Astra – cel mai valoros muzeu din Ardeal – vezi galerie foto

Banner Film Experience

aqui-ahora-muzeul-astraDacă ţi se-ntâmplă să treci prin Sibiu sau dacă doreşti să-l vizitezi, nu trebuie să pierzi ocazia de a vedea Muzeul ASTRA, situat într-o zonă de pădure, la marginea oraşului, în rezervația naturală “Dumbrava Sibiului”.  Acesta face parte din Complexul Național Muzeal ASTRA fiind cel mai vast muzeu din ţară în aer liber, deoarece include şi muzeul săsesc, precum şi pe cel al popoarelor europene.

Este cel mai important muzeu etnografic al ţării, iar istoria sa este impresionantă.

A fost inaugurat în 1905 de către AsociaţiaTransilvană pentru Literatură şi Cultura Poporului Român  – ASTRA –  ca bastion al afirmării identităţii de neam ameninţate.

Să nu uităm că-n acea perioadă România cea mare încă nu exista, iar Ardealul aparţinea Imperiului Austro-Ungar.

Primele manifestări şi expoziţii s-au bucurat de prezenţa intelectualilor români, a conducătorilor bisericii, dar şi a oamenilor simpli, ţărani care doreau unirea cu ţara. După înfăptuirea acesteia, muzeul a crescut, s-a dezvoltat, noi idei adăugându-se la ceea ce era deja existent.

În timp s-au adunat exponatele: biserici din lemn cu turle subţiri şi ascuţite, casele din Maramureş cu faimoasele porţi din lemn cioplit, casele din Moldova cu prispă şi acoperişuri din paie, mori, teascuri, fântâni cu ciutură, joagăre, crescătorii de animale, case de tâmplari, de fierari, cuptoare din lut și diferite utilaje din lemn.

Materialele folosite de ţărani erau cu precădere lemnul, piatra, stuful, paiele şi lutul, iar ingeniozitatea cu care şi-au uşurat munca de-a lungul timpului nu te poate lăsa indiferent.

Copiii vor fi cu siguranţă încântaţi să vadă și să se joace cu măgăruşii, să admire animalele unei gospodării și să observe îndeaproape toate construcțiile.

Programul de funcționare și mijloace de transport:

Este deschis în fiecare zi:

 • între 09 – 17, iarna
 • între 10 – 18, vara

Cei care vin cu trenul sau autobuzul în orașul Sibiu trebuie să știe că există mijloc de transport în comun, autobuzul 13, care pleacă din centrul orașului și duce până la intrarea Muzeului Astra. 

Plimbându-te pe aleile umbroase, respirând liniştea din jur şi admirând frumuseţea caselor ţărăneşti, ţi se va părea că traversezi timpul sau că te întorci la copilărie.

Vizitați un loc unde rădăcinile poporului român se văd cu cea mai mare claritate!

Articol scris de Raluca Nechita

Galerie foto / Sursa foto: Nicola d’Alessio


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

5 Responses

 1. dumitrescu says:

  nu am ajuns in Sibiu ,dar mi-ar face mare placer sa-l vizitez

 2. Barbalata (Puiu) Mirela says:

  Nu am ajuns in Sibiu pana acum. Imi doresc foarte mult si sper sa ajung intr-o zi. Nu stiam de acest muzeu dar, cu siguranta va fi pe lista obiectivelor de vizitare.

 3. Goleanu Anisoara says:

  Muzeul ASTRA este un fel de intoarcere la originile poporului roman,o reinviere a traditiei romanesti in domeniul arhitectural.Talentul inventiv al romanilor se mentine si astazi si ne mandrim cu oameni cu minti luminate, spirit practic,perseverenti si iubitori de nou si vechi, deopotriva.

 4. ghelbere elena says:

  Muzeul Astra sa inteleg ca este ca Muzeul Satului, dar mai mic? Mi se pare foarte interesant si in vara lui 2016 o sa-mi iau nepotul si o sa mergem sa-l vizitam.

 5. interesant. chiar merita vizitata 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 − six =