Cercetător Șt. Manea: furia și durerea sufletească opresc buna funcționare a colonului!

Banner Film Experience

stres-colon-digestieCu toții știm că deși emoțiile pot avea efect asupra inimii, mai degrabă simțim nevoia să mergem la toaletă decât la cardiolog atunci când emoțiile sunt puternice – afirmă cercetător Ștefan Manea.

Acesta atrage atenția că organul numit colon este extrem de sensibil, fiind influențat de fiecare emoție, pozitivă sau negativă:

”Dr. Bernard Jensen a scris o carte pe baza unor studii ample care au demonstrat că emoțiile negative pot interacționa cu peristaltismul colonului, indiferent cât de ușoară este starea de excitație nervoasă, de anxietate sau teamă. Acest lucru se petrece deoarece creierul trimite sau primește impulsuri nervoase, așa încât fiecare emoție mediată de sistemul nervos are un efect asupra alimentării cu sânge și asupra mușchilor colonului.

Dacă o pisică este trasă de coadă peristaltismul acesteia încetează!

Frica și anxietatea pot avea efecte severe – atrage atenția inginer chimist Ștefan Manea, iar colonul răspunde prin diaree sau constipație. Să știți că același efect s-a constat la câini și pisici! De ex. câinii plasați într-un mediu nefamiliar au încetat să mai aibă peristaltism în colon vreme de câteva ore, iar dacă o pisică este trasă de coadă peristaltismul acesteia încetează până când pisica e din nou liniștită. Chirurgii de pe fronturile de luptă relatau și ei pierderea controlului vezicii urinare sau a colonului la soldații expuși terorii luptelor. Să reținem că furia și durerea sufletească pot opri colonul să mai secrete sau să se contracte, funcții care sunt necesare pentru o bună digestie și pentru evacuarea reziduurilor din organism.

S-a dovedit științific că aproape toate tulburările intestinale funcționale sunt legate de partea mentală a existenței.

De aceea, dragi români, dacă țineți la sănătatea voastră nu lăsați conversațiile din timpul meselor să devină emoționale sau supărătoare. Stresul nu are ce căuta atunci când luăm masa! Colonul nu va funcționa corespunzător până ce nu vom învăța să trăim corespunzător!”

Interesat de sănătate? Citește și articolul Dr. A.D. Raiciu: uleiul de cimbru a fost întotdeauna un anti-infecțios redutabil publicat aici.

Articol scris de Iuliana Zamfir


Acest text este protejat de drepturi de autor. Este interzisă copierea sau reproducerea altfel decât este prezentat în Termeni și condiții.

Iti vor placea si...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − one =