Carnea la grătar e cancerigenă. Află cum o neutralizezi!

Banner Film Experience

carnea-la-gratar-cancerigenaEu sunt omul care aduce veștile bune, chiar și atunci când lucrurile par fără speranță – răspunde interlocutorul nostru la întrebarea AQUI AHORA privind modalitatea de a consuma carnea la grătar –  despre care se știe că e cancerigenă  – în cel mai sănătos mod posibil.

Se spune că românul este mare amator de friptură la grătar și ori de câte ori are ocazia,  iese în natură să se bucure de un mic sau o ceafă de porc suculentă.

Aș preciza că nu numai românilor le place grătarul. Este un fel de ’’plăcere vinovată’’ pe care toți o practicăm, indiferent de meridian. Oriunde am călătorit pe planetă, am văzut că oamenii se bucură din plin de carnea preparată astfel și puțini pot fi convinși să renunțe la pretextul de a petrece câteva ore în jurul unei mese bogate. Este ceva adânc intrat în natura umană și datează probabil de pe vremea când omul era vânător și întregul trib se reunea la o masă copioasă– spune inginer chimist, cercetător Ștefan Manea.

Anca Daniela Raiciu, doctor în științe farmaceutice, aduce câteva precizări suplimentare, de natură să ne lămurească de ce carnea la grătar este cancerigenă.

Am să vă spun pe scurt ce se întâmplă:  atunci când punem carnea, cârnații, micii pe flacăra grill-ului,  fumul care se degajă se imprimă în produsele respective și-și transferă produșii toxici. Se nasc așa numitele hidrocarburi aromatice policiclice, un tip de noxe generatoare de cancer. Se înțelege că dacă vei mânca o friptură la grătar o dată pe an, nu se întâmplă nici o modificare în corpul tău. Urmările apar dacă acesta este un  obicei permanent, o vreme mai îndelungată. În funcție de cantitățile ingerate și de starea generală de poluare a organismului, consecințele se instalează diferit de la individ la individ,  specifică aceasta.

Întrucât românul este mare amator de barbeque, întocmai ca americanul, am să dau vestea bună promisă la începutul interviului – spune Ștefan Manea. Studii de ultimă oră indică o procedură alimentară simplă. Este mai la îndemână decât s-ar crede și anulează în proporție de peste 70% dezvoltarea hidrocarburile aromatice policiclice.

Este vorba despre bere. Exact, berea, care oricum însoțește carnea la grătar.  Numai că se va folosi pe post de marinată.

Mai exact, se va lăsa carnea, cârnații sau chiar micii la marinat în bere, cu câteva ore înainte ca acestea să fie gătite. Trebuie însă avut în vedere să fie o bere neagră, artizanală pe cât posibil, deci o bere care să nu conțină substanțe de fabricație străine de ingredientele de bază. Din păcate berea a devenit și ea un produs falsificat și vă rog s-o ocoliți pe cea care are caramel, îndulcitori, etc.

Berea neagră este bogată în antioxidanți și reușește să creeze un strat protector la suprafața cărnii, efectul asupra acestui tip de hidrocarburi fiind foarte puternic.

Această veste bună trebuie privită în contextul mai larg al faptului că ’’măsura’’ este regula de aur în toate, și că ar fi bine să consumăm în cantități mici carnea și în cantități mari legumele, zarzavaturile și fructele care prin bogăția de vitamine, minerale și antioxidanți ne oferă un stil de viață sănătos și benefic.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

2 Responses

  1. Maria M says:

    Desi aflu tocmai acum despre efectul berii negre asupra carnurilor la gratar, ma bucur enorm ca de acum incolo voi stii cum sa imi protejez organismul de compusii toxici impregnati in carnea atat de delicioasa si suculenta. Multumesc pentru pont.

  2. ghelbere elena says:

    Imi place gratarul si de cate ori pot fac cate un gratarel. ca sa marinez carnea cu bere trebuie sa iau o sticla in plus de care sa nu stie sotul pentru ca pune stapanire pe ea spunand ca berea este de baut nu de stricat pe carne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one + four =