Familiile se grăbesc să cumpere gogoşari, ardei, vinete, se cumpără borcane, se pregăteşte amestecul cu oţet, se schimbă reţete care mai de care mai bune şi se burduşesc cămările.
Conservele pentru iarnă sunt mândria oricărei gospodine. Zacusca de vinete sau de ciuperci, ardei copţi, bulion, castraveţi la oţet etc. vor ajuta familiile să treacă mai uşor peste iarnă și să se bucure de gustul minunat al legumelor preparate după rețete tradiționale.
Știm că ai multe de făcut și timpul este scurt însă trebuie să fii conștient că procesul de sterilizare ca la carte a borcanelor este obligatoriu. În caz contrar, te poți trezi în mijlocul unui coșmar.
Ştii să recunoști infecția cu bacilul botulinic?
Botulismul este o toxiinfecţie alimentară gravă ce necesită spitalizarea. Vinovat se face bacilul botulinic, răspândit de animale, care găseşte gazdă bună tocmai pe fructe şi legume.
Boala se declanşează rapid şi se manifestă prin tulburări digestive – senzaţie de vomă, diaree, dureri de stomac şi ale sistemului nervos.
Dintr-o dată vederea se deteriorează, ochii au mişcări necontrolate, se dilată pupilele, pacientul nu mai reuşeşte să vorbească şi nici să înghită, are loc un fel de paralizie, de blocaj total, durerile de cap, setea puternică şi stările de ameţeală fiind alte semne ale bolii.
Aceasta poate fi tratată doar în spitalele de boli infecţioase. Trebuie reținut că în obţinerea unui rezultat pozitiv contează mult rapiditatea cu care bolnavul se prezintă în faţa doctorului.
Simptomele nu sunt de neglijat, nu consideraţi că trece totul de la sine!
Cum eviți contaminarea cu bacilul botulinic?
Pentru a evita aceste neplăceri, atenţie maximă la prepararea conservelor.
Iată ce trebuie să ai în vedere:
- legumele şi fructele trebuie să fie de calitate;
- spală-le foarte bine înainte de a le folosi, în mai multe ape. Nu știi unde au fost depozitate înainte de a fi aduse la piață.
- conservele la care se foloseşte doar ulei trebuie să fie sterilizate bine, la 100 grade, timp de 30 minute;
- conservele în oţet au un risc mai mic de a transmite botulismul, deoarece acidul acetic nu favorizează răspândirea bacililor;
- uscarea verdeţurilor pentru iarnă – pătrunjel, mărar etc. – presupune spălarea cu meticulozitate a frunzelelor, pentru a elimina orice posibilitate de contact cu acest duşman periculos.
Totul e să nu neglijăm importanţa unei bune conservări, să nu micşorăm timpul de sterilizare, să nu gândim : “ lasă că merge şi aşa!”. Într-un articol viitor vom reveni pe această temă pentru a descrie pe larg procesul sterilizării.
De asemenea, să nu uităm că sănătatea familiei noastre depinde de noi.
Articol scris de Mara Ivan / Sursa foto: alba24.ro