Află câştigătorii premiului Nobel pe 2015

Banner Film Experience

castigatorii nobel 2015850.000 euro vor primi câștigătorii fiecărei categorii, exact așa cum a dorit Alfred Nobel.

Premiul se decernează încă din 1901 și merge la cele mai mari personalități  din medicină, chimie, fizică, literatură, pace sau diplomaţie, economie.       

Iată câştigătorii acestui an:

  • Medicină – Youyou Tu din China – pentru descoperirea unei terapii eficiente în lupta contra malariei; ceilalţi doi câştigători ai acestui premiu sunt William C. Campbell din Irlanda şi Satoshi Omura din Japonia care au lucrat asupra unei terapii împotriva infecţiilor determinate de viermii cilindrici.
  • Fizică – Arthur McDonald şi Takaaki Kajita pentru studiul care a permis stabilirea masei părţilor suatomice elementare.
  • Chimie – Sancar, Modrich şi Lindahl au fost premiaţi pentru studiile în legătură cu mecanismele celulare de reconstruire ADN.
  • Literatură – scriitoarea şi jurnalista din Bielorusia Svetlana Alexievich pentru întreaga ei operă care denunţă probleme grave ale epocii în care trăim. Romanele ei vorbesc despre realitatea războiului din Afganistan, despre victimele de la Cernobâl şi despre căderea URSS care a declanşat un val de sinucideri. Este pentru prima dată când acest premiu este acordat unei personalităţi de factură jurnalistică, în același timp, premiul răsplătește pe toţi care-şi riscă viaţa pentru a transmite adevărul din zonele de conflict ale lumii.
  • Pace şi diplomaţie – Grupul pentru dialog Tunisia – pentru contribuţia sa în stabilirea unor relaţii democratice după revoluţie.
  • Economie – Angus Deaton – pentru studii asupra consumurilor şi a sărăciei.

Premiile vor fi înmânate la Stockholm şi Oslo pe 10 decembrie, zi când se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Articol scris de Raluca Nechita

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + twenty =