SĂNĂTATE

Zacusca, din delicatesă în coșmar

conserve pentru iarna
Comments (3)
  1. Multumim frumos ptr sfaturi!

  2. nicu says:

    Simptomele catalogate ca fiind de infectie cu bacilul botulinic, sunt, de fapt, simptome, clare, de otravire cu toxina botulinica, toxina produsa de bacilul botulinic in urma actiunii acestuia asupra alimentelor degradate in regim anaerob. Aceasta bacterie nu se multiplica in organism. Ea se afla peste tot in natura. Se multiplica in alimente degradate in conditii anaerobe si produce o toxina. Toxina botulinica este o neurotoxina de natura proteica, fiind o toxina de origine bacteriana, care actioneaza la nivel neuronal, prin blocarea impulsurilor transmise prin nervi de la creier la muschi. Este una dintre cele mai puternice substante cu caracter de otrava, cunoscute de om.
    Nimerind în condiţii anaerobe (fără aer) şi la o temperatură optimă +18, +37°C, sporii botulinici se transformă în formă vegetativă, care, la rândul său elimină o substanţă foarte otrăvitoare pentru organismul uman, numită exotoxină sau botulotoxină. Aceasta este cea mai puternică otravă din cele microbiene. Ea este termolabilă (adică sensibilă la temperaturi ridicate) şi se distruge la o temperatură de +90°C timp de 40 min., iar la +100°C – mai rapid (peste 10-15 min.). Condiţiile anaerobe prielnice pentru înmulţirea microbilor se pot crea, mai des, în conservele de fructe si legume dar si a produselor de carne, conservate impropriu în condiţii casnice, când se încalcă regulile de preparare, sterilizare şi păstrare a lor. Sursa de infecţie o constituie animalele domestice şi sălbatice, mai ales cele erbivore, însă pot fi şi cele cu sânge rece – peştii. Se mai poate molipsi de botulism si prin folosirea de conserve de roşii, vinete, ardei, cireşe, vişine, piersice, caise şi alte fructe şi legume, conservate în condiţii casnice, cu capace rasuflate si vechi. De asemenea, această maladie se mai poate dezvolta si după consumare în hrană a peştelui sub formă sărată, afumată ori conservată în condiţii casnice improprii(putrezire)şi a cărnii afumate, conservate ori a cârnaţului (salamului) preparate insuficient în condiţii casnice. E necesar de menţionat că produsele alimentare conservate, nu-şi schimbă gustul, culoarea şi mirosul sub acţiunea toxinei botulinice. Uneori, conservele, mai ales cele de carne, ce conţin această toxină se bombează. În cârnaţuri, cărnuri afumate si peşte, preparate în condiţii casnice, botulotoxina se poate acumula numai în locul unde microbul botulinic a nimerit mediul prielnic(putred) si s-a inmultit sub formă de focare, adica in acea portiune incorect si incomplet conservata. Din această cauză nu se îmbolnăvesc toţi acei care au consumat acelaşi produs, ci numai persoanele cărora le-a nimerit bucata infectată. In concluzie, daca bacilul botulinic nu beneficiaza de un mediu prielnic, adica alimente care sa se altereze intr-un mediu lipsit de oxigen, devenind, astfel, hrana sa, nici nu exista conditii prielnice ca el sa se inmulteasca si sa genereze cantitati mari de toxina botulinica. In esenta, bacilul botulinic este un agent sanitar, care descompune materii alterate anaerob.

  3. Elena Leonte says:

    Sa stiti ca mie tare frica imi este. Mai ales de cand am fetita.

Termeni și Condiții

Toate drepturile rezervate.
Este interzisă reproducerea integrală sau parțială a conținutului fără acordul AquiAhora, ...
mai multe ...

PARTENERII MEDIA

Politica privind Cookies

Aquiahora.ro foloseste atât cookie-uri proprii, cât şi de la terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate …
mai multe …