Captain Philips – un film inspirat din fapte reale

Banner Film Experience

captain phillipsDin ce în ce mai mult  teren este câștigat de filmele care se inspiră din viața reală, mai generoasă în situații spectaculoase, decât însăși fabulația. Este și cazul filmului ’’Captain Philips’’, un film cu Tom Hanks în rolul principal.

Filmul este inspirat de cartea “Datoria unui căpitan..’’ și prezintă înșiruirea de evenimente dramatice în mijlocul cărora se află nava de transport Maersk. Aceasta a fost deturnată de piraţii somalezi în 2009, în ciuda efortului făcut de căpitanul Philips și echipajul său de a preîntâmpina situația cu potențial fatal, ivită. A fost prima navă de transport americană capturată de piraţi în ultimii 200 de ani. Planul acestora este de a răscumpăra nava și echipajul, în schimbul mai multor milioane de dolari obținuți din banii de asigurare de la compania de transport maritim.

Armata SUA reușește să salveze echipajul, dar mai ales pe căpitanul Phillips, jucat de Tom Hanks, în maniera cu care ne-a obișnuit. Operațiunea de salvare este presărată cu momente dramatice, desfășurate în stil alert, caracteristic filmelor de acțiune.

Nu va așteptați să vedeți o peliculă presărată cu efecte tehnice spectaculoase, întrucât nu acesta este scopul. Filmul rămâne realist până la capăt, și aspiră să rămână interesant prin povestea însăși, care e realizată în maniera unui reportaj de dimensiuni mari. Scenele au fost filmate pe coasta malteză a Mării Mediterane.

Pirații somalezi au fost jucați chiar de niște…somalezi. După un casting la care au participat mai mult de 700 de pretendenți, au fost aleși patru tineri care aveau aerul unui grup foarte sudat. Abdi, actorul de 28 de ani, care a jucat rolul capitanului piraților somalezi, a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun rol secundar din acest film. Pentru rolul său de debut alături de Tom Hanks, a primit 65.000 de dolari și și-a dat demisia de la companie telefonică pentru care lucra.

Filmul a avut parte de multe nominalizări la Oscar, dar nu a luat nici un premiu.

Recenzie realizată de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

8 Responses

 1. ghelbere elena says:

  Un film in care joaca Tom Hanks are succesul garantat. Nu mint. Nu l-am vazut si imi pare rau.

 2. (puiu) barbalata mirela says:

  Nu am vazut filmul din pacate. Dar Tom Hanks ramane un mare actor.
  O sa-l caut pe net.

 3. Goleanu Anisoara says:

  Un film cu Tom Hanks in rolul principal, nu poate fi decat credibil si de OSKAR!

 4. roman ovidia says:

  Tom Hanks este căpitanul Richard Phillips, a cărui navă de transport MV Maersk Alabama a fost deturnată de piraţii somalezi în anul 2009, devenind prima navă americană capturată de piraţi în ultimele două secole. Filmul regizat de Paul Greengrass prezintă evenimentele tragice petrecute la bordul navei şi încercările disperate ale armatei SUA de a salva echipajul condus de căpitanul Phillips. La baza filmului se află cartea acestuia, “Datoria unui căpitan: Piraţi somalezi, soldaţi americani şi zile periculoase pe mare”.

 5. Agache Lucica says:

  Este un film bun.Avand in rolul principal actorul Tom Hanks care i-a asigurat totodata si succesul.

 6. Goleanu Anisoara says:

  Se stie despre somalezi casun la limita de jos a saraciei si, pleaca din tara pentru a-si salva familiile de la o moarte sigura prin infometare.Acest film aduce in atentia publicului tocmai pe acesti somalezi, pentru a atrage atentia lumii asupra lor.Cu Tom Hanks in rolul principal, succesul filmului a fost asigurat.

 7. suzana suzy says:

  Majoritatea acţiunii filmului se petrece pe mare unde cargoul american Alabama este luat ostatec de o adunătură de somalezi, desculţi şi vai de ei.

 8. ihornea says:

  Bun film si un comentari adecvat, scis de dna Camfil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 1 =