Capela Sistină – mirajul perfecţiunii

Banner Film Experience

capela sistina aqui ahoraMichelangelo nu dorea să picteze bolta capelei.

S-a împotrivit, considera propunerea Papei Giulio II o jignire, o răsturnare de situaţie, mai ales că lucra la un proiect statuar grandios.

Se considera sculptor, nu pictor; credea, şi probabil nu era departe de adevăr, că Papa insista tocmai pentru a-l pune în dificultate!

Acesta a fost începutul unei poveşti de trudă, obstacole, chin, o poveste lungă de 4 ani. Cocoţat pe schele, cu faţa în sus şi vopseaua care-i picura peste faţă, deseori neplătit la timp, Michelangelo a recreat Începuturile dumnezeieşti ale lumii.

Celor care-l întrebau de ce nu participă la banchetele organizate de Papa sau de bogaţii Romei răspundea:

– Nu pot trăi printre pământeni după ce stau toată ziua printre îngeri!

Capela Sixtină, peste o mie de metri pătraţi afrescaţi cu scene biblice, este o capodoperă vizitată anual de peste 6 milioane de turişti din toate colţurile lumii.

Face parte din Muzeele Vatican, un uriaş complex muzeal cu zeci de săli în care sunt expuse opere diverse, picturi, statuete antice, mumii egiptene, hărţi antice, tapiţerii etc Ceea ce m-a frapat este că pretutindeni vezi o săgeată indicatoare a căii de parcurs: “ Spre Capela Sistină”!

Şi inima stă în loc, crezând că în următoarea sală vei găsi minunea. Dar nu. Încă o sală, încă una, emoţia creşte, uneori nici nu priveşti atent exponatele, nerăbdarea de a ajunge creşte proporţional!

“To Sistin Chapel”!

La final, ultima oprire, ultima sală din acest labirint al artei, istoriei şi frumosului: faimoasa capelă!

Prima reacţie e de linişte! Se-mbulzesc turiştii, vorbesc între ei şi, când păşesc înăuntru, se face brusc linişte! Pentru că e totul e copleşitor: culorile vii, amploarea imaginilor, sentimentul că eşti în loc sfânt (aici se adună şi conclavul care desemnează prin vot următorul Papă).

Te simţi mic şi fericit de a fi aici, sub bolta dumnezeiască şi alături de altarul albastru al Judecăţii de Apoi.

Michelangelo, de la a cărui moarte s-au împlinit 450 de ani, a creat din nou, din suferinţă şi trudă,  lumea întreagă: sfinţi, apostoli, diavoli, ispite şi cuminţenii ale pământului, bine şi rău la un loc; perfecţiune, măreţie şi dragoste!

Aparatele de fotografiat ţăcăne, uneori se aude un oftat colectiv, un fel de mirare de grup!

A fost singur pe schele Michelangelo!

Acum nu mai e!

Articol scris de Liliana Angheluță 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

9 Responses

 1. Rodica Granpier says:

  Capela Sixtină (italiana: Cappella Sistina) este capela palatului papal din Vatican şi este una din cele mai faimoase comori artistice ale Europei.

 2. Goleanu Anisoara says:

  Capela Sixtina – o capodopera a lui Michelangelo, o capodopera universala!

 3. Aghinitei Maria says:

  Desi initial Michelangelo s-a opus pictarii cupolei, considerandu-se un sculptor, a cedat pana la urma si bine a facut, caci a dat omenirii o capodopera greu de egalat. Astazi Muzeele Vaticanului sunt vizitate e turisti din toata lumea, dornici sa vada cu ochii lor o minune a artei!Este considerata mirajul perfectiunii si toti cei ce au sansa sa viiziteze Capela Sixtina sunt niste privilegiati ai sortii! Am vazut si eu online si am fost fericita si asa ! 🙂

 4. Agache Lucica says:

  Capela Sixtina este mirajul perfrctiunii,peste o mie de metri patrati frescati cu scene biblice.Michelangelo nu dorea sa picteze bolta capelei,el considera ca este o jignire,o rasturnare a situatiei.El se considera sculptor nu pictor.A muncit din greu si a creat Inceputurile dumnezeiesti ale lumii.Niciodata nu participa la banchetele organizate de papa sau de bancherii Romei,spunand ca nu poatre trai printre pamanteni,dupa ce toata ziua sta printre ingeri.
  Odata ajunsi aici turistii simt liniste,totul e coplesitor sub bolta dumnezeiasca,alaturi de altarulalbastru al Judecatii de Apoi.

 5. Agache Lucica says:

  Capela Sixtina este o capodopera vizitata anual de peste 6 milioane de turisti din toate colturile tarii.Se gaseste in dreapta bisericii Sfantul Petru.
  Este considerata mirajul perfectiunii.Michelangelo a fost trimisul Creatorului pentru a savarsi aceasta minune.Odata ajuns aici te simti mic si fericit,sub bolta cereasca si alaturi de altarul albastru al Judecatii de Apoi.

 6. Lamiita D says:

  Michelangelo , cred ca a fost trimisul Creatorului pentru a savarsi aceasta minune .

 7. suzana suzy says:

  Fiind locul unde se țin conclavurile cardinalilor pentru alegerea unui nou papă și datorită picturilor murale ale lui Michelangelo.

 8. Goleanu Anisoara says:

  Capela Sixtina- o bijuterie arhitecturala si o pictura de exceptie! Michelangelo a fost unul din artistii cu care Italia se mandreste si astazi!

 9. suzana suzy says:

  Capela se găsește în dreapta Bazilicii Sfântul Petru și este cunoscută în toată lumea .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × five =