Cel puțin, bărbații nu fac cancer mamar? Sau fac?!

Banner Film Experience

barbatii-fac-cancer-mamarCel puțin bărbații nu au probleme cu sânii. Punctul lor sensibil e inima,  că-i îmbolnăvim noi, femeile, prostata, ficatul, altele… Ei nu fac cancer mamar!

Am adresat această remarcă doctorului Dan Jinga, medic primar în oncologie medicală, doctor în științe medicale  – centrul medical Neolife, în cadrul unui interviu în care vorbeam despre cancerul de sân.

Dar cine v-a spus că bărbații nu fac cancer mamar? a punctat prompt interlocutorul meu. Ba fac! Uite, ca să vă dezamăgesc până la capăt o să vă dau și niște cifre: din aproximativ 7600 de cancere de sân descoperite în fiecare an în România, cam 130 sunt făcute de bărbați. Și bărbații de ce nu le-ar face? Și ei sunt supuși acelorași factori de stres, de mediu, de poluare și infecțioși precum femeile.

Întrucât se știe atât de puțin despre acest subiect, l-am rugat pe dr. Dan Jinga să detalieze această patologie:

Poate se știe mai puțin, dar estrogen produc și bărbații. Tot așa cum și femeile produc o oarecare cantitate de testosteron. Problemele apar când se depășește nivelul de normalitate al sexului din care faci parte.

E adevărat că monitorizarea la bărbați se face mai mult pe prostată și nu pe sân, dar asta nu înseamnă că această patologie îi ocolește.

Cum arată simptomele cancerului de sân la bărbați? Ce ar trebui să-i aducă la medic?

Știu din experiența mea că bărbaților nu prea le place să vină la medic, ba chiar circulă ironia că frica lor de durere e mult mai mare decât a așa-zisului sex slab.

Totuși, dacă vreun bărbat constată ulcerații ale sânului, scurgeri de sânge din mamelon, să se prezinte imediat la medic.

Ce bărbați sunt mai predispuși la cancerul mamar? La ce vârstă poate apărea?

Cancerul sânului este mai frecvent la grupa de vârstă 60-70 de ani, dar poate apărea și mai devreme. Cu toții constatăm că afecțiuni care odinioară erau rezervate bătrâneții târzii,  astăzi sunt întâlnite și la tineri.

Fără îndoială, mai predispuși sunt cei în familia cărora există cancere mamare sau de prostată, cei care iau hormoni sau au suferit iradieri, cei ce prezintă afecțiuni testiculare, hernii inghinale, pubertate întârziată. Însă mutațiile genetice moștenite, pot fi factori principali în dezvoltarea cancerului de sân la bărbați.

Este mai agresiv acest tip de cancer la bărbați decât la femei?

Din fericire, datorită faptului că țesutul mamar și volumul sânilor este mult mai redus la bărbați, diagnosticarea este mai simplă la aceștia. Și da, întocmai cum le sfătuiesc pe femei, la fel le recomand și bărbaților să-și palpeze sânii lunar. Dacă în cursul acestui autocontrol dau peste un nodul, adică o formațiune care n-ar avea ce căuta acolo, o excrescență, o îngroșare, cel mai bine ar fi să vină imediat la medic, să nu mai stea pe gânduri. Poate să nu fie nimic, dar poate să fie un cancer mamar. Medicul specialist va decide efectuarea unei mamografii, a unei ecografii sau a unei biopsii, după caz, pentru a clarifica natura tumorii.

Toți bărbații trebuie să rețină următoarea axiomă care se aplică oricărei boli, indiferent de natura ei: cu cât este depistată mai repede, cu atât tratamentul este mai eficace și șansele de vindecare sunt mai mari – punctează interlocutorul meu.

În ce constă tratamentul cancerului de sân la bărbați?

Să știți că nu e nici o diferență – răspunde doctorul Jinga – Centrul Medical Neolife.

Tratamentul este identic cu cel aplicat femeilor, după ce se diagnostichează foarte bine subtipul din care face parte respectivul cancer.

Poate fi un tratament standard sau după caz, intervenție chirurgicală, terapie hormonală, radioterapie. Se va decide în funcție de particularitățile fiecărui caz în parte.

Află mai multe detalii despre factorii care contribuie la apariția cancerelor în general, din articolul Știi de ce sunt 4 femei în Totul despre sex, publicat pe site-ul AQUI AHORA aici și despre deznodământul tragic al Claudiei, diagnosticată prea târziu cu un cancer de sân, aici.

Articol scris de Adriana Caranfil


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven + 18 =