Ați auzit de pasta japoneză Shirataki?
Este puțin calorică – doar 10 calorii la suta de grame, nu are gluten și este recomandată celor care vor să slăbească și persoanelor care suferă de celiachie și diabet.
Realizată în formă de noodles, adică un fel de spaghete foarte subțiri, shirataki se obține din rădăcina de konjak, o plantă asiatică utilizată în gastronomia orientală. Produsul se numește ”shirataki” pentru că amintește de forma sa, în traducere înseamnând „cascadă albă”.
Cu un conținut scăzut de carbohidrați, aceste paste sunt formate din apă și glucoman obținut din rădăcina de konjak, sunt bogate în aminoacizi, în fibre și în săruri minerale precum fierul, calciu, fosfor și zinc.
Fiind bogată în fibre, shirataki ajută la menținerea unui nivel scăzut al colesterolului și este de real folos celor care suferă de intestin leneș.
În ultimul timp se găsește din ce în ce mai mult pe rafturile magazinelor, în Europa se vând doar paste din această făină, care se găsesc în zona dedicată alimentelor biologice, dar în Orient se fabrică și comercializează și biscuiți.
Cum se gătește Shirataki?
La fel ca orice altă pastă produsă din făină de grâu. Având în vedere că este puțin calorică, ar trebui condimentată mai bine, eventual adăugați dovleci tăiați mărunt și căliți în prealabil în tigaie, sau orice altceva vă este pe plac, astfel încât să aveți în farfurie și puțină energie.
Pastele se pot găsi proaspete, închise în punguțe care conțin apă, în acest caz trebuie doar să le clătiți, să le încălziți și să le condimentați. Nu necesită fierbere, ele vor fi puse în apă pentru hidratare, apoi se vor sălta în tigaie împreună cu condimentele.
Nu este indicat să fie consumate în exces, pot provoca diaree sau alte probleme intestinale. Dar dacă periodic serviți o porție de shirataki, veți ști că în acea zi ați consumat puține calorii spre deloc.
Articol scris de Iuliana Zamfir