Caută-ţi, fată, un bărbat!

Banner Film Experience

Când am divorţat, cu mulţi ani în urmă, nu-mi lipsea decât liniştea.

Existau două tabere: cea a vecinelor binevoitoare, cu şorţ dinainte, batic strâns legat la ceafă şi mâini zdravene, de femei care scutură totul în fiecare zi.

Şi mai exista bineînţeleasa tabără personală, formată din neamuri apropiate sau rude aproape necunoscute.

Când ţi-e bine şi ai vrea să-ţi bată un prieten la uşă… nu te caută nimeni, când eşti în spital ţi-aduc toţi flori şi portocale pe care, oricum, n-ai puterea să le mesteci.

Aşa şi la divorţ.

Toţi se pricep să te critice, să dea sfaturi, să judece şi să pună sentinţe. Numai liniştită să nu fii.

Mama-mi spunea:

-Ţi-am zis eu că greşeşti? Ţi-am zis eu că nu-i de tine? Na, acu’ ce faci? Cum o scoţi la capăt? Cine crezi că te-ajută? Eu?

De ce nu s-or abţine mamele să scoată ochii? Chiar dacă au avut dreptate… experienţele se fac pe pielea proprie şi, dacă dau greş, fiecare-şi învaţă lecţia.

Tata îmi spunea:

-Te-ai grăbit să faci copchii! Acum să te văd cum îi creşti. Punct.

Măcar el punea punctul. Eu nu, niciodată, ascultam şi mi se părea că mai bine stăteam cu fostul soţ.

Tabăra vecinelor era mai dulce, dar căutau să intre în sufletul meu cu forţa. Uneori, când treceam pe drum, simţeam privirile lor pline de milă din aia untoasă, mă simţeam nevolnică, dac-aş fi mers mai încet m-ar fi chemat să-mi dea de pomană.

Câte una îndrăznea:

-Draga de tine, am auzit că ţi-e foarte greu, numai Dumnezeu ştie fiecare ce duce! Tare-mi pare rău de tine, aşa de tânără şi frumoasă… că numai 10 luai la şcoală şi uite! Dacă nu-i noroc, nu-i şi pace!

Mă căina de mi se făcea milă singură de mine.

Altele-mi povesteau divorţurile lor, unele mă-ntrebau:

-Da’ ce-ţi făcea de l-ai lăsat? Ce-ţi făcea, fată? Umbla beat pe drum?

Ascultam istorii, că şi lor nu ştiu ce le făcuseră bărbaţii, înşiră-te, mărgărite, zi după zi.

Şi terminau, invariabil:

-Eh, lasă, găseşti tu pe cineva! Să-ţi refaci viaţa!

O femeie divorţată, care umblă lelea prin lume, chiar cu copii de mână, e de neconceput. Scopul vieţii ar fi refacerea ei în permanenţă. Dregerea. Lipirea cioburilor.

Vecina din stânga casei, mai înfiptă, trecea direct la subiect:

-Caută-ţi, fată, un bărbat! Trebuie să-ţi refaci viaţa, repede. Să ai rostul tău.

Eu rost aveam, de linişte aveam nevoie. Dar asta nu. Nu ţi-o dăruieşte nimeni.

Articol scris de Liliana Angheluță

 

 

 


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

8 Responses

 1. Bogzoiu Daniela says:

  Adevarat, multe persoane isi traiesc viata doar prin altii, criticand, judecand si ducand grija altuia.

 2. mihaela says:

  ceea cei mai dureros este ca dupa ani si ani….chiar si copilul tau te judeca.chiar iti reproseaza ca ai fost neghioaba si l-ai lasat pe taica-sau iar de restul prieteni,familie, colegi ,vecini etc….nu trebuie sa mai pomenim le suntem subiectul preferat……..

 3. Sarmiza says:

  Am o experienta tragica dar am depasit vicisitudinile studiind multe scoli chiar italiane…cintind si creend o asoc.pt.romani in Italia .acum scriu viata Mea si a allora …in viitor

 4. Barbalata (Puiu) Mirela says:

  Ar trebui sa ne vedem de viata noastra. Fiecare sa faca ceea ce simte. Bine sau rau, corect sau incorect, deciziile trebuie sa le luam noi independent de ce spune lumea. Familia isi baga nasu’ din egoism: conteaza ce spune lumea nu sufletul.

 5. marcela brezanu says:

  Daca ai facut pasul inseamna ca asa trebuia sa fie.Daca ai copii alaturi de tine inseamna ca ai totul,esti iubita esti mingaiata si apreciata.E universul vostru indestructibil.Ai incredere in tine ,demonstreaza ca poti sa faci ceva,sa fii cineva si fara elCe spun, spun din propria mea experienta,ca sa fii fericit iti trebuie atit de putin,Tine capul sus si urechile astupate pt ca va fi cineva care are ceva de comentat ,dar e problema acelei persoane nu a ta.Iar daca voia Celui de sus e sa-ti unesti destinul cu cineva acest lucru se va intampla.Daruieste iubire si vei trai in iubire,ce daruiesti primesti inzecit.Eu m-am despartit dupa 35 de ani de casatorie la 55 de ani si regret ca nu am facut-o mai devreme(am tinut cont de neamuri,de lume-nu se merita)Ai curaj ,primul pas conteaza ca sa ajungi acolo unde VREI tu.Sunt alaturi de tine

  • vergica ilie says:

   Daruind iubire se zice ca primesti iubire,eu doar iubire am oferit,de ce am primit tradare??….cine poate raspunde???…viata,asta este viata,dai iubire cui nu merita,si nu primesti iubire,probabil nu avea nevoie de iubirea mea ,ci de a alteia…eeeeee….

 6. UnulAltul says:

  Cel mai trist e sa divortezi din motive de rahat (daca il cunosti pe tip, nu incerca sa-l schimbi, inseamna ca l-ai acceptat), acuma daca el e bou si neghiob – da, divortezi, insa nu tre’ sa te mai astepti la ceva frumos de la viata. Importanta esti in acest caz tu, si mai presus de tine – copiii!

 7. Dumitrescu Claudia says:

  Foarte adevarat,dar si trist …:(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 − 6 =