Aşa spunea bunica după masa de prânz, după ce spăla şi punea la loc farfuriile, scutura faţa de masă, se mai învârtea un pic şi spunea că se duce în camera ei, că are întâlnire cu Sfânta Lene şi Cuviosul Somn.
Zâmbeam cu toţii şi plecam şi noi să ne odihnim o jumătate de oră.
Dar de ce ni se face somn după ce mâncăm?
Suntem plini de energie înainte de masă şi, brusc, ne pleoştim. Se numeşte somnolenţă postprandială şi are legătură cu nivelul glicemiei. Practic, tot organismul se concentrează pe digestie, încep transformările, se eliberează insulină, se formează triptofanul, o substanţă care ajunge la creier şi ajută la formarea serotoninei, aceeaşi care ne ajută seara să dormim.
Pe de altă parte, toate organele interne lucrează pentru a completa digestia, ficatul, stomacul, intestinul, vor primi mai mult sânge ca suport al activităţii lor.
Consecinţa e că rămâne mai puţin vascularizat creierul, instalându-se acea stare de oboseală.
Dacă suntem acasă, problema poate fi rezolvată uşor, e suficient să ne odihnim o jumătate de oră, aşa zisa siestă ne ajută să trecem peste acest moment al zilei. Este ceea ce se cheamă somn de frumusețe și este minunat dacă stilul tău de viață îți permite să tragi un pui de somn după masa de prânz.
Dar dacă suntem la locul de muncă şi avem multe treburi de făcut, dacă trebuie să fim concentraţi şi să nu greşim socotelile sau să nu adormim la ședința în care se anlizează rezultatele echipei pe săptămâna trecută? Dacă suntem la serviciu soluţia e să luăm o gustare fără prea multe calorii şi fără alimente care conţin zaharuri.
Ce este indicat să mănânci la prânz dacă esti la serviciu?
Sunt indicate salatele de orice tip, însoţite de o felie de pâine integrală, trebuie să evitaţi grăsimile, cartofii prăjiţi sau alte produse de fast food şi să încercaţi să consumaţi mai multe verdeţuri şi legume.
Pentru a da organismului şi proteine puteţi alege ton, ouă proaspete, brânză tofu sau brânză de vaci.
Este extrem de important să vă analizaţi modul în care vă hrăniţi în timpul zilei şi să nu săriţi peste micul dejun.
Un mic dejun consistent, care conţine lapte, brânzeturi, marmeladă, un pic de unt şi miere, vă vor asigura energia necesară care să vă permită a consuma un prânz mai uşor.
Pentru că sfânta lene şi cuviosul somn ne pot fi prieteni dar ne pot crea şi neplăceri în zilele cu activitate intensă.
Articol scris de Iuliana Zamfir