuind apoi, programul personalizat de recuperare. Pacienții noștri sunt cei cu dizabilități care au o incapacitate sau o disfuncție ce poate fi definitivă sau temporară. Rolul nostru ca terapeuți este să ameliorăm și acolo unde este posibil să vindecăm! – explică domnia-sa și adaugă: Recuperarea medicală este mai mult decât necesară în condițiile vieții moderne de astăzi, de aceea mă bucură și sunt încântată să constat interesul studenților dela balneofiziokinetoterapie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila unde predau cursuri, pentru această disciplină complexă cu atât de multe aplicații practice!
Cine poate beneficia de recuperare medicală? Ce afecțiuni sunt vizate?
”La secția de recuperare medicală Neolife vin foarte mulți pacienți. Indiferent de vârstă, orice persoană poate beneficia de pe urma recuperării medicale, aceasta fiind eficientă în afecțiuni diverse mai severe sau mai putin severe cum ar fi statusuri postentorse, luxații, fracturi, leziuni de ligamente, tendoane sau mușchi, intervenții chirurgicale ortopedice sau de neurochirurgie, afecțiuni ale aparatului locomotor și lista poate continua.
Indiferent de condiția medicală a pacientului, trebuie subliniat faptul că acesta trebuie să fie conștient că reușita programului de recuperare depinde în totalitate de atitudinea sa. Cu cât va respecta mai in detaliu indicațiile din program, cu atât acesta își va atinge scopul – pledează conf. univ.dr. G. Mologhianu.
Recuperarea medicală trebuie începută imediat ce apare o problemă
medicală specifică?
Pentru a înregista un succes, așa ar fi ideal. Dar sunt situații și situații. De exemplu, în cazul AVC-urilor care se soldează cu hemipareze sau hemiplegie – acestea fiind deficite motorii pe jumătate de corp – recuperarea se începe când pacientul este stabil neurologic. În cazul AVC-urilor, ideală este recuperarea precoce, ținându-se bineînțeles cont de gravitatea sechelelor și numai la indicația specialistului neurolog, mai întâi într-un centru specializat cu internare, după care pacientul se poate adresa unui centru de recuperare ambulatoriu.
În cât timp se poate obține recuperarea capacităților anterioare?
În cazuri ca cele amintite mai sus, fiind situații speciale, recuperarea poate dura ani de zile. Dar dacă vorbim în general, recuperarea este variabilă și depinde de condiția medicală a fiecărei persoane în parte. La pacienții cu pareze, paralizii, stări posttraumatice, fracturi, imobilizări în aparate gipsate este nevoie uneori de câteva luni. În afecțiunile mai comune, chiar și după câteva zile sau o săptămână, mai mult sau mai puțin în funcție de starea cu care a venit pacientul, se obțin mult așteptatele ameliorări!
Care este afecțiunea cu cea mai mare răspândire în rândul pacienților care vin la recuperare?
La Neolife ni se adresează pacienți cu afecțiuni diverse. Cele mai frecvente sunt produse în cadrul activităților domestice sau a celor realizate în poziții vicioase – cum ar fi lucratul la calculator/birou foarte multe ore pe zi. De asemenea, artrozele, indiferent de localizare au un grad mare de adresabilitate.
În ce constă programul de recuperare medicală?
Un program de recuperare are mai multe componente: kinetoterapie, ședințe de electroterapie, termoterapie, laser de joasa putere, masaj, terapie manuala. Uneori adoptarea unei anumite diete, schimbări în stilul de viață, intervenția psihologului sunt nu numai necesare, ci și benefice. Atât electroterapia, termoterapia cât și masajul sunt extrem de importante, dar aș dori să subliniez rolul kinetoterapiei în recuperare. De fapt, aceasta este „terapie prin mișcare” și urmărește restabilirea capacităților motrice ale unei persoane. Elementul de bază utilizat în kinetoterapie este exercițiul fizic terapeutic anume conceput conform unor obiective stabilite in urma evaluarii funcționale de către echipa de recuperare medicală, pentru a crește capacitatea de mișcare, a reface funcțiile diminuate și a realiza readaptarea funcțională!
Cât durează un program de recuperare? Se poate veni cu bilet de la medicul de familie?
La Neolife pacienții pot beneficia de două cure de recuperare medicală pe an a câte 10 ședințe, cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la alt specialist. Avem pacienți care reușesc să se întrețină foarte bine, urmând regulat programele de recuperare” – conchide interlocutoarea noastră.
Din echipa condusă de conf. univ. dr Gilda Mologhianu face parte și fizioterapeutul Ionelia Stoica. Aceasta ne explică: ”Din ce în ce scade vârsta celor care vin la secția noastră. Motivul este reprezentat de lipsa de mișcare în general.
Mulți tineri resimt dureri cervicale, de spate, toracale și lombare din pricina poziției vicioase, a lucratului la birou ore în șir, căratul rucsacului doar pe un umăr, condusul sau chiar mersul incorect. Fizioterapia prin intermediul aparatelor specializate – ultrasunete, unde scurte, laser, magnetodiaflux, drenaj limfatic, curenți diadinamici, Trabert, tens, exponențiali, rectangulari, interferențiali, galvanici – este una dintre verigile care conduc la reușita programului de recuperare, la ameliorare și vindecare.”
”În timp ce electroterapia se practică exclusiv în prezența aparatelor, exercițiile de kinetoterapie, odata învățate corect, pot fi executate de pacient și acasă, zilnic, cu minimum de mijloace! Împlinirea noastră profesională vine atunci când pacienții, în maxim o săptămână de recuperare sau două, cel mai adesea după 3-5 zile, ne spun că se simt mult mai bine!” – ne explică și Victor Aldea kinetoterapeut în cadrul secției de recuperare medicală de la Neolife.
Programul de recuperare medicală este completat de masajul terapeutic. Daniel Pintilei, maseur subliniază că ”masajul terapeutic, medical – fie de tip somatic, de drenaj limfatic sau reflexogen – alină durerea, relaxează musculatura, activează circulația – contribuind cu succes la procesul general de recuperare.”
Director medical Cristina Berteanu, despre Neolife
Neolife s-a impus ca lider în piața serviciilor medicale din România pe segmentul de diagnostic și tratament oncologic. Iată ce ne-a declarat doctor în medicină Cristina Berteanu, directorul medical al Neolife: ”Prin personalul de calitate, infrastructura modernă, tehnologia de ultimă generație și serviciile centrate pe respectarea nevoilor pacientului, Neolife s-a concentrat pe furnizarea unor servicii medicale de înaltă calitate!
În acest scop s-au făcut investiții substanțiale în tehnici inovatoare de diagnostic și tratament și s-au depus eforturi pentru îmbunătățirea continuă a infrastructurii medicale existente. De asemenea, dezvoltarea echipei de asistență medicală a fost o preocupare centrală.
Suntem fericiți că primului centru medical Neolife România, i s-au alăturat cele de la Iași, Brașov și în curând un nou centru medical în cadrul ecosistemului Enayati Medical Center. Îi așteptăm cu drag pe pacienții noștri!”
Articol realizat de Adriana Caranfil