Cea mai controversată expoziție din lume – la București

Banner Film Experience

body exhibition

„The Human Body” a venit la București și a stârnit controverse, stimulând poziții pudibonde. S-a mers până acolo încât s-a sugerat blocarea expoziției. Copii n-ar fi trebui să vadă ceva atât de degradant au spus unii părinți șocați de această posibilitate! În ciuda unor opoziții, expoziția a circulat prin lume și a strâns mai mult de 20 de milioane de curioși!

Cum sunt obținute exponatele

Exponatele, peste 200 la număr, sunt corpuri umane adevărate, asupra cărora s-au făcut disecții pe organe și țesuturi. Prin procedeul numit plastinație și prin retragerea sub vid a apei și grăsimilor din țesuturi, s-a obținut o conservare definitivă. Fiecare milimetru este tratat apoi cu cauciuc siliconic lichid. Pentru un singur trup procesul durează mai mult de 1000 ore. Rezultă un organism uman cauciucat, aseptic, vizibil până în aspectele sale cele mai tainice, la nivel celular.
Debarasate de piele, corpul apare în toată complexitatea lui musculară, venoasă, arterială, viscerală. Se obține o vedere tridimensională de o fidelitate totală.
Corpurile expuse au aparținut unor persoane care au murit din cauze naturale. Nefiind revendicate, acestea au ajuns pe masa de disecție a universităților medicale. Privilegiul de a vedea și studia de aproape anatomia corpului omenesc, fără să să te afli într-o morgă, a fost rezervat până acum doar profesiilor care au legătură cu medicina. Ca profan este fascinant să descoperi mecanica excepțională a corpului uman. Mulțumită acestei idei avangardiste, putem vedea ceea ce vede și un chirurg.

Care a fost scopul primei expoziții?

pregnantGermanul Gunther von Hagens este autorul ideii și al expoziției. Printre altele el a urmărit urmărit sensibilizarea în legătură cu aspectele de sănătate ale corpului și îngrijirea acestuia. Nu s-a limitat expunând corpurile că pe niște păpuși moarte sau manechine de vitrină. A făcut mult mai mult. A scos masa musculară de pe oase, a arătat cum funcționează articulațiile, a deschis abdomene și a recompus tot ce se află înăuntru. Chiar a deschis complet o femeie însărcinată în care se vede un fetus incipient.

Expoziția comportă și un rol educativ în secundar. Sunt prezentate și efectele fumatului prin compararea unui plămân sănătos cu unul bolnav, ale obezității, cancere de organe, alte afecțiuni cauzate de auto-neglijare.aqui-ahora

Londra, Amsterdam, Barcelona, Bratislava, Budapesta, Dublin, Kiev, Lisabona, Madrid, Praga, Torino, Viena, Oostende sunt doar câteva dintre orașele în care, vizitatori din toată lumea, s-au perindat fascinați prin fața mașinăriilor umane. Dacă va aflați într-un oraș al lumii în care The Human Body expune, oferiți-vă acest cadou.

articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven − 7 =